Stöd i arbetet genom mentorskap

02.10.2020 kl. 08:15
ARTIKEL. Förbundsarenans mentorskapsprogram Mentorix för förbundsanställda har kört igång. Under ett år kommer adepterna i programmet att med hjälp av en personlig mentor att utvecklas i sitt arbete.

- Jag ser mentorskap som personalutveckling på ett smidigt sätt och till ett billigt pris. Då jag deltog i mentorskapsprogrammet fick organisationen en lite mindre osäker och lite tryggare ledare, en bättre verksamhetsledare helt enkelt, säger Henrik Lillhannus.

Han deltog som relativt nybliven verksamhetsledare för Finlands Svenska Sång- och musikförbund i den första omgången av Förbundsarenans mentorskapsprogram, åren 2017-2018. Då Mentorix 2020-2021 körde igång i september deltog han för att berätta om sina erfarenheter av mentorskap för deltagarna.

På inledningsträffen deltog samtliga 13 adept-mentor par som deltar i Mentorix. Under våren kunde förbundsanställda som vill utvecklas i sitt arbete ansöka om att genom Mentorix få en mentor. Alla som sökte intervjuades och utgående från adepternas behöv och önskemål handplockades sedan en mentor.

- Adepterna vill ha en mentor av olika orsaker. En del är rätt nya i sin organisation eller på sin post, och andra har jobbat längre men vill utveckla någon viss del, berättar Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen som skött matchningen.

Under sommaren kontaktade hon potentiella mentorer, både sådana som anmält om intresse att ställa upp och sådana som utgående från adeptens behov och område kunde passa. Då programmet i september körde igång träffades en del par för första gången, medan andra redan hunnit vara i kontakt. Under ett år kommer paren sedan att träffas ungefär en gång per månad för att diskutera de områden som adepten vill utveckla.

Mentorskap handlar om att en mer erfaren person, mentorn, fungerar som förebild och delar med sig av sin kompetens, erfarenhet, tid och sitt nätverk. Adepten är en person som strävar efter personlig utveckling och till det är villig att ta stöd av en mera erfaren person.

- Förbundsarenans breda medlemskår gör det möjligt att hitta mentorer som känner till och har erfarenhet av det som adepten vill utveckla, oberoende om det handlar om mer praktiska saker i arbetet eller mer abstrakta saker som ledarskap, prioriteringar i arbetet, organisationsutveckling eller den ideella sektorns särart. Samtidigt är det viktigt att personerna inte har tidigare kopplingar som kunde göra det svårare att skapa förtroende eftersom det är grunden för en fungerande mentorskapsrelation, säger Mari Pennanen.

I verksmahetsplanen för år 2021 finns planer på att under året starta en ny omgång av Mentorix för förbundens ordföranden och styrelsemedlemmar. Intresserade kan redan nu anmäla om intresser till verksamhetsledare Mari Pennanen.

 

Foto: Johanna Lindén-Montes

84682_t.jpg

Aktuella ord om vår sektor och våra organisationer

ARTIKEL. Vilka ord använder vi om vår organisation och verksamhet? Vilken betydelse har det vilka ord vi använder för att beskriva vår sektor? Vad rekommenderar språkvården att vi använder? Här går vi igenom aktuella benämningar.Läs mera »
11.01.2023 kl. 08:52
84660_t.jpg

Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.Läs mera »
09.01.2023 kl. 14:22
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00