Tillsammans för ett livskraftigt civilsamhälle – SFV och Förbundsarenan förtydligar samarbetet

26.10.2020 kl. 08:17
NYHET. SFV och Förbundsarenan har preciserat formerna för sitt samarbete genom ett nytt avtal. Med en tydligare rollfördelning fortsätter vi arbeta tillsammans för ett starkt och livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland.

Förbundsarenan och SFV arbetar med och för de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna.

– SFV och Förbundsarenan har haft ett nära samarbete genom åren. För att effektivare använda och förmedla olika stödfunktioner till förbunden och centralorganisationerna, har vi nu kommit överens om en rollfördelning som bättre motsvarar våra profiler och vårt sätt att arbeta. Vi vill undvika onödiga överlappningar eller otydligheter, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.

– Vi har arbetat i sida vid sida i många år och nu tycker jag att vi har hittat sätt att arbeta ännu effektivare. Rollerna har klarnat och Förbundsarenan står på egna ben. Jag är glad över att flera viktiga verksamheter har hittat sitt hem hos Förbundsarenan, till exempel Organisationskonferensen och tidskrift.fi, och vi är också redo att utveckla verksamheten vidare, säger Bernt Nordman, ordförande för Förbundsarenan.

I stora drag handlar den preciserade rollfördelningen om att SFV genom sin studiecentralsverksamhet står för bildningsarbetet i form av kurser, seminarier och innehållet i Föreningsresursen, medan Förbundsarenan håller i trådarna för nätverk och informationsinsamling.

– SFV främjar finlandssvensk utbildning, kultur och fri bildning och utgår i all sin verksamhet från påvisade behov. För att få aktuell information för vi en dialog med organisationsfältet och har ett tätt samarbete med Förbundsarenan bland annat gällande informationsinsamlingen. Vi behöver informationen för att kunna erbjuda relevanta kurser, utbildningar och annan kompetenshöjande verksamhet, säger Anna-Karin Öhman, sektorsansvarig för fria bildningen på SFV och rektor för SFV:s studiecentral.

Till Föreningsresursen, SFV:s webbplats för föreningskunskap, tillsätts ett redaktionsråd i vilket Förbundsarenan har en representant.

– Genom våra 65 medlemsorganisationer når vi fältet och genom vår verksamhet samlar vi kontinuerligt in information om hur förbunds- och föreningslivet i Svenskfinland ser ut och vilka behov som finns för att förbunden effektivt ska kunna verka enligt sina egna syften och ändamål.  Förbunden har valt att tillsammans bygga upp Förbundsarenan som en plattform för samverkan och vi använder denna plattform också för att samla information som vi kommunicerar till SFV, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare på Förbundsarenan.

De stora evenemangen som riktar sig till förbundsfältet, Organisationskonferensen och Styrelsedagarna, arrangeras av Förbundsarenan.

– Förbundsarenans uppgift är att stöda medlemsförbunden i deras strävanden och att fungera som förbundens förbund. Med detta samarbetsavtal har vi nått en ny milstolpe och samarbetet har en tydlig struktur, med målet att de tjänster vi erbjuder kompletterar varandra på bästa möjliga sätt, säger Mari Pennanen.

SFV erbjuder fortsättningsvis Förbundsarenans medlemsorganisationer förmånen att använda Festsalen G18 i Helsingfors konstadsfritt för allmännyttig verksamhet. Förmånen gäller måndag till onsdag, samt söndag eftermiddag.

Läs mer

 

Bilden: Förbundsarenans ordförande Bernt Nordman skriver under samarbetsavtalet. Foto: Mari Pennanen.

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
idag kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29