Beslut kring höjd medlemsavgift på höstmötet

03.11.2020 kl. 15:10
NYHET. Vad hände på Förbundsarenans höstmöte? Medlemsorganisationerna fattade beslut bland annat i frågan om hur medlemsavgifterna ska se ut och beslöt om en modell som bygger på att stora förbud betalar mer.

Förbundsarenans medlemsavgift för år 2021 slogs fast på höstmötet efter en diskussion som påbörjats redan i slutet av förra året av styrelsen. Styrelsen föreslog en höjning av medlemsavgifterna och samtidigt en reform av hur medlemsavgiftens storlek fastställs.

Grundtanken var att medlemsavgiftens storlek på något sätt borde spegla medlemsorganisationernas storlek så att större betalar mer. Förbundsarenan har 65 medlemsorganisationer i två kategorier, egentliga och samverkande, och medlemsorganisationerna är väldigt olika gällande medlemmar, struktur, verksamhet, ekonomi och syfte och därmed också svåra att jämföra.

På vårmötet i augusti diskuterades ett förslag. På basen av det som då kom fram presenterade styrelsen nu ett nytt förslag, där storleken på medlemsavgiften kopplas till antalet anställda, vilket verkar vara en mätare på organisationens storlek som kan anses beskrivande och rättvis.

Då medlemsorganisationernas representanter diskuterade förslaget lyfte de fram att det är skäligt att medlemmarna är med och bidrar till ekonomin så det finns en grund att stå på. Flera representanter lyfte också upp fram att de uppskattar Förbundsarenans arbete och understödde förslaget, som sedan enhälligt godkändes.

Medlemsavgiften för egentliga medlemmar är en grunddel på 100 euro och därtill 50 euro per årsverke, men totalt högst 1000 euro. Medlemsavgiften är minst 100 euro och högst 1000 euro. För samverkande medlemmar är avgiften samma, men 30 procent lägre. Medlemsavgiften för samverkande medlemmar är minst 70 euro och högst 700 euro.

Förbundsarenans höstmöte hölls den 3 november. Totalt var 30 av medlemsorganisationerna representerade på mötet och 44 personer deltog i mötet. Höstmötet fastställde en omröstnings- och valordning och godkände verksamhetsplan och budget för år 2021. På mötet valdes också ny ordförande får år 2021, Viveca Hagmark (läs mer i denna artikel). Till styrelsen omvaldes Harriet Sundholm från Finlands Svenska 4H och ny i styrelsen är Patricia Wessman från FDUV.

Styrelsemedlemmar vars mandatperiod fortsätter nästa år är Regina Strandberg från Folkhälsans förbund, Patrick Ragnäs från Svenska pensionärsförbundet, Anita Westerholm från Svenska kvinnoförbundet och Kalle Sällström från Församlingsförbundet.

Eftersom Förbundsarenans stadgar uppdaterades på vårmötet valdes nu för första gången allmänna ersättare (inte personliga ersättare) och de personer som var valda som personliga ersättare för mandatperioden 2020-2021 hade på förhand uppmanats avgå. Samtliga fyra omvaldes som ersättare istället för personliga ersättare, och nu för mandatperioden 2021-2022.

Mötet leddes av mötesordförande Pia Sundell från Barnavårdsföreningen som avslutade mötet med att påminna mötesdeltagarna om att det är viktigt att vi tar hand om varandra och finns till för varandra i dessa utmanade tider. Tillsammans är vi starkare, också i förbundsvärlden i Svenskfinland.

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56