Beslut kring höjd medlemsavgift på höstmötet

03.11.2020 kl. 15:10
NYHET. Vad hände på Förbundsarenans höstmöte? Medlemsorganisationerna fattade beslut bland annat i frågan om hur medlemsavgifterna ska se ut och beslöt om en modell som bygger på att stora förbud betalar mer.

Förbundsarenans medlemsavgift för år 2021 slogs fast på höstmötet efter en diskussion som påbörjats redan i slutet av förra året av styrelsen. Styrelsen föreslog en höjning av medlemsavgifterna och samtidigt en reform av hur medlemsavgiftens storlek fastställs.

Grundtanken var att medlemsavgiftens storlek på något sätt borde spegla medlemsorganisationernas storlek så att större betalar mer. Förbundsarenan har 65 medlemsorganisationer i två kategorier, egentliga och samverkande, och medlemsorganisationerna är väldigt olika gällande medlemmar, struktur, verksamhet, ekonomi och syfte och därmed också svåra att jämföra.

På vårmötet i augusti diskuterades ett förslag. På basen av det som då kom fram presenterade styrelsen nu ett nytt förslag, där storleken på medlemsavgiften kopplas till antalet anställda, vilket verkar vara en mätare på organisationens storlek som kan anses beskrivande och rättvis.

Då medlemsorganisationernas representanter diskuterade förslaget lyfte de fram att det är skäligt att medlemmarna är med och bidrar till ekonomin så det finns en grund att stå på. Flera representanter lyfte också upp fram att de uppskattar Förbundsarenans arbete och understödde förslaget, som sedan enhälligt godkändes.

Medlemsavgiften för egentliga medlemmar är en grunddel på 100 euro och därtill 50 euro per årsverke, men totalt högst 1000 euro. Medlemsavgiften är minst 100 euro och högst 1000 euro. För samverkande medlemmar är avgiften samma, men 30 procent lägre. Medlemsavgiften för samverkande medlemmar är minst 70 euro och högst 700 euro.

Förbundsarenans höstmöte hölls den 3 november. Totalt var 30 av medlemsorganisationerna representerade på mötet och 44 personer deltog i mötet. Höstmötet fastställde en omröstnings- och valordning och godkände verksamhetsplan och budget för år 2021. På mötet valdes också ny ordförande får år 2021, Viveca Hagmark (läs mer i denna artikel). Till styrelsen omvaldes Harriet Sundholm från Finlands Svenska 4H och ny i styrelsen är Patricia Wessman från FDUV.

Styrelsemedlemmar vars mandatperiod fortsätter nästa år är Regina Strandberg från Folkhälsans förbund, Patrick Ragnäs från Svenska pensionärsförbundet, Anita Westerholm från Svenska kvinnoförbundet och Kalle Sällström från Församlingsförbundet.

Eftersom Förbundsarenans stadgar uppdaterades på vårmötet valdes nu för första gången allmänna ersättare (inte personliga ersättare) och de personer som var valda som personliga ersättare för mandatperioden 2020-2021 hade på förhand uppmanats avgå. Samtliga fyra omvaldes som ersättare istället för personliga ersättare, och nu för mandatperioden 2021-2022.

Mötet leddes av mötesordförande Pia Sundell från Barnavårdsföreningen som avslutade mötet med att påminna mötesdeltagarna om att det är viktigt att vi tar hand om varandra och finns till för varandra i dessa utmanade tider. Tillsammans är vi starkare, också i förbundsvärlden i Svenskfinland.

88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11
87778_t.jpg

Försäljning som inkomstkälla

ARTIKEL. Förbundsarenans projekt Finansieringskällor för förbunden tar en närmare titt på försäljning som inkomstkälla för organisationer.Läs mera »
16.10.2023 kl. 11:17
87696_t.jpg

Årets ordförande 2023 – Martina Andersin är inte rädd för förändring

Martina Andersin, ordförande för Barnavårdsföreningen i Finland, har en god förmåga att skapa dialog och tillit, samtidigt som hon inte räds för förändring och utveckling. Detta ger henne titeln Årets ordförande 2023. Läs mera »
07.10.2023 kl. 10:00
87618_t.jpg

Förbundsarenan jobbar för jämlikhet också i den egna verksamheten

ARTIKEL. Förbundsarenans styrelse har i år tagit fram en jämlikhetsplan. Planen stöder både det egna arbetet och kan förhoppningsvis fungera som inspiration för medlemsförbunden.Läs mera »
29.09.2023 kl. 16:58