Demokratin – det värdefullaste som finns

03.12.2020 kl. 14:57
PROFILEN. Bernt Nordman är en person med engagemang. Han brinner för miljöfrågor, fostran och demokrati, sakfrågor som lagt grund för hela hans karriär och bland annat resulterat i ett ordförandeskap i Förbundsarenans styrelse.
Text: Julia Hemgård
Bild: Johanna Lindén-Montes
 

Bernt Nordman är aktuell som Förbundsarenans avgående styrelseordförande. Ett uppdrag Bernt haft under ett av de mest sällsynta åren i vår närhistoria, nämligen under pandemiåret 2020. Trots omständigheterna upplever Bernt att det varit ett givande år som ordförande och att han tillsammans med styrelsen och Förbundsarenans personal genomfört mycket.

Kanske det är föreningsmänniskan i Bernt som väljer att se och sträva framåt. För en sak är säker, Bernt är född och uppvuxen i föreningslivet. Han deltog i sitt första scoutläger som endast 6 månader gammal och efter det har det blivit många fler läger och föreningar för Bernt.  

I gymnasiet väcktes intresset för hållbar utveckling, något som senare skulle komma att bli en betydelsefull del av Bernts arbete. Den nuvarande verksamhetsledaren på Natur och Miljö gjorde faktiskt sin civiltjänst på samma organisation i medlet av 90-talet.  

Natur och Miljö är min första fasta anställning, förklarar Bernt medan han tillägger att både han och organisationen har förändrats och utvecklats under de 20 år som passerat:

Min världsförbättrar-drive har nog minskat med åren, men samtidigt jobbar jag smartare nuförtiden, mer strategiskt.

Det var ändå ingen självklarhet för Bernt att börja arbeta inom civilsamhället och med ideella frågor. I ett annat universum skulle Bernt kanske livnära sig som operasångare, det var länge ett aktuellt karriärval för Bernt. Numera är sång endast en kär hobby, som han finurligt nog lyckats kombinera med intresset för natur. På fritiden musicerar han nämligen i ett band som gör musik kring just miljöfrågor.

En engagerad grubblare

På frågan om varför Bernt ändå landade i rollen som verksamhetsledare på ett förbund svarar han att det nog främst har att göra med hans filosofiska läggning och det faktum att han är en grubblare.

Jag har alltid funderat mycket kring hur man kan förändra världen. Enligt mig har människan inte skapat något mer värdefullt än demokratin. Tanken om att människor tillsammans i en öppen dialog kan fatta beslut är väldigt viktig för mig, säger Bernt.

Fostran och bildning är även sakfrågor Bernt har ett stort intresse för, vilket vidare knyter an till hans engagemang för civilsamhället. Han poängterar särskilt civilsamhällets betydelse som en arena för människor att samlas och utvecklas tillsammans. Det är även här Bernt ser betydelsen i Förbundsarenans verksamhet och varför han anser att organisationen behövs i det finländska civilsamhället.

De finlandssvenska förbunden är i behov av ett strukturerat samarbete för att synas och kunna påverka. Vi behöver samarbeta med varandra men också tillsammans samarbeta med myndigheterna. Här är Förbundsarenans roll viktig och kan bli ännu viktigare i framtiden.

Ett aktuellt exempel som Bernt lyfter fram, är risken i att statlig finansiering allt mer bygger på riktad finansiering, framom att organisationerna själv får avgöra hur och kring vilka tyngdpunkter de utvecklar sin verksamhet. Bernt tror och hoppas att Förbundsarenan i framtiden kan fungera som intressepåverkare kring frågor som dessa.

Under det gånga året har Förbundsarenan och dess styrelse under ledning av Bernt lyckats utforma och tydliggöra samarbetet med Svenska folkskolans vänner, något som Bernt menar att är viktigt för såväl Förbundsarenans som medlemsorganisationernas framtid.

Det är även betydelsen av Förbundsarenans medlemmar som Bernt väljer att lyfta fram när han ställs frågan om hur han hoppas att förbundets verksamhet ska se ut i fortsättningen.

Förbundsarenans uppgift är att synliggöra civilsamhället på svenska i Finland, för allmänheten och beslutsfattare. Men det viktigaste är ändå att Förbundsarenan är stadigt förankrad i medlemskåren. Medlemmarna, de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna, står alltid i fokus, både nu och i framtiden.

Trots att framtiden är präglad av ekonomiska utmaningar och en yngre generation som tenderar att avstå från att förbinda sig till föreningslivet, tror Bernt att civilsamhället och det demokratiska tankesättet har en betydelsefull roll även i framtiden.

Medborgarengagemang kommer alltid att finnas. Förbunds- och föreningsvärlden måste bara utveckla sin verksamhet för att bättre avspegla samtiden, säger Bernt.

 

Faktaruta

Namn: Bernt Nordman
Aktuell som: ordförande för Förbundsarenan 2020
Gör: verksamhetsledare på Natur och Miljö
Född: 1974
Bakgrund: uppvuxen i Kimito men länge bosatt i Helsingfors med familj
Dold talang: bra på att vika avancerade dekorativa servetter
Antal föreningsmedlemskap: medlem i fyra föreningar
 
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56