Coronaårets bokslut

03.12.2020 kl. 15:04
PÅ BORDET. Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev Malin Lindholm på Svensk ungdom i slutet av november en ansökan till en fond. Här reflekterar hon kring frågan om coronapandemin inverkat på verksamhet och hur.

Text: Malin Lindholm, Foto: Sofia Jern

Som många andra anställda i ett finlandssvenskt förbund skrev jag i slutet av november en ansökan till en fond. I ansökan frågades om coronapandemin inverkat på vår verksamhet och om ja, hur? Svaret på den första frågan? Lätt, ja. Följdfrågan var däremot inte lika enkel. Visst har inverkan varit stor då evenemangen sker online och vi jobbar distans. Men om vi gräver lite djupare – vad tar vi me oss från året? Till ett hållbart ledarskap hör att stanna upp och reflektera över vad man lärt sig på vägen. Så jag passade på och sammanfattade några insikter från coronaåret, genom fraser som under året frekvent använts på Svensk Ungdom.

– Du e på mute.

Distansmöten. Möjligheten att delta i möte från hemmasoffan, drömmen! Har planeringen varit mindre lyckad sitter du vid Zoom flera timmar i sträck och undrar när det blev mörkt ute. Nyckeln till att lyckas med distansmöten är att före mötet känna igen vilken roll man har. Leder man mötet ska mål och agenda vara klara före man ansluter till mötet. Ska man komma med visioner och idéer behövs en kort paus före mötet, för att komma i rätt mindset. Ska man bara lyssna är det kanske dags för en promenad eller lite hemmasysslor.

– Går på en lunchpromme, nås på telefon om något akut.

Vår personal har möjlighet att motionera på arbetstid, vi ökat kunskapen arbetsergonomi och aktivt lyft fram de tjänster företagshälsovården erbjuder. En investering i personalens arbetsvälmående stöder arbetsförmågan på lång sikt. Vi vet också att sjukledigheter kan ha betydande mentala, sociala och ekonomiska konsekvenser för arbetsplatsen.

– Jag har en sån coronadipp idag.

Nu om någonsin har det blivit tydligt att människan är en helhet; hur vi har det utanför jobbet har en inverkan på vårt arbete. När jobbet till en högre grad sker hemifrån blir det väldigt tydligt att situationen hemma påverkar din arbetsinsats och ditt arbetsvälmående. Man kommer långt med förståelse, empati och ärlig kommunikation om hur alla inom teamet mår.

– Jee, jag fick en kandidat!

Sedan våren har vi på SU jobbat aktivt med att uppmuntra unga att kandidera i kommunalvalet 2021. Vi är otroligt glada och stolta för att vi samlat ihop ett stort gäng taggade unga som vill engagera sig och påverka. En betydande orsak till att människor inte engagerar sig eller kommer med är att ingen någonsin frågat. Trots att coronapandemin mer eller mindre svängt upp och ner på vardagen ska vi inte sluta fråga, människans behov av gemenskap och något betydelsefullt att göra är precis lika stort som förut.

– Så bra jobbat!

Vad är det som blir under strecket, den största insikten från året? Trots coronapandemin kan vi fortfarande förverkliga våra värderingar och varje dag jobba för att ungas röst ska höras. Vårt arbete tar inte slut fast vi lever med en pandemi, egentligen känns vår verksamhet ännu viktigare. Det om något känns betydelsefullt i denna underliga värld.

 

Malin Lindholm är den del av #supersonalen och förbundssekreterare på Svensk Ungdom. Hon är ledare, evig optimist och en riktig julperson, och får i sitt jobb använda alla dessa egenskaper.

 

Läs också

På bordet: Hur har vi lyckats som samarbetsförbund? av Ilona Salonen

På bordet: Nätverk viktigast av allt av Siru Lönnqvist

82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31
82049_t.jpg

Att se varandra i ögonen

BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.Läs mera »
04.05.2022 kl. 09:34
82025_t.jpg

Länkar i kedjan

BLOGG. Vi lever alla i bubblor, såväl privat som i arbetslivet. De senaste tjugo åren har dessa bubblor byggts ut med hjälp av olika sociala medier. Vi kan med rätta tala om utvecklingen som före och efter Facebook. Jo, du läste rätt. Även Facebook kommer att förlora sin position förr eller senare. Vad kommer istället? Det undrar Johanni Larjanko koordinator på Bildningsalliansen.Läs mera »
03.05.2022 kl. 10:36
81405_t.jpg

Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:25
81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44
81040_t.jpg

Från kriminologi till FiSSc - hur jag hamnade i förbundsvärlden

BLOGG. Att börja jobba i ett förbund kan vara omtumlande. Emma Sundstén har under sin första månad insett att det finns långt fler grupper, dokument och arbetsområden inom organisationen än hon kunde ana. Hon har ändå hittat den röda tråden i arbetet i ramar satta på nationell nivå och trivs bra.Läs mera »
01.03.2022 kl. 14:36
81034_t.jpg

Rörelse en viktig del av en trygg vardag

BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.Läs mera »
01.03.2022 kl. 12:42