Webbkurser: Civilsamhället och hållbarhet

02.12.2020 kl. 11:29
NYHET. Filip Wijkström, docent i företagsekonomi och miljöexperten Maria Wetterstrand diskuterade civilsamhällets betydelse för en hållbar framtid under Organisationskonferensen 2020. Nu kan du ta del av deras föreläsningar i efterhand.

Ett förändrat civilsamhällesklimat

Svenska folkskolans vänner och Förbundsarenan erbjuder föreningar, förbund och andra intresserade möjlighet att ta del av inspelat innehåll i form av en webbkurs från Organisationskonferensen 2020. Det övergripande temat är Hållbarhet. 

Filip Wijkström är docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm (HHS) och har sedan början av 1990-talet studerat och undervisat om det civila samhället och dess idéburna organisationer. Filip ansvarar för verksamheten vid Stockholm Center för Civil Society Studies (civilsociety.se) och arbetar också nära Ideell Arena i utvecklingen av deras ledarskapsprogram. 

Innehåll: Hur kan och ska de finlandssvenska ideella organisationerna förhålla sig till aktuella samhällsutmaningar? Det växer fram nya eller åtminstone annorlunda sätt för hur människor väljer att engagera sig. Detta påverkar också utrymmet och möjligheterna för de klassiska folkrörelserna att bedriva sin verksamhet, och andra aktörer träder in och tar allt mer plats i det civila samhället. Hur förhåller vi oss till dessa ändringar? Filip Wijkström presenterar olika perspektiv med utgångspunkt i sin forskning om civilsamhällets utveckling i Sverige. Vilka trender påverkar våra organisationer, hur påverkar civilsamhället utvecklingen av samhället och vilka trender bör vi vara uppmärksamma på för att leda våra organisationer mot en hållbar framtid?

Anmäl dig här

Civilsamhället en föregångare?

Svenska folkskolans vänner och Förbundsarenan erbjuder föreningar, förbund och andra intresserade möjlighet att ta del av inspelat innehåll i form av en webbkurs från Organisationskonferensen 2020. Det övergripande temat är Hållbarhet. 

Maria Wetterstrand är VD för Miltton Purpose, en hållbarhetskonsultbyrå som stöttar företag i att utveckla ett seriöst hållbarhetsarbete. Maria är också grön samhällsdebattör, föreläsare, engagerad moderator och skribent. Hon har tidigare fungerat som riksdagsledamot och språkrör för Miljöpartiet i Sverige.

Innehåll: Maria Wetterstrand inspirerar till vidare utveckling och arbete kring hållbarhet. Är civilsamhället en föregångare, och hur kan tredje sektorn påvisa sin kompetens, samt påverka och engagera andra sektorer i samhället? Maria ger råd och verktyg för ett välfungerande hållbarhetsarbete.

Anmäl dig här

Organisationskonferensen 2020

Viste du att det är möjligt att ta del av material och presentationer från Organisationskonferensen 2020 i efterhand? För oss är det vikigt att materialet och innehållet från konferensen lever vidare och att du och dina kollegor utnyttjar det även i framtiden. 

Gå till Organisationskonferensen 2020

 

 

88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00
88741_t.jpg

Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.Läs mera »
22.01.2024 kl. 10:48
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88334_t.jpg

Är du Förbundsarenans verksamhetskoordinator?

NYHET. Vill du jobba med och för ideella organisationer? Drivs du av att planera och förverkliga evenemang och projekt? Är du dessutom intresserad av att hantera både kommunikations- och administrationsuppgifter? Då kan du vara den kollega vi letar efter. Ta chansen att bli en central del av Förbundsarenans team! Läs mera »
04.12.2023 kl. 15:24
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04