Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

03.02.2021 kl. 11:05
INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.

Text: Mari Pennanen

I februari 2017 tillsatte statsrådet en ny delegation för medborgarsamhällspolitik för mandatperioden 2017-2021. Delegationens uppgift var att främja samarbetet och växelverkan mellan det civila samhället och myndigheterna. Under åren har delegationen tagit olika initiativ, tagit upp olika teman och uttalat sig och gett utlåtanden i en mängd olika frågor inom medborgarsamhällspolitiken.

Ordförande för delegationen för medborgarsamhällspolitik var Kristiina Kumpula som är ordförande för SOSTE Finlands social och hälsa. Vice ordförande för delegationen var Finlands Olympiska Kommittés verkställande direktör Mikko Salonen. Till delegationen hörde dessutom 19 medlemmar som representerade organisationer, forskning, näringslivet, fri medborgaraktivitet samt ministerier och ämbetsverk. Förbundsarenan var en av dessa medlemmar, och när delegationens mandatperiod nu tar slut är jag stolt över att ha varit en del av arbetet inom delegationen.

I början av perioden satte delegationen upp några strategiska huvudmålsättningar: att stärka det civila samhällets autonomi och livskraft samt att identifiera globala förändringsfaktorer. Civilsamhällets autonomi har varit ett centralt tema under perioden och visade sig vara extra viktigt att lyfta fram och arbeta för när coronakrisen visade på betydelsen av ett livskraftigt civilsamhälle. Frågan är också viktig att lyfta fram när det gäller finansieringen av civilsamhällets organisationer i framtiden.

Insyn i pågående processer

För Förbundsarenans del har medlemskapet i delegationen bland annat betytt en bred insyn i aktuella frågor som berör hela civilsamhället. Via delegationen har jag fått träffa experter och höra om pågående processer gällande lagberedningar och utredningar. Det har i sin tur betytt att jag både haft möjlighet att ställa frågor och lyfta fram det jag hört från Förbundsarenans medlemskår, och att jag kunnat sprida informationen vidare via våra kanaler.

Det som också är klart att det behövs resurser för den här typens arbete. Delegationens genomslagskraft hänger långt på medlemmarna och deras engagemang. För Förbundsarenans del har det bland annat inte varit möjligt att engagera sig till exempel i delegationens arbetsutskott, vilket skulle ge ytterligare möjligheter att påverka och bidra. Däremot har vi bra kanaler både för att hålla kontakt med våra medlemmar och för att sprida information vidare.

För Förbundsarenan, som under tiden samtidigt byggt upp sin verksamhet och organisation, har medlemskapet i Delegationen för medborgarsamhällspolitik varit centralt. När en ny delegation småningom ska tillsättas är det av största vikt att det finns representation också för de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna.

Det är viktigt att vi är en del av den pågående diskussionen om den medborgarsamhällspolitik som förs, inte bara för att verksamhetsförhållandena för oss som språkminoritet är annorlunda, utan också för att vi har viktiga erfarenheter och synpunkter som bidrar till att utveckla medborgarsamhället i Finland. Tillsammans är Förbundsarenans medlemmar en stark och modig vägvisare för medborgarsamhället i Finland.

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och var under åren 2017-2021 medlem i delegationen för medborgarsamhällspolitik.

Läs också

Rekommendationer: Medborgarsamhällspolitiken måste trygga en livskraftig medborgarverksamhet

Slutrapport från delegationen för medborgarsamhällspolitik 2017-2021

89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24