Pomoväst lyssnar och utvecklar

01.03.2021 kl. 07:13
PÅ BORDET. Uppmuntran, delaktighet och samverkan på olika plan är ledorden för Pomovästs strategi för den kommande programperioden. Gunilla Wasström skriver om byte av programperiod för Leader-bidrag.

Text: Gunilla Wasström

Vi tror på att vi kan uppnå mera genom att uppmuntra våra föreningar och små företag att våga prova på nya saker, att låta alla intresserade vara med och genom att samarbeta med andra både lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Tillsammans uppnår vi så mycket mera än vad vi kan göra ensamma.

Utvecklingsarbetet och beviljande av Leader-bidrag kan nu fortsätta utan avbrott trots byte av programperiod. För första gången sedan vi i Finland började jobba med Leader så blir det ingen paus mellan programperioderna utan denna gång har vi kunnat ansöka om finansiering också för en övergångsperiod.

Detta betyder att våra kunder inte behöver vänta 1 – 2 år för att igen kunna ansöka om finansiering för sina projekt utan allt löper på utan avbrott. För vår egen del betyder det att det inte blir någon ”paus” i arbetet utan tvärtom skall vi, vid sidan av alla rutinuppgifter, samtidigt avsluta den gamla perioden, genomföra övergångsperioden år 2021 - 2022 och göra upp strategin för nästa period, som nu gäller åren 2023 – 2027.  Jag är så glad över att jag har världens bästa arbetskamrat och en aktiv styrelse, som jag får dela detta jobb med.

Arbetssättet inom Leader är ju ”bottom up”, med andra ord, vi lyssnar till vad lokalbefolkningen anser är viktigt att satsa på och gör upp vår utvecklingsstrategi utgående från det. Jag är mycket glad och tacksam för att vi kom igång med detta arbete redan före pandemin slog till och försvårade arbetet med att samla människor kring samma bord för att diskutera. Det positiva är att vi tagit till oss olika digitala verktyg som allt fler nu använder utan svårighet.

Multilokalitet är ett fenomen som fått fotfäste på senare tider, i all synnerhet i vårt område. Människor som gillar den urbana livsstilen men som också vill ta del av lugnet på landet har skaffat sig ett andra hem och kan därmed vistas och jobba där de själva önskar. Jag tror att vi borde utveckla mera flexibla lösningar för olika typer av boende i framtiden. Också behovet av service ökar då fler flyttar ut eller vistas allt längre tider i sina fritidshus. Detta medför möjligheter för etablering av ny företagsverksamhet.

En annan sak som jag också vill lyfta fram i detta sammanhang är det ökade intresset för friluftsliv och närturism. Naturen har fått en allt viktigare roll i människors liv nu då man inte kan umgås med vänner, delta i olika evenemang osv. Här har också vi en viktig roll då det gäller att ”undervisa nykomlingar” om hur man på ett tryggt och hållbart sätt kan röra sig i naturen.

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att livet är gott trots allt elände i världen och jag tror på att det vi fokuserar på, det får vi mera av. Se det positiva! Det kan ge nya möjligheter!

Gunilla Wasström är verksamhetsledare för Leader Pomoväst, som jobbar med EU-finansierad landsbygdsutveckling i Västnyland. På det privata planet är det barnbarnet som ger glädje och energi i tillvaron. Ett nytt intresse som uppstått under det senaste året är surdegsbakning. Det lär en också att lugna ner sig.

Läs mer

På bordet: Säg det med ord, av Camilla Blomqvist

På bordet: Att planera inför förändring, av Katja Salojärvi

87615_t.jpg

Gemenskap i föreningslivet

BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.Läs mera »
29.09.2023 kl. 11:59
87335_t.jpg

Tongåvan – musik och medelsinsamling för civilsamhället

ARTIKEL. Tongåvan är ett program som kombinerar önskemusik och välgörenhet. Kanske ditt förbund kunde samarbeta med Tongåvan gällande insamling av medel?Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:49
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
87260_t.jpg

Rädda bildningen - skriv under adress!

NYHET. Rädda bildningen! Låt studiecentralerna fortsätta utbilda för och tillsammans med civilsamhället. Skriv under studiecentralernas adress.Läs mera »
01.09.2023 kl. 13:12
87243_t.jpg

Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.Läs mera »
31.08.2023 kl. 14:51
87217_t.jpg

Vem ska sitta i Förbundsarenans styrelse?

NYHET. På höstmötet är det dags att välja nya styrelsemedlemmar till Förbundsarenan. Vem vill du se i styrelsen nästa år? Nu kan du nominera kandidater.Läs mera »
29.08.2023 kl. 16:24
87201_t.jpg

Förbundsbarometern: Medlemsantalet ökar i många förbund

NYHET. De finlandssvenska förbunden har klarat sig väl genom coronapandemin och verkar överlag må bra. Medlemsantalet har till och med ökat i fler förbund än det har minskat, lyfter forskare Kaisa Kepsu fram i rapporten Förbundsbarometern. Läs mera »
30.08.2023 kl. 14:00
87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
87042_t.jpg

Insamlingslov, testamenten och sponsring - häng med i höst

BLOGG. Är det lönt för en organisation att skaffa ett insamlingslov? Hur kan vi kommunicera att vem som helst gärna får testamentera till oss? Och var hittar vi sponsorer? Projektledare Robert Nilsson ger en överblick över vad Förbundsarenan erbjuder för stöd i höst.Läs mera »
08.08.2023 kl. 10:13