Efter ett år av covid-19

22.03.2021 kl. 09:45
PÅ BORDET. För ett år sedan begränsades den fysiska verksamheten i förbund och föreningar. Var står vi nu och hur mår föreningarna? Tony Karlsson, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, reflekterar kring hur UF-rörelsen anpassat sig.

Text: Tony Karlsson

Vi har nu levt med coronapandemin i ett helt år. Vid den här tiden ifjol (16.3.2020) rekommenderade FSU att hela UF-rörelsen skulle begränsa den fysiska verksamheten för att minska risken för smittspridning. Bakom oss har vi alltså ett år fyllt av social distansering, ansiktsmasker och handsprit, distansstudier och -arbete, samt avbokad föreningsverksamhet. Läget är då passligt för en statuskoll - var står vi nu och framför allt, hur mår föreningarna?

Pandemin ställer stora krav på de förtroendevalda i föreningarna. Styrelseuppdrag ska enligt mig vara kul och givande, och borde genom sin mångsidighet kunna ge utrymme för både innovation och självförverkligande. Tyvärr har många styrelser nu i stället blivit vingklippta och reducerade till förvaltare, rollen är nu att vända på slantarna och hålla föreningen vid liv i väntan på bättre tider. Den riktiga verksamheten och självförverkligandet får helt enkelt vänta.

Det ofrivilliga avbrottet i verksamheten gav under fjolåret många styrelser möjlighet att ta en behövlig paus för att ladda batterierna, ”brainstorma” och planera ny verksamhet. Den tiden är dock förbi sedan länge och nu väntar man bara på att få komma i gång igen. Framtiden är ändå osäker och ingen kan förutspå när det blir möjligt att ordna fysisk verksamhet igen. Samtidigt rullar driftkostnaderna för föreningarnas fastigheter på, men utan de så oumbärliga intäkterna. I flera föreningar finns det en reell risk att kassan är tom före verksamheten kan återupptas, behovet av extern finansiering och understöd är ett faktum.

Att flytta från föreningshusen ut på nätet är heller ingen heltäckande lösning. Trots att flera föreningar visat imponerande prov på anpassningsförmåga och bland annat under fjolåret för första gången omformat och lyckats genomföra någon verksamhet på distans, så finns på de flesta håll ändå inte denna möjlighet. UF-rörelsen bygger långt på sociala och fysiska möten mellan människor, och merparten av dessa kan helt enkelt inte ersättas med tekniska lösningar. I viss mån börjar marknaden för onlineverksamhet dessutom vara rätt mättad, speciellt efter långa dagar med distansstudier, -arbete och -möten, är ännu mera skärmtid sällan speciellt högt på önskelistan.

Många är vi som ivrigt väntar på tiden efter coronapandemin, trots att ingen ännu kan säga när den kommer eller exakt hur den kommer att se ut. Sannolikt är att vi även inom UF-rörelsen kommer att behöva anpassa oss till ett nytt normalläge, som kan skilja sig märkbart från vad vi varit vana vid före covid-19. Hursomhelst är ungdomsföreningarna fulla med driftiga och smarta styrelsemedlemmar och eldsjälar, så vi har garanterat den kompetens som krävs då den dagen kommer. UF-rörelsen anpassar sig till förändringar liksom alltid förr, det tvivlar jag inte på en sekund.

Tony Karlsson är förbundsordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU.

 

85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
80634_t.jpg

En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.Läs mera »
01.02.2022 kl. 10:01
80389_t.jpg

Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.Läs mera »
11.01.2022 kl. 00:26
79885_t.jpg

Vem är förbundets målgrupp?

PÅ BORDET. Ett förbund kan behöva kommunicera till en brokig skara målgrupper bestående av privatpersoner, föreningar och distrikt. Hur undviker man fenomenet trasig telefon och når ut med rätt information till rätt personer? Tuuli Solhagen på Natur och Miljö reflekterar kring målgruppstänk.Läs mera »
23.11.2021 kl. 15:11
79580_t.jpg

Lugnet efter deadline

PÅ BORDET. Det skulle vara skönt att jobba på en tidning som bara kom ut en gång i månaden, tänkte jag ofta på den tiden jag jobbade på en dagstidning. Efter ett knappt år på Svenska Trädgårdsförbundet och som ansvarig redaktör för Trädgårdsnytt kan jag konstatera att verkligheten inte riktigt är sådan som jag trodde.Läs mera »
02.11.2021 kl. 07:18
79182_t.jpg

Digitala verktyg ger nya möjligheter

PÅ BORDET. Då vissa svänger sig med de nya digitala verktygen med vänster hand känns det för andra som ett stort svart hål man förväntas hoppa in i. Ira Vaskola skriver om hur de på Tekniska Föreningen i Finland tänker kring inkluderande verksamhet efter pandemin. Läs mera »
05.10.2021 kl. 08:30
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18
77983_t.jpg

Det gäller vår framtid

PÅ BORDET. Sydkustens landskapsförbund arbetar för att främja utbildning och kultur på svenska. Konkret handlar det om att påverka, utbilda, samarbeta och lyfta upp frågor till diskussion, skriver direktör Christel Björkstrand.Läs mera »
01.06.2021 kl. 14:45
77553_t.jpg

Varför behövs god förvaltning i föreningar?

PÅ BORDET. En positiv aspekt av pandemin är att vi har varit tvungna att ta ett digisprång och utvärdera vår verksamhet ur en ny synvinkel. Det gäller våra styrelser, fullmäktige och alla som jobbar med förvaltningsfrågor. Nu är det dags att tala om god förvaltning, skriver Kari Huhtala på Finlands Svenska Andelsförbund.Läs mera »
06.05.2021 kl. 07:48