Efter ett år av covid-19

22.03.2021 kl. 09:45
PÅ BORDET. För ett år sedan begränsades den fysiska verksamheten i förbund och föreningar. Var står vi nu och hur mår föreningarna? Tony Karlsson, ordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, reflekterar kring hur UF-rörelsen anpassat sig.

Text: Tony Karlsson

Vi har nu levt med coronapandemin i ett helt år. Vid den här tiden ifjol (16.3.2020) rekommenderade FSU att hela UF-rörelsen skulle begränsa den fysiska verksamheten för att minska risken för smittspridning. Bakom oss har vi alltså ett år fyllt av social distansering, ansiktsmasker och handsprit, distansstudier och -arbete, samt avbokad föreningsverksamhet. Läget är då passligt för en statuskoll - var står vi nu och framför allt, hur mår föreningarna?

Pandemin ställer stora krav på de förtroendevalda i föreningarna. Styrelseuppdrag ska enligt mig vara kul och givande, och borde genom sin mångsidighet kunna ge utrymme för både innovation och självförverkligande. Tyvärr har många styrelser nu i stället blivit vingklippta och reducerade till förvaltare, rollen är nu att vända på slantarna och hålla föreningen vid liv i väntan på bättre tider. Den riktiga verksamheten och självförverkligandet får helt enkelt vänta.

Det ofrivilliga avbrottet i verksamheten gav under fjolåret många styrelser möjlighet att ta en behövlig paus för att ladda batterierna, ”brainstorma” och planera ny verksamhet. Den tiden är dock förbi sedan länge och nu väntar man bara på att få komma i gång igen. Framtiden är ändå osäker och ingen kan förutspå när det blir möjligt att ordna fysisk verksamhet igen. Samtidigt rullar driftkostnaderna för föreningarnas fastigheter på, men utan de så oumbärliga intäkterna. I flera föreningar finns det en reell risk att kassan är tom före verksamheten kan återupptas, behovet av extern finansiering och understöd är ett faktum.

Att flytta från föreningshusen ut på nätet är heller ingen heltäckande lösning. Trots att flera föreningar visat imponerande prov på anpassningsförmåga och bland annat under fjolåret för första gången omformat och lyckats genomföra någon verksamhet på distans, så finns på de flesta håll ändå inte denna möjlighet. UF-rörelsen bygger långt på sociala och fysiska möten mellan människor, och merparten av dessa kan helt enkelt inte ersättas med tekniska lösningar. I viss mån börjar marknaden för onlineverksamhet dessutom vara rätt mättad, speciellt efter långa dagar med distansstudier, -arbete och -möten, är ännu mera skärmtid sällan speciellt högt på önskelistan.

Många är vi som ivrigt väntar på tiden efter coronapandemin, trots att ingen ännu kan säga när den kommer eller exakt hur den kommer att se ut. Sannolikt är att vi även inom UF-rörelsen kommer att behöva anpassa oss till ett nytt normalläge, som kan skilja sig märkbart från vad vi varit vana vid före covid-19. Hursomhelst är ungdomsföreningarna fulla med driftiga och smarta styrelsemedlemmar och eldsjälar, så vi har garanterat den kompetens som krävs då den dagen kommer. UF-rörelsen anpassar sig till förändringar liksom alltid förr, det tvivlar jag inte på en sekund.

Tony Karlsson är förbundsordförande för Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU.

 

89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88796_t.jpg

Mia Wikström vald till Förbundsarenans viceordförande

NYHET. Efter en paus på några år gör Mia Wikström comeback i Förbundsarenans styrelse. Hon valdes nu till vice ordförande och vill i styrelsen jobba för de finlandssvenska förbundens gemensamma arena för samverkan.Läs mera »
26.01.2024 kl. 14:00
88741_t.jpg

Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.Läs mera »
22.01.2024 kl. 10:48
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53