Viktigt att få träffas

05.05.2021 kl. 12:22
INGÅNGEN. Vi läser idag rubriken på ett annat sätt än före corona-pandemin. Fysiska möten känns avlägsna och är något vi ser fram emot. Men även digitala möten fungerar när det gäller de finlandssvenska förbunden. Vi behöver prata, diskutera, lyssna och dela tankar med varandra och Förbundsarenans nätverk erbjuder denna möjlighet.
Text: Mari Pennanen
Bild: Karin Lindroos
 

Förbundsarenans nätverksverksamhet erbjuder möjligheter för förbundens anställda att träffas kring olika teman. I Förbundsrundan, medlemsenkäten som genomfördes under vintern, så kommer betydelsen av att träffas fram på otaliga sätt i svaren på de olika frågorna. Många förbund och organisationer är små, och har stort utbyte av att höra hur andra gör, både för att många jobbar rätt ensamt och också för att det är många olika slags ärenden på ens bord och för lite tid att själv sätta sig in i allt. Men även personer som arbetar inom större organisationer har enligt enkäten stort utbyte av att nätverka med personer i andra organisationer, av samma orsaker som personer i mindre organisationer.  

Majoriteten av våra medlemmar deltar i nätverksverksamheten. Förstås är inte alltid de teman och vinklar som lyfts relevanta för en själv i arbetet, men några lyfter fram att det ändå kan vara värt att delta, eftersom man också får annan aktuell information, hör om vad som är på gång i andra organisationer och för det mesta får någon form av input i det egna arbetet.

De organisationer som inte deltar är överlag mer kritiska. Bland dessa svar finns naturligtvis viktiga aspekter att arbeta vidare med. Men det som också märks är att om man inte deltagit så vet man inte riktigt heller vad man kan få ut av nätverksverksamheten. Och här måste Förbundsarenan bli bättre på att kommunicera betydelsen och effekten av nätverken.

Jag kan väl påbörja det arbetet genom att säga: om du är anställd i ett finlandssvenskt förbund så välkommen med på nätverksträffar. Du får kontakter och breddat nätverk inom Svenskfinland och du får kompetenshöjning, främst genom erfarenhetsutbyte. Det här hjälper dig i ditt arbete då du har bra kontakter att vända dig till i olika situationer, och sparar tid i ditt arbete då du hör hur andra gör och inte själv behöver testa allt eller göra alla misstag. Dessutom får du inspiration i arbetet. Välkommen med!

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan. Tillsammans med koordinator Julia Hemgård håller hon i trådarna för tio olika nätverk för anställda och förtroendevalda inom förbund och centralorganisationer i Svenskfinland. Ta gärna kontakt om du vill veta mera.

Läs också

På bordet: Varför behövs god förvaltning i föreningar? av Kari Huhtala

Förbunden skapar gemenskap och tillit också under pandemin

89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
igår kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29