Mari Pennanen, foto: Ellen Blomqvist

Att få som man vill som förbund

01.06.2021 kl. 08:13
INGÅNGEN. Intressebevakning och påverkansarbete är väsentliga delar av verksamheten för många förbund. I kommunvalvalstider har vi sett flera fina satsningar där förbunden både fått synlighet och tydligt lyft fram sina frågor. Leder det till resultat? Det får vi troligen veta först efter flera år.

Text: Mari Pennanen, foto: Ellen Blomqvist

Det är inte lätt att driva målmedvetet påverkansarbete. Ibland är det inte ens klart vilka frågor ett förbund ska driva, då det bland medlemskåren finns olika åsikter. Förbund och organisationer har också olika struktur och kultur när det gäller påverkansarbete. Klart är i alla fall att förbund utgår från sitt ideella syfte och då ingår intressebevakning av medlemmarnas intressen i verksamheten, åtminstone i någon mån.

I Förbundsarenans verksamhet har det flera gånger, senast kanske på Organisationskonferensen hösten 2020, lyfts fram att finlandssvenska förbund borde bli mer proaktiva snarare än reaktiva när det gäller påverkansarbete. Det räcker inte att reagera på ärenden som är mer eller mindre klara när de får synlighet till exempel via massmedia, utan arbetet med att påverka i större frågor borde ske långt före det.

Denna vår har flera förbund haft synliga kampanjer i samband med kommunalvalet. Det är ett bra sätt för förbunden att jobba med sina teman och frågor. Att närma sig kandidater i kommunalval och i valkampanjen få synlighet för sina frågor lägger en bra grund för att sedan med invalda fullmäktigeledamöter fortsätta samarbetet. Samtidigt får själva frågorna synlighet då många kandidater lyfter dem i sina egna kampanjer. Det om något är att jobba proaktivt. Frukterna av detta arbete kan kanske skördas först om flera år. När effektivitet och resultatmätning ständigt lyfts upp känns långsiktigt påverkansarbete extra utmanande, men arbetet är både nödvändigt och värdefullt.

En påminnelse som också kan vara på sin plats speciellt när det gäller arbete inom vår sektor är att världen nog inte blir färdigt förbättrad före midsommar, inte denna gång heller. Vi fortsätter jobba på också efter sommar och semestrar.

 

Obs. Om du är intresserad av att tillsammans fundera vidare på temat så är nästa träff för nätverket för förbundens påverkare den 7 oktober och handlar om samarbete med politiker. Läs mer och anmäl dig.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och skriver i Ingången-kolumnerna om aktuella ärenden i förbundsvärlden.

Läs också

Ingången: Viktigt att få träffas

Ingången: Borde förbunden bli argare?

89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01