Bild av datorns tangentbord, och papper med en röd Förbundsarenan-penna ovanpå.

Fem förslag för förbundens finansiering

09.08.2021 kl. 09:19
ARTIKEL. I juni samlades ett gäng verksamhetsledare för att diskutera förbundens finansiering. Diskussionen utmynnade i fem punkter och förslag på hur vi tillsammans kunde stärkas gällande finansieringen.

Text: Mari Pennanen

Förbundens finansiering har väckt diskussion på sistone. Rapporten Samspelets regler ledde till debatt och många har uttryckt både oro och en vilja att diskutera. Förbundsarenan ordnade därför en diskussion för förbundens verksamhetsledare kring förbundens finansiering.

På träffen gav Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen en kort sammanfattning av svaren på Förbundsrundan när det gäller ekonomiska frågor. Vi diskuterade förbundens finansiering med Dialogpaus-metoden och diskussionen leddess av Ann-Sofi Backgren, utvecklings- och framtidskonsult med bred erfarenhet av olika slags finansiering och utbildad Dialogpausledare.

Deltagarna var eniga om att diskussion behövs, likaså att det är viktigt att höra om hur andra förbunds finansiering ser ut. Som en avslutning på diskussionen enades deltagarna om följande fem punkter, som kan fungera som grund för fortsatta diskussioner:

  1. Kvalitativa mätare ur minoritetssynvinkel. Finlandssvenska förbund och centralorganisationer kan inte tävla gällande mängd, vi behöver bli bättre på att lyfta andra kvalitativa dimensioner kopplade till språket.
  2. Samarbete i praktiken. Det finns förväntningar på närmare och utvecklat samarbete och för detta krävs ledarskap, vi behöver diskutera ledarskap och mandat för samarbete i konsortier och andra samarbetsorgan.
  3. Förbunden har väldigt olika finansieringsbas men många har kopplingar till regeringsprogrammet, vi behöver vara medvetna om och strategiskt jobba tillsammans när regeringsprogrammet skapas.
  4. Redovisning och rapportering till finansiärer kräver allt mer både tid och kunskaper, vi behöver stöd i detta och en finlandssvensk ”ansöknings- och redovisningsbyrå” kunde vara en lösing till stöd för förbunden.
  5. Kompletterande finansieringskällor såsom till exempel företegassamarbeten, samarbete med offentliga sektorn (kommuner) och crowdfunding blir allt viktigare, vi behöver ökad kompetens inom dessa.

DIskussionen ordnas inom verksamhetsledarnätverket, där verksamhetsledare (eller motsvarande) i de finlandssvenska förbunden regelbundet träffas och diskuterar aktuella ärenden. Nätverket har också en sluten grupp på Facebook, där medlemmarna kan ställa frågor, be om råd, dela med sig och använda sig av varandra kunskap och nätverk.

 Läs mer om nätverksverksamheten och de olika nätverken här.

 

Läs också

Tips för hur du kan arbeta så att någon annan kan ta över

Smidiga arbetsprocesser och hjärnsmarta tips

89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88592_t.jpg

Julia brinner för brandet 

ARTIKEL. Efter fyra år på Förbundsarenan drar verksamhetsutvecklare Julia Hemgård vidare till nästa utmaning, nämligen att bli projektledare på Niva Education. Julia lämnar Förbundsarenan i början av januari och inleder då sitt nya jobb.Läs mera »
08.01.2024 kl. 10:53
88333_t.jpg

”De finlandssvenska förbunden konkurrerar inte, utan kompletterar varandra”

ARTIKEL. Det har hänt mycket under Viveca Hagmarks tre år som Förbundsarenans ordförande. En pandemi, ett digitalt jättekliv och ekonomiska utmaningar. Men fram för allt har Förbundsarenan utvecklats och ytterligare hittat sin form under Vivecas ordförandeskap.Läs mera »
04.12.2023 kl. 14:58
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27