Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

06.09.2021 kl. 14:50
INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?

Text: Mari Pennanen

Deadline imorgon, ansökningar ska skrivas, telefonen ringer och mailboxen har för många obesvarade mail. Det är lätt att glömma att stanna upp och fundera på vad jag gör, hur jag gör och varför jag gör det. Samtidigt är det just det som behövs för att jag ska kunna tänka större, se mer långsiktigt och planera framåt. Likaså behöver jag stanna upp och se arbetet och verksamheten ur ett helhetsperspektiv för att kunna blicka bakåt och fundera på vad arbetet och verksamheten leder till.

När har du senast stannat upp, insett att du nått ett mål i jobbet och tagit en paus för att känna efter hur det känns? Förbundens friluftsdag, där jag bland annat deltog i ett pass med trailrun och hann stanna upp, passade bra just i början av september för mig personligen. Jag passade på att fira att det dagen innan var årsdag för mig på jobbet. Det kändes bra att få fira tillsammans med personer från många förbund med en må bra-dag. 

När Förbundsarenan för några år sedan gav ut Förbundsbarometern 2018 – Arbetsglädje i förbundsvärlden hade vi med åtta rekommendationer som baserade sig på resultaten i kartläggningen. Bland rekommendationerna finns som första punkt att prioritera arbetsvälmåendet inom organisationen. Viktigt är också att satsa på arbetsgemenskapen, både för att öka trivseln och stärka arbetsvälmåendet, och samtidigt motverka belastningar i arbetet.

En av rekommendationerna tänker jag på ofta: att reflektera över sitt eget arbete och ta ansvar för det. Jag tänker att det är viktigt för alla, men kanske speciellt inom tredje sektorn där arbetet ofta är gränslöst och mycket hänger på en själv.

I mindre organisationer är det ännu tydligare att det är upp till var och en att ta i sitt arbetsvälmående och jobba för det. I större organisationer finns det mera stöd och system för detta. Men ibland tänker jag att det handlar om en i grunden felaktig inställning, om man utgår från att det ska vara jobbigt på jobbet för att det ska kännas som om man gör ett riktigt jobb. Man får och ska trivas på jobbet och jo, man får ha det så bra. Då är det dessutom större sannolikhet att man gör ett gott jobb.

 

88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
86533_t.jpg

Vill du bli Förbundsarenans praktikant?

NYHET. Förbundsarenan söker en praktikant för hösten 2023. Vi letar efter en företagsam och nyfiken högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden och tredje sektorn.Läs mera »
29.05.2023 kl. 11:24
85723_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt projekt med fokus på de finlandssvenska tidskrifterna

NYHET. Det finns närmare 90 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan kartlade ifjol tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Nu startar vi ett projekt som utgår från de åtgärdsförslag som presenterades i Tidskriftsbarometern 2022.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:23
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82309_t.jpg

Vill du utvecklas i ditt arbete med hjälp av en mentor?

ARTIKEL. Mikaela Hermans fick nya tankesätt och inspiration. Niklas Wahlström fick vägledning i en ny bransch, medan Anna Alenius fick reflektera över sitt eget arbete med hjälp av sin adept. Nu kan du som är anställd inom civilsamhället ansöka om en plats i Mentorix och få en mentor.Läs mera »
24.05.2022 kl. 09:25