Jarl Hohenthal har gjort priset till Årets ordförande

02.10.2021 kl. 12:50
NYHET. Vandringspriset för Årets ordförande är en glasskulptur av glasblåsaren Jarl Hohenthal. Inspirationen till det bladformade priset fick han av likheten mellan ledare och myror.

Text och bild: Caisa Sundell

Priset som för första gången delades ut till Årets ordförande Mikaela Björklund från FDUV under Styrelsedagarna 2021 är gjort av Jarl Hohenthal.

Jarl berättar att inspirationen till glasskulpturen för priset började med tanken på ledare och arbetskollektiv som hos honom väckte bilden av en myrstack. I stället för att göra en skulptur med en myra som subjekt valde han att fånga tanken som ett blad. Dropparna på bladet symboliserar motgångar en ledare eller en myra möter på i sina uppdrag. Han ser också att en alternativ symbolik för dropparna kunde vara just de kreativa lösningar som hjälper en att komma över dessa motgångar.

- En stark ledare för mig är någon som håller masken och även om hen vet att det är motgångar och det kommer vara svårt kan leda sin grupp och vägleda dem i sina uppdrag, säger Jarl.

Glasskulpturen är gjord helt av glas i en aventuringrön färg med en svart fot. Jarl poängterar att han aldrig blandar glas med andra material, eftersom det skulle ta bort fokus från glaset. Glaset Jarl använder är gammalt glaskross från Iittalas fabrik. Han förklarar att skönheten i glas som material är just dess återanvändbarhet. Om något till exempel går sönder går det alltid att smälta om och göra igen. Dessutom är glas unikt på grund av den fyrdimensionalitet som det får genom sin transparens.

Efter att ha jobbat med glas i ungefär nio år driver Jarl idag en egen glasstudio i Dalsbruk på Kimitoön där han jobbar med en assistent. Han berättar och demonstrerar gärna samtidigt som han jobbar och välkomnar turister med öppna dörrar till sin arbetsplats.

- Jag trivs jättebra i Dalsbruk och satsar allting på det här stället, så det är bara att komma och hälsa på. Jag tror inte det finns något annat ställe i Finland där du kan komma materialet så nära, berättar Jarl om sin glasstudio.

Förutom att Jarl jobbar intensivt i sin glasstudio på somrarna fokuserar han under vintrarna på utställningar. Jarls verk har under den här hösten varit utställda i Västerås i Sverige.

Jarl har själv en koppling till föreningslivet genom att ha varit med och startat föreningen Rövarteatern. Föreningen erbjuder bland annat sommarteater, ståuppkomik och kurser i en byggnad i samband med Jarls glasstudio. Från och med i somras ger även föreningen ut en egen tidning med namnet Rövarbladet.

Förbundsarenan delar ut vandringspriset Årets ordförande för att lyfta fram och synliggöra betydelsen av engagerat och demokratiskt styrelseordförandeskap bland de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna. Priset tillfaller en person som fungerar eller nyligen fungerat som ordförande i en av Förbundsarenans medlemsorganisationer i åtminstone ett år. Den premierade har framgångsrikt skött sitt uppdrag, mångsidigt främjat sin organisations syfte och med sitt eget engagemang positivt utvecklat organisationen. Priset delades ut första gången på Styrelsedagarna år 2021. 

Faktaruta

Namn: Jarl Hohenthal
Yrke: Glasblåsare
Ålder: 30 år
Bor: Dalsbruk
Bakgrund: Född i Sverige, uppvuxen i Dalsbruk, studerat glasblåsning i Riksglasskolan i Småland, Sverige.
 
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
idag kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29