Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

11.01.2022 kl. 00:26
PÅ BORDET. En hög ambitionsnivå gällande kvalitet och att inte kompromissa med någon del av helheten. Nora Ridgewell reflekterar över kärnan i Ledarskaps-akademins verksamhet som i år fyller 10 år.

Text: Nora Ridgewell

Ledarskapsakademin fyller 10 år 2022 och är del av en allmännyttig organisation, Svenska Bildningsförbundet r.f. Under de 10 år som verksamheten funnits så har vi lyckats bygga upp ett fungerande koncept för vår kärnverksamhet – att erbjuda utbildning i ledarskaps- och samhällsfrågor, alumnverksamhet och ett värdefullt nätverk. Vår målgrupp är driftiga unga potentiella ledare i åldern 25–35, svensk- eller tvåspråkiga, engagerade och ambitiösa med ett samhällsintresse och en vilja att utveckla sig själva, sin potential och sin egen bransch. När adepterna har avslutat Ledarskapsakademins program blir de en del av alumnnätverket och verksamheten inom den. Vi erbjuder ett svenskspråkigt nätverk för våra adepter, alumner och ambassadörer inom vilket det finns möjlighet att träffas, lära sig av varandra och att utbyta erfarenheter.

Vår vision om att sammanföra unga förmågor från olika branscher i samhället med ett intresse att utveckla sin kompetens och sin potential och att påverka samhället utifrån sin egen bransch blir allt mer aktuell och nödvändig.

Våra ledarskapsprogram kännetecknas av hög kvalitet på såväl innehåll, talare som arrangemang och vi uppdaterar kontinuerligt programinnehållet med aktuella samhälls- och ledarskapsfrågor. Verksamheten går ut på frivilliga insatser från både ambassadörer och de framstående experter som medverkar som föreläsare i programmen.

Våra program är kostnadsfria för adepterna, vilket gör det möjligt för personer som inte har någon finansiell uppbackning från arbetsgivare eller dylikt att söka till våra program. Detta bidrar till att de som söker till våra program representerar en bred mångfald, där många olika branscher och bakgrunder ryms med. I enlighet med vår vision kan vi följaktligen säkerställa att de adepter som antas till det följande programmet bildar en så heterogen grupp som möjligt, vilket leder till livliga diskussioner och ett givande erfarenhetsutbyte.

Ambassadörerna och gästföreläsarna som medverkar på frivillig basis i våra program gör det för att de understöder vår vision om att sammanföra unga ambitiösa förmågor med olika bakgrund från olika branscher i samhället och för att våra program håller hög kvalitet, samtidigt som de med sin medverkan bidrar till den höga kvaliteten.

Vår styrka ligger i vår ambition att programmen håller hög kvalitet med ett relevant aktuellt innehåll som lockar och förnyas och att vi lever upp till vårt goda rykte.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att utmaningen ligger i att hålla hög kvalitet med en begränsad budget och att inte kompromissa med någon del av helheten.

Som ett led i detta och för att Ledarskapsakademins program även de följande åren skall vara relevanta och innehållsmässigt intressanta och lärorika och uppfylla förväntningarna för framtida adepter och alumner så kommer vi att under vintern 2022 arbeta med att grundligt uppdatera upplägget och innehållet för att ge deltagarna redskap för ett samhällsinriktat ledarskap.

Nora Ridgewell är verksamhetsledare på Ledarskapsakademin, som är en del av Svenska Bildningsförbundet.

Läs mer

 På bordet: Vem är förbundets målgrupp, av Tuuli Solhagen

 På bordet: Lugnet efter deadline, av Sanne Wikström

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56