En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

01.02.2022 kl. 10:01
BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.

Text: Karin Lassenius

Nytt år, nya tag – eller hur brukar man säga? Men jag måste erkänna att det känns aningen slitsamt med pandemiläget, det smakar trä som min pappa brukar säga. För visst hade vi ju alla förväntat oss ett lättare läge än vad vi befinner oss i. Trots detta måste vi ju hoppas och tro att vi börjar skönja ljuset i tunneln.

För pandemi eller inte, livet rullar ju på trots allt, och jobbet ska göras – oavsett om vi sitter hemma och jobbar i mysbyxor eller om vi vågar smyga oss in till kontoret (lite uppklädda). Jag började mitt jobb på Samfundet Folkhälsan, som ledningens assistent, mitt i pandemin våren 2020. Jag kunde skriva en essä om hur det är att börja ett nytt jobb under en pandemi, men jag var knappast den enda som var i den situationen den våren.

Det är en utmaning att börja ett nytt jobb, men att börja ett nytt jobb i en, för mig ny organisation, och göra det till stor på del på distans; det kräver en hel del tålamod, ödmjukhet och djupandning. Jag säger inte att jag alltid har klarat alla dagar med bravur, men något har jag lärt mig. Och det som har slagit mig under detta 1,5 år som jag jobbat på Folkhälsan är att det är en organisation som är i ständig rörelse. En pigg 100-åring skulle jag säga! Folkhälsan firade nämligen 100 år av samhällsaktivt hälsofrämjande arbete ifjol, men på grund av det rådande pandemiläget var vi tvungna att skjuta upp en del av 100 års firandet. Jag hoppas att vi ska kunna ta igen det under 2022. För människor behöver få vara tillsammans, föra diskussioner tillsammans och utbyta idéer tillsammans.

Jag säger inte att jag alltid har klarat alla dagar med bravur, men något har jag lärt mig.

Men vad har då Folkhälsan på bordet just nu? Folkhälsan har en färsk strategi som vi jobbar aktivt med att implementera i våra verksamheter. Folkhälsan har sen starten år 1921 tagit ett aktiv grepp om social- och hälsovårdsfrågor i Svenskfinland och vår förhoppning och strävan är att fortsätta med det även i framtiden. Barn och ungas psykiska hälsa har lidit under pandemin och en av våra strategiska satsningar ligger just här; att stärka familjers, barns och ungas psykiska hälsa, välbefinnande och känsla av sammanhang.

Folkhälsan vill jobba för en hälsofrämjande och hållbar livsstil och detta kommer vi även i fortsättningen att satsa på. Utöver detta fokuserar strategin även på att medverka till livskvalitet för en åldrande befolkning. Vårt mål är att kicka igång strategin i våra olika verksamheter och även att göra arbetet mer sektoröverskridande för att på så sätt få strategin att genomsyra hela Folkhälsans breda verksamhet.

Genom strategin tror jag att vi som organisation kan fortsätta att vara en viktig del i att stärka välmåendet i det svenska Finland och dra vårt strå till stacken för att människor på det lokala planet ska må bra.

I skrivande stund har välfärdsområdesvalet avgjorts. Hur och var vården ska ordnas är något som berör oss alla. Det ska bli spännande att se hur arbetet i välfärdsområdena kommer igång och hur det utformas, speciellt med tanke på den svenskspråkiga servicen. Här tror jag nämligen att Folkhälsan kommer att ha en viktig roll tillsammans med andra organisationer inom tredje sektorn.

Karin Lassenius jobbar som ledningens assistent vid Samfundet Folkhälsan.

Läs också

På bordet: Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

På bordet: Vem är förbundets målgrupp?

89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88562_t.jpg

Nytta, nöje och nåd genom nätverk

BLOGG. Sedan Förbundsarenan började erbjuda många möjligheter till nätverkande har flera saker hänt i Svenskfinland. Fler som jobbar i förbund och centralorganisationer har ett bredare nätverk och effekterna är stora och många.Läs mera »
04.01.2024 kl. 11:31
88330_t.jpg

Verksamheten utvecklas om någon vågar ställa frågor

BLOGG. Paktering av information, personlig utveckling och framtidshopp. ÅA-studerande Sofia Blomqvist har gjort en tremånaders praktik på Förbundsarenan denna höst och berättar vad hon tar med sig.Läs mera »
04.12.2023 kl. 11:04
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87615_t.jpg

Gemenskap i föreningslivet

BLOGG. Efter ett år på Finlands svenska biblioteksförening kan Michelle Mattfolk konstatera att hon är tacksam för att få jobba med verksamhet som engagerar och bidrar till gemenskap.Läs mera »
29.09.2023 kl. 11:59
87243_t.jpg

Arbetsvälmående och lärande i Barcelona

BLOGG. Patricia Wessman, administrativ chef på FDUV, reflekterar kring livslångt lärande och att ödmjukt utmana sig själv. Det är något hon fick prova på under en Erasmus+-fortbildning i Barcelona.Läs mera »
31.08.2023 kl. 14:51