Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

05.04.2022 kl. 10:25
BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.

Text: Jens Mattfolk

Egentligen hade tanken funnits där i bakhuvudet när jag började jobba, att jag skulle engagera mig fackligt och i FSL. Jag hade ju flyttat till en ny ort, skrivit in mig i FSL och hunnit gå på en fest och kanske varit med på en teaterresa men någon väg in i facket hade jag inte hunnit fundera på.

En dag ringde telefonen, i andra ändan var det Christer Holmlund, dåvarande ombudsman på FSL, som frågade varför jag inte hade anmält mig till akademin? Hans övertalningskampanj fungerade och efter det kan man med blicken i backspegeln konstatera att det var akademin som var min egen fackliga startpunkt.

Under min tid i akademin diskuterade vi massor, om usken och lönen, varför är de som de är? 

Tanken på akademin föddes hos ombudsman Christer Holmlund i tiderna efter att OAJ gjort en motsvarande satsning. Tanken förädlades och fick en FSL-touch. Akademin är nu FSL:s kurs för aktiva som vill fördjupa det fackliga kunnandet och lära känna verksamheten. Med kursen vill vi skapa nyfikenhet och väcka intresse samt ge deltagarna en möjlighet att fördjupa sig i den fackliga verksamhet som hela tiden pågår inom förbundets olika nivåer.

Under min tid i akademin diskuterade vi massor, om usken och lönen, varför är de som de är? Vi träffade dåvarande riksdagsledamoten och numera bortgångna Maarit Feldt-Ranta, den diskussionen minns jag väl. Jag inspirerades också av Dan Johansson och Christer Holmlund som ju verkade kunna allt. Men jag lärde också känna nya människor som precis som jag var intresserade av att lära sig mera och påverka läraryrkets förutsättningar genom att göra något själv. Flertalet av mina kurskamrater är ännu fackligt aktiva på olika nivåer.

Ett levande förbund måste hela tiden ha en ny generation som står redo.

Efter akademin blev jag styrelseledamot i och senare ordförande för Raseborgs lärarförening. Idag är jag ombudsman och jobbar heltid på förbundet med små och stora frågor som jag brinner för.

Nu är jag med och startar upp FSL-akademin igen efter en paus på några år. Vi vet att FSL kommer att behöva aktiva i framtiden. Akademin är ett ypperligt tillfälle för medlemmar att modigt gå med, börja bygga sina egna nätverk och lära känna förbundet både utan och innan. Via akademin inspirerar vi deltagare till aktivitet genom frågor om kollektivavtal, lön, arbetstid, beslutsfattande, påverkansarbete och diskussioner om vårt samhälle i största allmänhet.

Däremot är det idag inte lika självklart att människor vill jobba för andras bästa. För det fackliga arbetet handlar om just det, att arbeta frivilligt för alla medlemmars bästa.

Ett levande förbund måste hela tiden ha en ny generation som står redo. Ett starkt förbund behöver dem som varit med länge, men också dem som kommer in och ifrågasätter det som alltid varit och ser saker på ett nytt sätt. Att som ombudsman få vara med och inspirera och utbilda nya aktiva FSL-medlemmar är fantastiskt roligt och motiverande.

FSL:s självklara styrka är gemenskapen. Gemenskapen finns i det finlandssvenska och i professionen att vara lärare. Däremot är det idag inte lika självklart att människor vill jobba för andras bästa. För det fackliga arbetet handlar om just det, att arbeta frivilligt för alla medlemmars bästa. FSL-akademin finns till för att utbilda nästa generation. Utbilda dem så att de förstår att deras insats behövs, att arbetet inte är färdigt och att det ännu finns mycket att göra.

Jens Mattfolk är ombudsman på Finlands Svenska Lärarförbund FSL.

Läs mer

 På bordet: Hur har ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision, av Nora Ridgewell

 

85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45
85847_t.jpg

Statsunderstöd för att utveckla fundraising – sen då?

BLOGG. Statsunderstöd för utveckling av tredje sektorns medelsanskaffning kan bli verklighet skriver Finansministeriet i en ny utredning. Vilka andra åtgärder borde det funderas kring? Läs mera »
03.04.2023 kl. 14:49
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85778_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar tidskriftsombud

NYHET. Har du ett genuint intresse för tidskrifter? Vill du påverka tidskrifternas förutsättningar, utveckla samarbetslösningar och jobba med läsarundersökning, digitalisering och webbutgivning?Läs mera »
29.03.2023 kl. 14:06
85723_t.jpg

Förbundsarenan startar nytt projekt med fokus på de finlandssvenska tidskrifterna

NYHET. Det finns närmare 90 finlandssvenska tidskrifter. Förbundsarenan kartlade ifjol tidskrifternas verksamhetsförutsättningar. Nu startar vi ett projekt som utgår från de åtgärdsförslag som presenterades i Tidskriftsbarometern 2022.Läs mera »
27.03.2023 kl. 13:23
85633_t.jpg

Tidskriftshyllan på G18 ger smakprov på finlandssvenska tidskrifter

NYHET. Nyfiken på tidskriftsutbudet i Svenkfinland? I tidskrifthyllan på G18 finns ett stort utbud finlandssvenska tidskrifter. Kom förbi och plocka med dig nya och gamla favoriter. Läs mera »
21.03.2023 kl. 15:02
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
85155_t.jpg

Förbundsarenan koordinerar biljetter till seminarium om stordonationer

NYHET. Ett seminarium om stordonatorer och de stora sedlarnas effekter ordnas i Helsingfors den 8 maj. Förbundsarenan koordinerar biljettinköp för medlemsförbunden.Läs mera »
15.02.2023 kl. 14:58
85144_t.jpg

Testamentsdonationer – alltid välkomna, alltid utmanande?

ARTIKEL. Testamentsdonationer utgör en viktig del av finansieringen för många organisationer i tredje sektorn. Samtidigt upplever många organisationer det som utmanande att informera om att de tar emot donationer via testamenten. Så hur gör man?Läs mera »
15.02.2023 kl. 11:20