Att se varandra i ögonen

04.05.2022 kl. 09:34
BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.

Text: Mari Pennanen

Förbundsarenans mentorskapsprogram för förbundens förtroendevalda, Mentorix 2022, är halvvägs. På väg hemåt efter mellanträffen snurrar tankarna i rekordfart. Deltagarna i programmet är personer med erfarenhet av ordförandeskap. Diskussionen på träffen blev både bred och djup.

Jag påmindes om betydelsen av ordet förlåt. I styrelsearbete kan det vara avgörande och det lilla ordet, som kan vara så svårt att säga, kan lösa enorma knutar och kan förhindra många konflikter. Jag påmindes om betydelsen av ordet tack. Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Jag påmindes också om betydelsen av att sitta ner tillsammans och prata så man ser varandra i ögonen. Styrelser får tillsammans diskutera roliga och givande ärenden, men det finns också svåra och tunga ärenden att ta beslut i och ta ansvar för. När åsikterna går isär, känslorna svallar och engagemanget är högt kan diskussionen gå vidare på olika sätt. Alltid går det inte bra, men då ett gäng ordföranden samlas och diskuterar erfarenheter av styrelsearbete lyfter de gång på gång fram betydelsen av att lära känna varandra, så styrelsemedlemmarna inte endast snabbt klubbar av ärenden utan också hinner prata. Det bäddar för mycket gott att alla i styrelsen känner varandra.

Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Det förtroende och den tillit till varandra och till beslutsprocessen som byggs upp i styrelser som också sätter tid på att lära känna varandra kan och ska inte mätas med indikatorer, KPI:er, mätare och siffror. Styrkan i en styrelse mäts i besluten som tas tillsammans. Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Hur den [tilliten] hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det.

Och för att de ska bli så bra som möjligt, både när det gäller enkla, roliga beslut och svåra, tunga beslut så behöver tilliten till de gemensamma besluten kännas i magen på varenda en i styrelsen. Hur den hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det. Och om man träffas och är tillsammans och ser varandra i ögonen är det mer sannolikt att den finns då den behövs.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88176_t.jpg

Linnéa Henriksson vald till ordförande för Förbundsarenan 2024

NYHET. Förbundsarenan sammanför och stöder de finlandssvenska förbunden. Nyvalda ordförande Linnéa Henriksson lyfter fram betydelsen av Förbundsarenan som en viktig del i strukturerna som upprätthåller Svenskfinland. Läs mera »
20.11.2023 kl. 15:01
88194_t.jpg

Civilsamhällets betydelse lyftes fram på Förbundsarenans höstmöte

NYHET. Hur syns civilsamhället i regeringsprogrammet? Statssekreterare Mikaela Nylander lyfte fram regeringens åtgärder för att förbättra verksamhetsförutsättningarna, då medlemsförbunden samlades till höstmöte.Läs mera »
20.11.2023 kl. 14:07
88143_t.jpg

Nyckeln till att engagera unga?

ARTIKEL. ”För att förstå andra måste man förstå sig själv”. Så säger Ted Svensson, projektkoordinator på Norr om Stan, på nätverksträffen för förbundens sakkunniga om att engagera unga. Han berättar att bland annat attityd och tydliga morötter är avgörande när man vill jobba så att unga engageras. Läs mera »
16.11.2023 kl. 13:27
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45
88022_t.jpg

Gör mig delaktig och jag kommer att lära mig

BLOGG. Förtroendevalda behöver rätt förutsättningar för att vara med påverka organisationens verksamhet. Camilla Wahlsten, verksamhetsledare på Finlands svenska 4H skriver om betydelsen av att engagera och inspirera styrelsen.Läs mera »
02.11.2023 kl. 19:44
87966_t.jpg

Giving Tuesday - tillsammans för ökat engagemang

NYHET. Giving Tuesday / Tekojen Tiistai ordnas varje år den 28 november. Tillsammans kan organisationer vara med synliggöra betydelsen av engagemang i samhället. Läs mera »
31.10.2023 kl. 13:55
87903_t.jpg

Skrivtolkning betyder bättre tillgänglighet för alla

ARTIKEL. Tillgänglighet är ett mål inom många organisationer men alla vet inte hur man kan anpassa sin verksamhet. För personer med nedsatt hörsel är skrivtolkning ett utmärkt stöd.Läs mera »
27.10.2023 kl. 14:11