Att se varandra i ögonen

04.05.2022 kl. 09:34
BLOGG. Den här våren har jag funderat mycket på mätning och utvärdering av resultat inom ideell verksamhet. Att vi måste bli ännu bättre på att påvisa betydelsen av det vi gör inom förbundsvärlden är uppenbart. Men vi måste också stå upp för saker som inte går eller ska mätas. En sådan sak är betydelsen av att träffas, prata och se varandra i ögonen.

Text: Mari Pennanen

Förbundsarenans mentorskapsprogram för förbundens förtroendevalda, Mentorix 2022, är halvvägs. På väg hemåt efter mellanträffen snurrar tankarna i rekordfart. Deltagarna i programmet är personer med erfarenhet av ordförandeskap. Diskussionen på träffen blev både bred och djup.

Jag påmindes om betydelsen av ordet förlåt. I styrelsearbete kan det vara avgörande och det lilla ordet, som kan vara så svårt att säga, kan lösa enorma knutar och kan förhindra många konflikter. Jag påmindes om betydelsen av ordet tack. Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Många engagerade sätter ner en stor del av sin tid på frivilliguppdrag, som ofta är roliga och givande men inte alltid. Ibland kan ett tack, från rätt håll och i rätt tid, betyda allt.

Jag påmindes också om betydelsen av att sitta ner tillsammans och prata så man ser varandra i ögonen. Styrelser får tillsammans diskutera roliga och givande ärenden, men det finns också svåra och tunga ärenden att ta beslut i och ta ansvar för. När åsikterna går isär, känslorna svallar och engagemanget är högt kan diskussionen gå vidare på olika sätt. Alltid går det inte bra, men då ett gäng ordföranden samlas och diskuterar erfarenheter av styrelsearbete lyfter de gång på gång fram betydelsen av att lära känna varandra, så styrelsemedlemmarna inte endast snabbt klubbar av ärenden utan också hinner prata. Det bäddar för mycket gott att alla i styrelsen känner varandra.

Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Det förtroende och den tillit till varandra och till beslutsprocessen som byggs upp i styrelser som också sätter tid på att lära känna varandra kan och ska inte mätas med indikatorer, KPI:er, mätare och siffror. Styrkan i en styrelse mäts i besluten som tas tillsammans. Om man ser varandra i ögonen är det lättare att komma ihåg att allas åsikter är lika värda, att alla styrelsemedlemmar delar på ansvaret och att även om man är av olika åsikter så kan man inte säga vad som helst.

Hur den [tilliten] hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det.

Och för att de ska bli så bra som möjligt, både när det gäller enkla, roliga beslut och svåra, tunga beslut så behöver tilliten till de gemensamma besluten kännas i magen på varenda en i styrelsen. Hur den hamnar där kan inte effektiveras eller mätas, men om den saknas så märks det. Och om man träffas och är tillsammans och ser varandra i ögonen är det mer sannolikt att den finns då den behövs.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

86215_t.jpg

Bidra till Nordiska ministerrådets visionsarbete

Finlandssvenska förbund och centralorganisationer bjuds in att delta i en diskussion kring det nordiska samarbetet. Vilka aspekter är viktiga för din organisation och dig? Delta på en digital plattform. Läs mera »
04.05.2023 kl. 13:21
86195_t.jpg

Järjestöhopping – nyfiken på hur andra organisationer jobbar?

Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Förbundsarenan lanserar Järjestöhopping för att ge anställda inom finlandssvenska förbund möjligheten att bekanta sig med arbetet och kollegor inom finska organisationer, och vice versa.Läs mera »
03.05.2023 kl. 14:44
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
86142_t.jpg

Jubileum – mer än bara kostnader?

ARTIKEL. Då ett jubileum närmar sig för en organisation handlar mycket om planering. Men vad innebär detta i praktiken? När ska planeringsarbetet för ett jubileum börja och kan ett jubileum faktiskt också generera inkomster?Läs mera »
26.04.2023 kl. 11:31
86002_t.jpg

Tre nya medlemmar i Förbundsarenan

NYHET. Förbundsarenans vårmöte har antagit tre nya medlemmar. Förbundsarenan har nu 67 medlemsorganisationer och är en aktiv arena för samverkan. Läs mera »
18.04.2023 kl. 15:29
85931_t.jpg

Årets förbund 2023: FDUV påverkar genom dialog och samarbete

NYHET. FDUV:s aktiva intressebevakning kulminerade då vårdreformen trädde i kraft och den nya lagen om funktionshinderservice godkändes av riksdagen. Det långsiktiga och målmedvetna påverkansarbetet, som är en förebild för andra organisationer, har burit frukt och ger FDUV titeln Årets förbund. Läs mera »
18.04.2023 kl. 13:00
85930_t.jpg

När kapitalet kommer

BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna? Läs mera »
13.04.2023 kl. 13:46
85853_t.jpg

Förbundsarenan med i nordiska civilsamhällesnätverket

NYHET. Förbundsarenan har blivit medlem i det nordiska civilsamhällesnätverket Nordic Civ. Genom nätverket kan de finlandssvenska förbunden bidra till Nordiska ministerrådets hållbarhetsarbete och också skapa nya nordiska kontakter.Läs mera »
04.04.2023 kl. 08:20
85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45