Effekter av nätverkande

07.09.2022 kl. 13:45
BLOGG. Några förändringar i de nätverk för anställda och förtroendevalda som Förbundsarenan driver är aktuella. Målet är att nätverken ska stöda och vara till nytta för ännu fler av våra medlemsförbund. Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring betydelsen av fungerande nätverk för de finlandssvenska förbunden.
Text: Mari Pennanen
Bild: Joanna Lindén-Montes
 

Förbundsarenan driver flera nätverk där grundtanken är att anställda och förtroendevalda som vill byta erfarenheter och dela expertis med kollegor inom andra organisationer i civilsamhället ska ha möjligheter till det. Samtidigt ger nätverken möjligheter för förbunden att knyta närmare kontakter och samverka kring gemensamma frågor. Våra nätverksträffar är välbesökta och vi får överlag mycket bra respons. Våra medlemsförbund gav till exempel i medlemsenkäten Förbundsrundan våren 2021 mycket bra respons och lyfte fram att nätverken är en arena för kontakter till andra organisationer, där de kan lära känna varandra, får träffas och att de stärker det finlandssvenska perspektivet. Genom nätverken stöds kompetensutvecklingen och aktuella ärenden lyfts fram.

I år har vi gjort några ändringar i nätverken (...) Orsaken är att vi vill att nätverken ska fungera smidigt för dem som är med.

I år har vi gjort några ändringar i nätverken. Vi har bytt namn på några och ändrat fokus för några. Orsaken är att vi vill att nätverken ska fungera smidigt för dem som är med, och också att så många som möjligt ska vara med, eftersom nätverken förstås endast är till nytta för dem som deltar och använder sig av nätverken.

Nyheter inom nätverken

Förbundsarenans nätverk är titelbundna. De är namngivna utgående från de titlar som deltagarna har. Ett exempel är Verksamhetsledarnätverket, där målgruppen är förbundens verksamhetsledare, eller har motsvarande titel. Eftersom organisationerna ser olika ut gör också titlarna det, men den överlägset vanligaste titeln för den ”ledande tjänstepersonen” inom Förbundsarenans medlemsorganisationer är verksamhetsledare. Om man då har titeln generalsekreterare, kanslichef, direktör eller organisationschef (för att nämna några) så tror vi att alla ”i verksamhetsledarrollen” känner sig välkomna i verksamhetsledarnätverket. Därför har också det som tidigare hette Informatörsnätverket nu bytt namn till Kommunikatörsnätverket, eftersom det finns allt färre med titeln informatör och allt fler med titeln kommunikatör. Många jobbar också med kommunikationsuppgifter under en annan titel, men kan förhoppningsvis känna sig hemma i nätverket om en stor del av arbetsuppgifterna handlar om kommunikation.

Förbundens sakkunniga är ett nytt namn på ett nätverk, liksom också Administrationsproffsen. Nätverket som tidigare var för ”ensamjobbare” har breddats lite till Små kanslier. Nätverken för Förbundsekonomerna, Tidskriftsredaktörerna och Förbundsordförandena fortsätter. Vi hoppas alla ska hitta ett (eller flera) nätverk där ni känner er hemma. Och jag påminner gärna om möjligheten att delta i enskilda nätverksträffar, om temat är aktuellt och relevant för just ditt arbete, även om du inte hör till målgruppen utgående från din titel. Om du är osäker, ta kontakt så diskuterar vi.

En nyhet är Förbundsforum. Under den rubriken kommer vi att samla alla intresserade till diskussion kring teman som har en bredare målgrupp.

En nyhet är Förbundsforum. Under den rubriken kommer vi att samla alla intresserade till diskussion kring teman som har en bredare målgrupp. Vi inleder med ett Förbundsforum kring riksdagsvalet 12 september och kommer senare i höst att samlas för att diskutera termer och begrepp gällande vår sektor.

Grundtanken med Förbundsarenans nätverk är att ge möjlighet att byta erfarenheter och dela expertis med kollegor inom andra organisationer i civilsamhället. I nätverken lär vi oss tillsammans med och av varandra. Samtidigt ger nätverken möjligheter för förbunden att knyta närmare kontakter och samverka kring gemensamma frågor.

Men gällande det finlandssvenska civilsamhället och kontakter till de andra 63 medlemsförbunden i Förbundsarenan är våra nätverk oslagbara.

Nätverken är öppna för alla som jobbar inom civilsamhällets förbund och centralorganisationer på svenska i Finland. Ett bevis för att våra nätverk fungerar bra och är nyttiga är också att personer från andra sektorer och andra organisationer tar kontakt och vill vara med. De har hört om hur bra nätverken fungerar, men där drar vi gränsen. Förbundsarenans nätverk är i första hand för våra medlemsförbund och för att nätverkandet ska bära frukt koncentrerar vi oss på vår sektor. Vi hoppas dock att förbundsanställda också nätverkar brett med andra sektorer för att få ytterligare bredd i sina personliga och i organisationens nätverk. Men gällande det finlandssvenska civilsamhället och kontakter till de andra 63 medlemsförbunden i Förbundsarenan är våra nätverk oslagbara. Välkommen med!

 Läs mer om våra nätverk.

 

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan.

87061_t.jpg

Problemlösning på Cypern

BLOGG. Det är väl klart att man vet vad problemet är, eller? Johanna von Rutenberg på FDUV delar med sig av sina aha-upplevelser från en kurs kring problemlösning som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
09.08.2023 kl. 16:55
86613_t.jpg

Emotionell intelligens som stöd för arbetet

BLOGG. Vad är emotionell intelligens? Nora Ridgewell, verksamhetsledare för Ledarskapsakademin, deltog i en kurs i kring temat via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt och delar med sig av sina erfarenheter.Läs mera »
06.06.2023 kl. 12:42
86168_t.jpg

Var snäll mot dig själv!

BLOGG. Hur ska man ta vara på det egna välmåendet och undvika att hamna i en stressfylld situation? Malin Ström på Svenska folkskolans vänner delar med sig av sina lärdomar från en kurs i stresshantering som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Läs mera »
28.04.2023 kl. 13:10
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
85326_t.jpg

Publicitet utöver det vanliga under hösten

BLOGG. I juli började Cecilia Huhtala officiellt som förbundsordförande för Finlands Svenska Skolungdomsförbund. Förbundslivet tog henne med storm och hösten blev i stort sett väldigt lyckad. Läs mera »
01.03.2023 kl. 07:50
84942_t.jpg

Inkluderande kommunikation

BLOGG. Inkluderande kommunikation är ett aktuellt tema inom organisationsvärlden. Är vår nuvarande kommunikation inkluderande och vad kan vi göra annorlunda? Tarja Krum på Finlands Svenska Idrott delar med sig av sin kunskap och erfarenhet kring temat.Läs mera »
01.02.2023 kl. 16:26
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
83954_t.jpg

Små steg med stor betydelse

BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt. Läs mera »
04.11.2022 kl. 13:11