Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

30.11.2022 kl. 13:55
ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Inom ramen för projektet Finansieringskällor för förbunden ordnades denna höst en sparringgrupp om företagssponsring. Inom sparringgruppen betonades det särskilt att sponsring kan ske på flera nivåer.

Sponsring kan handla om att ett företag är med och uppbär en kostnad/delkostnad av ett evenemang, men sponsring kan även ha formen av att ett företag bidrar med kunskap som till exempel, webbdesign, juridiska tjänster och så vidare till en organisation. Då handlar sponsringen om ett ”utbyte” av tjänster som kan hjälpa en organisation att hålla kostnaderna nere. Det blir vanligare och vanligare att företag ägnar sig åt den här typen av insatser.

Sponsring kan även vara att företag bidrar med volontärer till evenemang. Även detta blir vanligare och det finns i dagsläget många företag som till och med i sina affärsstrategier skrivit in denna form av insatser som en del av deras samhälleliga ansvar.

Genom den här typen av arbete och samarbete kan förbund och organisationer optimera sina möjligheter till framgångar då det gäller sponsring. Sponsring är, och har alltid varit, attraktivt för näringslivet. Det är således värt att fundera mer kring sponsring som en möjlighet för civilsamhället.

Hur kan organisationer jobba med företagssponsring?

Sparringgruppen startades till följd av att det fanns tydliga önskemål från våra medlemmar om ökade kunskaper kring företagssponsring. Frågor som togs upp var hur ett förbund kan göra för att få sponsring till exempel till ett evenemang och vad nyttan med den här typen av samarbeten kan vara även på sikt.

En viktig del av sparringhelheten var att ge deltagarna möjligheten att prova på och göra egna fiktiva sponsoransökningar. Johan Finnberg från Buster Boats fungerande som extern expert och gav deltagarna värdefulla synpunkter kring sponsoransökningar ur ett företags perspektiv. 

- Tänk på hur ni säljer in er verksamhet. Företaget kontaktas antagligen av flera organisationer och därför är det viktigt att fundera hur ni sticker ur mängden, säger Johan Finnberg.

Som förbund har man ofta en bred insyn i ansökningsprocedurer till stiftelser, fonder och offentliga myndigheter, men när det kommer till sponsoransökningar ser upplägget annorlunda ut. Johan lyfter fram ett antal tips kring en bra sponsoransökan:

  • Var väl förberedd och läs på om företaget ni närmar er. Vilka varumärken representerar företaget? Var finns företaget geografiskt? 
  • På vilket vis sticker ni som organisation ut? Varför skulle ett företag samarbeta med just er? 
  • Ta första kontakten personligen och jobba för att få till ett möte där själva sponsoridén presenteras.
  • När idén presenteras så se till att ha konkreta förslag för mottagaren att ta ställning till. Paketera era idéer!

Träffarna gav resultat

Utvärderingen av sparringgruppen visar att deltagarna fått bättre förståelse kring sponsring. I utvärderingen lyftes det bland annat fram att sparringgruppen gav konkret stöd för hur en sponsoransökan kan paketeras och levereras till ett företag. 

Deltagarnas aktivitet, vilja att dela med sig av sina tankar, idéer och erfarenheter gjorde att den här sparringgruppen fungerade och var givande. En ny sparringgrupp om företagssponsring kommer att genomföras under 2023 - håll utkik!

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88741_t.jpg

Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.Läs mera »
22.01.2024 kl. 10:48
88555_t.jpg

Nu startar kampanjen Framtidsgåvan

NYHET. Testamentdonationer till förbund och föreningar ökar. För att höja medvetenheten om möjligheten att donera till organisationer genom testamente koordinerar Förbundsarenan kampanjen Framtidsgåvan.Läs mera »
03.01.2024 kl. 09:04
88325_t.jpg

Samla in pengar utan insamlingstillstånd?

ARTIKEL. Kan en organisation samla in pengar utan att ha ett insamlingstillstånd? Svaret är ja. Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson listar några exempel då det är möjligt. Läs mera »
04.12.2023 kl. 08:15
88259_t.jpg

Dags att kommunicera om pengar och effekter 

ARTIKEL. Årsberättelse och bokslut kan och ska användas för att kommunicera betydelsen av verksamheten. När verksamhetsåret 2023 går mot sitt slut poängterar projektledare Robert ”Robban” Nilsson betydelsen av att berätta om både pengar och resultat av verksamheten. Läs mera »
27.11.2023 kl. 15:44
88133_t.jpg

Utmaningar och lösningar för civilsamhällets finansiering

BLOGG. Sedan våren har diskussionerna om statsunderstöd till civilsamhället varit intensiva. Från regeringshåll har det klart framgått att statsunderstöd, som utgör en betydande del av många organisationers inkomster, kommer att minska. Läs mera »
15.11.2023 kl. 08:45