Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället

07.05.2024 kl. 09:15
ARTIKEL. Städer och välfärdsområden stöder civilsamhället på många olika sätt. Här lyfter vi fram tips och länkar för er som vill veta mer om denna bidragsform.

Text: Robert Nilsson
Foto: Elin Blomqvist

Städer och välfärdsområden understöder verksamheter i civilsamhället på olika sätt. Understöd eller bidrag kan sökas också från dessa aktörer.

Städer som understödjare av civilsamhället

Många städer runt om i Finland har samlat information om olika stödformer och ansökningstider på särskilda så kallade understödssidor. Dessa sidor är en resurs för organisationer som funderar på att söka understöd från/via dem.

Ett exempel på en sådan understödssida är Helsingfors stads sida. Ni kan titta närmare på sidan via denna länk.

För att hitta specifika stödformer från städer, som är aktuella för er, är det ett bra tipsa att börja på er stads startsida och använd söktjänsten som de allra flesta har på sin startsida. Till exempel har Helsingfors stad ett sådant sökfält. Via denna länk kommer ni till söktjänsten. Genom att skriva till exempel "understöd" i sökfältet kommer ni snabbt åt länken till stadens undersida för understöd.

Välfärdsområdena: Stöd och möjligheter för organisationer

Inte bara städer, utan också välfärdsområden, stöder föreningar och organisationer ekonomiskt genom olika typer av verksamhetsbidrag och understöd.

Till exempel har Västra Nylands välfärdsområde samlat sina olika stödformer på specifik undersida som ni kan bekanta er med via denna länk.

Precis som i fallet med städer går det även på välfärdsområdenas sidor att söka i sökfältet med ord som "bidrag" eller "understöd" för att hitta relevant information.

Övriga tips

Håll er uppdaterade genom att prenumerera på nyhetsbrev som många städer och välfärdsområden regelbundet skickar ut.

Till exempel ordnar Västra Nylands välfärdsområde träffar, både formella och mindre formella, kring olika samarbetsmöjligheter för organisationer. Information om detta via deras nyhetsbrev. 

Helsingfors stad har en innovationsfond. Stöd från Innovationsfonden kan sökas av stadens sektorer, centralförvaltningen och dottersamfund och av aktörer utanför stadskoncernen, såsom högskolor, företag eller registrerade föreningar. Läs mer om Innovationsfonden via denna länk.

90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48
90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:11
88890_t.jpg

Olika vägar till EU-finansering

ARTIKEL. EU-finansiering utgör en betydande möjlighet för organisationer. Det finns många olika sätt att söka EU-finansiering på och här har vi samlat tips och resurser som kan vara till hjälp för er som är intresserade av EU-projekt och olika finansieringsformer.Läs mera »
29.04.2024 kl. 08:33
88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01