Promenadinsikter

30.05.2024 kl. 17:00
BLOGG. En promenad under en arbetsresa har gett Johnni Larjanko nya insikter. Han bloggar om gamla och nya hjulspår, och hur allt hänger ihop med fri bildning, som han jobbar med på Bildningsalliansen.

Text: Johanni Larjanko

Jag åker på arbetsresa till Köpenhamn. Plötsligt befinner jag mig i nya omgivningar. Solen skiner på samma sätt som hemma i Helsingfors, sommarvärmen har kommit rekordtidigt till vår del av världen, men där slutar likheterna.

Cyklar väller fram längs gatorna. Nästan alla talar danska, skrattar och ser så där danskt somriga ut. Växelkursen är förvirrande, vilket gör det svårt att bedöma om saker är dyra eller inte.

Vi bor på ett eko-hotell på Vesterbrogade mitt i stan. Hotellet har hög hygge-faktor, samtidigt som det satsar mycket på hållbarhet. Uteserveringarna är fulla med folk vart jag än rör mig i stan. En stor kultur-, musik- och gatufestival kommer att ta över stora delar av centrum med start lite senare idag.

Genom att göra den här lilla förflyttningen ser jag med nya ögon.

Allt känns välbekant, men samtidigt lite annorlunda. Jag går längs med grönskande gator och ser med stora ögon på allt som händer runt omkring mig, hela tiden. Det är inga märkvärdiga saker, bara helt vanligt vardagsliv i en stad. Vanligt, men inte för mig. Genom att göra den här lilla förflyttningen ser jag med nya ögon. Lägger märke till detaljer som går mig förbi hemma i Helsingfors.

Det är lätt att fastna i gamla hjulspår, att göra som man alltid gjort tidigare. Rutiner ger trygghet, och trygghet behövs i osäkra tider. Samtidigt har jag känt mig allt tröttare. Min energinivå sjunker mer och mer. Jag märker att jag går och räknar dagarna till semestern. När den känslan tar över får jag mindre gjort på jobbet, och orkar inte göra mycket efter arbetsdagens slut heller.

De där gamla hjulspåren är visserligen de bekvämaste, men de är också begränsande.

Att få spendera några dagar i den danska huvudstaden ger mig energi och väcker min nyfikenhet till liv igen. Jag känner mig närvarande. De där gamla hjulspåren är visserligen de bekvämaste, men de är också begränsande. De är trygga, och lite tråkiga. En del går på autopilot.

Att promenera här är att ge sig in i det okända. Det påminner lite om att våga anmäla sig till en arbiskurs. Ibland kan det också kännas som ett steg ut ur bekvämlighetscirklarna. Hinner jag? Orkar jag? Kan jag?

Att delta i fri bildning ger ofta så mycket mer än själva kursinnehållet. När det fungerar som bäst erbjuder det en liten förflyttning från det invanda. Litegrann som en resa till Köpenhamn i maj.

Johanni Larjanko är kommunikatör vid Bildningsalliansen. Till vardags sitter han oftast på SFV-huset G18 i Helsingfors.

90401_t.jpg

Förbundsarenan belönar årets tidskrift

NYHET. Förbundsarenan lanserar priset Årets tidskrift, som är ett pris som kommer att delas ut årligen till en tidskrift som sticker ut. Priset delas ut i samarbete med det svenska IT-företaget Textalk som står bakom den populära e-tidningslösningen Prenly. Läs mera »
19.06.2024 kl. 10:01
90280_t.jpg

Brett samarbete efter nedskärningshot

NYHET. Förra veckan samlades finlandssvenska organisationer till ett stormöte och nu har det gemensamma uppropet överlämnats till svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Otto Andersson. Frågan har engagerat många.Läs mera »
04.06.2024 kl. 16:49
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48
90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90070_t.jpg

Vem är årets ordförande 2024?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas i höst ut för fjärde gången till en förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
30.05.2024 kl. 07:37
90206_t.jpg

Skriv under gemensamt upprop

De planerade nedskärningarna i statsbidragen till civilsamhällets organisationer samlar finlandssvenska organisationer till ett gemensamt upprop. Läs mera »
29.05.2024 kl. 08:13
90139_t.jpg

Styrelseposten landar i förbundsstyrelsernas epostlådor

NYHET. I Förbundsarenans 68 medlemsförbund finns det närmare 600 personer som engagerar sig som ordförande och styrelsemedlem. Förbundsarenan har nu grundat nyhetsbrevet Styrelseposten för att nå dessa med aktuell information som kan stöda i förtroendeuppdraget.Läs mera »
23.05.2024 kl. 09:30
90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:11