Förbundsarenan belönar årets tidskrift

19.06.2024 kl. 10:01
NYHET. Förbundsarenan lanserar priset Årets tidskrift, som är ett pris som kommer att delas ut årligen till en tidskrift som sticker ut. Priset delas ut i samarbete med det svenska IT-företaget Textalk som står bakom den populära e-tidningslösningen Prenly.

Pristagaren får ett vandringspris, ett eget pris och en prissumma på 2500 euro. Priset delas ut torsdagen den 24 oktober 2024 på bokmässan i Helsingfors.

I statuterna för priset står det så här: 

”Vandringspriset har instiftats av Förbundsarenans styrelse för att lyfta fram och synliggöra tidskrifternas betydelse för det finlandssvenska civilsamhället. Priset tillfaller en tidskrift som utmärkt sig som en engagerande och förenande kraft inom civilsamhället eller en tidskrift som förnyat sig och hittat nya läsare. Speciell vikt läggs vid ett utåtriktat tilltal och gränsöverskridande engagemang.”

På Förbundsarenan ser vi priset dels som ett sätt att belöna en tidskrift som gör något utöver det vanliga, dels som ett sätt att lyfta tidskrifternas betydelse i Svenskfinland. 

– Vi har över 90 tidskrifter på svenska i Finland. Vi har fyra tidskrifter som utkommer i punktskrift. Vi har ett engagemang och en bredd som nästan heltäckande skriver om vad som händer i Svenskfinland. Utan dessa tidskrifter skulle vi veta mycket mindre om vad som sker. Därför är tidskrifterna helt oumbärliga. Tidskrifterna skriver om allt det som tidningarna inte gör, säger tidskriftsombud Kim Malmberg.

– Vi på Textalk har alltid strävat efter att stärka gemenskaper genom våra lösningar, och detta pris är ett fantastiskt sätt att uppmärksamma det viktiga arbete som tidskrifterna gör. Vi är glada över att stödja årets tidskrift och stolta över att se hur våra verktyg kan hjälpa tidskrifterna att nå och engagera fler läsare, säger Jens Halvarsson, VD på Textalk.

Kim Malmberg förklarar varför Förbundsarenan ser just Textalk som en naturlig samarbetspartner.

– Det vi gillar med Textalks lösningar är att de kräver väldigt litet av tidskrifterna som ofta har väldigt små resurser. Prenly är lätt att använda, uppfyller kraven på hög tillgänglighet för olika grupper av användare i alla åldersgrupper. De här frågorna är avgörande för oss, säger Kim Malmberg.

Priset Årets tidskrift utses av en jury som består av illustratören Jenny Lucander, marknadsföraren Maja-Stina Andersson-Tapola och riksdagsledamoten Johan Kvarnström. Kim Malmberg deltar som sekreterare utan förslags- eller rösträtt.

Nominera till Årets tidskrift senast den 1 september.

Då du nominerar en tidskrift ber vi dig även lämna in material till Förbundsarenan senast 10.9.2024. Vi vill ha fyra exemplar av de tre senaste numren av din tidskrift antingen i fysisk form eller tillgång till digital läsning av tidskriften. Det inlämnade materialet behöver inte vara i årskronologisk ordning. 

Statuterna för vandringspriset Årets tidskrift.

90280_t.jpg

Brett samarbete efter nedskärningshot

NYHET. Förra veckan samlades finlandssvenska organisationer till ett stormöte och nu har det gemensamma uppropet överlämnats till svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Otto Andersson. Frågan har engagerat många.Läs mera »
04.06.2024 kl. 16:49
90274_t.jpg

Samarbete kring effekter

ARTIKEL. Vad har förbund och fonder gemensamt? Ena ansöker om bidrag och andra delar ut. Men båda måste jobba för att lyfta fram betydelsen av civilsamhällets verksamhet ännu tydligare än tidigare, då resultat och effekter av verksamheter inte ses som självklara.Läs mera »
04.06.2024 kl. 06:48
90239_t.jpg

Promenadinsikter

BLOGG. En promenad under en arbetsresa har gett Johnni Larjanko nya insikter. Han bloggar om gamla och nya hjulspår, och hur allt hänger ihop med fri bildning, som han jobbar med på Bildningsalliansen. Läs mera »
30.05.2024 kl. 17:00
90225_t.jpg

Fokus på kärlek inom fundraising

BLOGG. Att lägga fokus på kärlek för att få fler donationer? Projektledare Robert Nilsson bloggar om tankar efter seminarium där de senaste trenderna och forskningen kring fundraising presenterades.Läs mera »
30.05.2024 kl. 09:04
90070_t.jpg

Vem är årets ordförande 2024?

NYHET. Känner du en förbundsordförande som framgångsrikt skött sitt uppdrag? Förbundsarenans vandringspris delas i höst ut för fjärde gången till en förbundsordförande. Nu kan du nominera!Läs mera »
30.05.2024 kl. 07:37
90206_t.jpg

Skriv under gemensamt upprop

De planerade nedskärningarna i statsbidragen till civilsamhällets organisationer samlar finlandssvenska organisationer till ett gemensamt upprop. Läs mera »
29.05.2024 kl. 08:13
90139_t.jpg

Styrelseposten landar i förbundsstyrelsernas epostlådor

NYHET. I Förbundsarenans 68 medlemsförbund finns det närmare 600 personer som engagerar sig som ordförande och styrelsemedlem. Förbundsarenan har nu grundat nyhetsbrevet Styrelseposten för att nå dessa med aktuell information som kan stöda i förtroendeuppdraget.Läs mera »
23.05.2024 kl. 09:30
90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
21.05.2024 kl. 12:11