Att utvecklas som utbildare – i Barcelona

14.04.2025 kl. 08:44
BLOGG. Johanna Söderberg reflekterar kring sina insikter efter kursen Train the Trainer som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt.

Text: Johanna Söderberg
Bild: Lina Grönvik

I februari fick jag möjligheten att delta i en kurs som ordnades inom Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt. Vi var tre från Svenskfinland som tillsammans med deltagare från Ungern, Polen och Kroatien deltog i den fem dagar långa kursen Train the Trainer i Barcelona. Kursen gav mig många nya idéer, insikter och verktyg att implementera i mitt jobb. Under kursens gång fick jag dessutom träffa många härliga och intressanta människor att dela erfarenheter och tankar med vilket gjorde att kursen lämnade ett varmt avtryck i hjärtat.

Det fanns inte utrymme att luta sig tillbaka och bara ta in information utan vi skulle växa genom att våga.

Kursen var intensiv och aktivt deltagande förutsattes för en lyckad helhet. Det fanns inte utrymme att luta sig tillbaka och bara ta in information utan vi skulle växa genom att våga. Teoretiska delar varvades med praktiska case och övningar. Vi fick bland annat bekanta oss mer olika inlärningssätt, problemlösningsmetoder och reflektera kring lärande samt hur vi kan anpassa olika metoder för hållbart lärande i våra respektive organisationer. Vi fick fundera på vår egen roll och kompetens, utvecklingsområden och våra olika kommunikationsstilar. I kursen använde vi också oss av positiv psykologi som ett verktyg i rollen som utbildare samt för att skapa god gruppdynamik för lärande.

Några lärdomar från kursen:

Utbildarens roll


Alla utbildare har sina egna styrkor och det är viktigt att i utbildningstillfällen inte låtsas vara någon annan än den man är. Samtidigt kan tanken fake it until you make it vara till hjälp när osäkerheten smyger sig på – särskilt för den som är ny i rollen. Utbildaren i kursen, Gaëlle Collas, skapade ett tryggt rum för lärande. Hon utmanade utan att pressa, besatt mycket kunskap och anpassade kursen enligt de önskemål vi hade meddelat om i förväg och enligt det behov som dök upp under kursens gång. Hon hade en förmåga att få alla deltagare att stiga ut ur sina bekvämlighetszoner.

Vikten av miljöombyte och erfarenhetsutbyte


Att få sätta sin egen arbetsbild och yrkesvardag i ett större sammanhang och träffa människor från andra kulturer och professionell bakgrund är otroligt värdefullt och ögonöppnande. Alla deltagare utbildade i sin yrkesroll men erfarenheterna skiljde sig åt, en del hade utbildat i 20 år, andra bara ett. 

Vi var ett gäng med personer i olika livssituationer, professionell bakgrund, yrkesroller och åldrar och det var fascinerande att se hur väl gruppen fungerade. Diskussionerna var inspirerande och genom olika övningar delade vi alla med oss med oss av både praktisk och teoretisk kunskap. Utbildningen anpassades enligt våra behov och önskemål och det uppskattade vi mycket.

Metoderna är många

Ett av kursens mål var att vi skulle åka hem med en full verktygslåda med olika metoder och övningar att använda i utbildningssammanhang och i arbetslivet generellt. Vi fick bekanta oss med en mängd olika verktyg och fick prova dem under kursens gång. En övning bestod till exempel av rollspel där en av oss fick vara en kritisk och utmanande deltagare medan den andra agerade utbildare. 

Två andra metoder var Lightning decision jam, som är en metod för att snabbt och strukturerat identifiera problem, komma på lösningar och bestämma nästa steg i en process och MOSCOW-metoden som hjälper en att definiera vad som är mest kritiskt och vad som kan vänta. Ett stort plus var att allt material från kursen samlades på en gemensam webbplats, vilket gör det enkelt att återvända till innehållet vid behov och dela det vidare med kollegor.

Jag rekommenderar varmt alla som funderar på att ansöka till någon av kurserna i framtiden att ta steget och söka. Jag är verkligen tacksam för min upplevelse!

Johanna Söderberg är sakkunnig inom samarbete mellan hem och skola på Förbundet Hem och Skola i Finland. I sin yrkesroll utbildar hon bland annat blivande och redan verksamma lärare.

93310_t.jpg

Praktikantfunderingar: Dags att bredda bilden på civilsamhället

BLOGG. Under våren 2025 har Emelie Sandell avlagt sin högskolepraktik på Förbundsarenan och nu är det dags för henne att reflektera över lärdomar och tankar det väckt. Läs mera »
29.04.2025 kl. 11:56
93097_t.jpg

Fundraising är framtiden – och varför vi behöver agera nu

BLOGG. För några år sedan sågs fundraising som något som kanske avlägset kunde vara aktuellt för organisationer. Nu är fundraising det nya normala.Läs mera »
29.04.2025 kl. 09:23
92872_t.jpg

Engagera dig för framtidens generationer

BLOGG. Civilsamhället är beroende av engagemang och att engagera sig för framtidens generationer är en investering i framtidens ledare. Läs mera »
20.03.2025 kl. 09:46
92650_t.jpg

Behovet av annorlunda ledarskap

BLOGG. Hårda tider och nedskärningar i finansieringen. Hårda tider betyder samtidigt ett ökat behov av den verksamhet förbunden erbjuder. Hårda tider kan leda till ledare som vacklar under stress och press. Men hårda tider kan också leda till nya sätt att leda.Läs mera »
03.03.2025 kl. 13:10
92585_t.jpg

Det är ansvarsfullt att jobba strategiskt – och du som styrelsemedlem har ett ansvar

BLOGG. Det är inte enkelt att jobba strategiskt i alla lägen, men det är ett måste för att garantera kraftfulla organisationer på sikt. Det skriver Martina Candolin i sin blogg om temat som förbundens styrelser får stöd och inspiration till under Styrelsedagarna i april. Läs mera »
25.02.2025 kl. 08:59
92075_t.jpg

Fundraisingtrender 2025 - vilka är de?

BLOGG. Vilka är de stora trenderna inom fundraising 2025, och hur kan vi använda dem för att stärka engagemanget i civilsamhället? Projektledare Robban Nilsson bloggar om trender som kan användas för att skapa engagagemang.Läs mera »
03.01.2025 kl. 14:05
91758_t.jpg

Tiden går fort när man har roligt

BLOGG. Det berömda citatet, “tiden går fort när man har roligt”, lämpar sig väl för att beskriva min tid i Förbundsarenans styrelse. Efter två år som styrelsemedlem lider mandatperioden mot sitt slut och efter en snabb reflektion med facit i hand kan jag inte annat än konstatera att det varit ett roligt och givande uppdrag.Läs mera »
28.11.2024 kl. 11:47
91509_t.jpg

Delade erfarenheter av medelsinsamling ger inspiration

BLOGG. Fler organisationer kan behöva utveckla strukturer för medelsinsamling framöver. Projektledare Robban Nilsson delar med sig av insikter efter ett Skill Share-event kring insamling och engagemang. Kan ni jobba för månadsgivare, använda influencers eller få igång födelsedagsinsamlingar?Läs mera »
04.11.2024 kl. 08:14