När kapitalet kommer

13.04.2023 kl. 13:46
BLOGG. Att som organisation få en oväntad penninggåva kan vara både överraskande och överväldigande. När väl gåvan kommit så är det dags att fundera på följande steg, vad göra med pengarna?

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Även organisationer som inte ägnar sig åt medelsanskaffning i form av att aktivt be om donationer kan ibland få donationer. Ofta är det människor med någon koppling till organisationens verksamhet som väljer att donera.

Men oavsett vad som motiverar en person att donera, eller hur mycket som doneras, är det bra att som organisation ha en slags intern beredskap för att sådant här kan hända.

Ett sätt att lägga en grund för en intern beredskap kring sådana här frågor kan vara att helt enkelt tala om denna möjlighet, genom att till exempel i samband med en planeringsdag avsätta tid till att fundera kring vad organisationen gör om de plötsligt står som mottagare av en summa pengar.

Självklart tänker de flesta att det är en bra sak om det plötsligt kommer in pengar via en gåva till en organisation. Men sen då? Vad säger exempelvis organisationens stadgar om detta?

Många organisationer har i sina stadgar en formulering som kanske ser ut ungefär på det här viset: ”För att finansiera sin verksamhet kan förbundet/organisationen motta och förvalta understöd och donationer”.

En sådan formulering är avgörande för att en organisation ens ska få lov att ta emot en donation. Således är det värt att fundera, som ett led i den interna beredskapen, om det behövs några ändringar i stadgarna för att kunna stå som mottagare till en penninggåva.

Om allt detta är i sin ordning så blir det aktuellt att fundera kring ytterligare följande åtgärder. Till exempel placeringsstrategier och inte minst regler för dessa. Låt säga att en organisation får 50 000 euro i gåva. Hur och var ska de pengarna placeras och vem ska sköta placeringen? Många förbund har en ekonomistadga och det kan vara aktuellt att se över den för att vara gott rustade och förberedda för en sådan positiv överraskning som en penninggåva.   

Placeringsstrategier handlar inte "bara" om att växa kapitalet. Placeringsstrategier handlar också om ansvarsfullhet, det vill säga att aktivt arbeta med att fundera kring var någonstans och inom vilka branscher vi vill/inte vill placera våra pengar.

Det här är stora frågor och det kan absolut vara bra att få utomstående hjälp här. Det kan vara bra att till och med ta det som ett beslut på förhand. Det vill säga på förhand besluta att om/när vi får en större penninggåva så kommer vi att kontakta/koppla in utomstående expertis för att kunna arbeta fram en placeringsstrategi som för oss och våra medlemmar är ansvarsfull.

Det finns mycket att säga om och kring placeringsstrategier i samband med oväntade penninggåvor. Vill ni veta mer och vara med och diskutera kring detta så ordnar vi en verksamhetsledarträff kring just detta tema den 10 maj. Catarina Söderström, verksamhetsledare på Ekonomföreningen Niord, ger då deltagarna insyn i hur en organisation kan arbeta efter en överraskande penninggåva. Läs mer här.

I bloggen Finansieringsfunderingar reflekterar, analyserar och informerar Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson kring finansiering inom civilsamhället, och i synnerhet bland de finlandssvenska förbunden. 

93296_t.jpg

Årets förbund 2025 - Språkambassadörerna bidrar till ett mer öppet och sammanhållet Finland

NYHET. Språkambassadörerna har tagit en aktiv roll i att främja dialog, nyfikenhet och ömsesidig respekt mellan språkgrupperna och inte minst bland unga. Läs mera »
29.04.2025 kl. 13:00
93080_t.jpg

Nomineringen för Årets tidskrift 2025 är i gång

NYHET. Det är dags för den andra upplagan av årets tidskrift. Nu kan du nominera en tidskrift till priset.Läs mera »
07.04.2025 kl. 08:09
93027_t.jpg

Förbundsarenan flyttar i maj

NYHET. Förbundsarenans kansli har sedan nystarten för tio år sedan haft kansli och en stor del av verksmaheten i SFV-huset G18, visserligen på olika våningar under årens lopp. I maj går flyttlasset några kvarter till TFiF-huset på Eriksgatan 2 i Helsingfors.Läs mera »
01.04.2025 kl. 13:06
92978_t.jpg

EU:s lönetransparensdirektiv – Vad innebär det och hur påverkar det dig?

ARTIKEL. Den europeiska arbetsmarknaden genomgår en stor förändring med EU:s nya lönetransparensdirektiv, som syftar till att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Också i förbunden behövs insikt i direktivet, och här lyfter Charlotta Olkinuora på Navigator Partners fram vad vi behöver veta.Läs mera »
27.03.2025 kl. 14:29
92872_t.jpg

Engagera dig för framtidens generationer

BLOGG. Civilsamhället är beroende av engagemang och att engagera sig för framtidens generationer är en investering i framtidens ledare. Läs mera »
20.03.2025 kl. 09:46
92856_t.jpg

Investera mer i civilsamhället

Civilsamhället gör Finland säkrare, tryggare och stärker demokratin. Drastiska nedskärningar i statsbidrag till organisationer har redan genomförts och inför år 2026 planeras ytterligare omfattande nedskärningar som på olika sätt direkt drabbar civilsamhället, den fria bildningen och kultursektorn.Läs mera »
24.03.2025 kl. 04:46
92650_t.jpg

Behovet av annorlunda ledarskap

BLOGG. Hårda tider och nedskärningar i finansieringen. Hårda tider betyder samtidigt ett ökat behov av den verksamhet förbunden erbjuder. Hårda tider kan leda till ledare som vacklar under stress och press. Men hårda tider kan också leda till nya sätt att leda.Läs mera »
03.03.2025 kl. 13:10
92585_t.jpg

Det är ansvarsfullt att jobba strategiskt – och du som styrelsemedlem har ett ansvar

BLOGG. Det är inte enkelt att jobba strategiskt i alla lägen, men det är ett måste för att garantera kraftfulla organisationer på sikt. Det skriver Martina Candolin i sin blogg om temat som förbundens styrelser får stöd och inspiration till under Styrelsedagarna i april. Läs mera »
25.02.2025 kl. 08:59
92571_t.jpg

Taike-bidrag för stöd till kulturtidskrifter

NYHET. Förbundsarenan har i år för första gången beviljats bidrag från Centret för konstfrämjande Taike. Förbundsarenan har fått ett riktat bidrag inom utdelningen till kulturtidskrifter och webbpublikationer. Bidraget används för tidskriftsombudets arbete, som nu också kan fokusera mer specifikt på kulturtidskrifternas utmaningar. Läs mera »
24.02.2025 kl. 11:18