Tips för att hitta många olika slags stiftelser och fonder

19.06.2023 kl. 10:58
BLOGG. Hur kan en organisation hitta nya stiftelser/fonder som möjligen skulle kunna understöda just deras verksamhet? Ett sätt är att utveckla en metod för kartläggning av potentiella finansiärer.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

"Hur kan vi hitta en stiftelse som kan tänka sig att understöda just den här typen av projekt som vi nu kommer att ha?"  Den här frågan, eller variant av denna, har jag fått många gånger.

Jag tror på att dela information och kunskap. Jag tror att genom att vi organisationer inom civilsamhället aktivt stöder och hjälper varandra så kommer vi att kunna hjälpa fler människor och nå bättre resultat. Detta gäller också finansieringskällor. Vi borde bli bättre på att dela information om och kring finansieringskällor med varandra. Det gäller inte bara vilka finansieringskällorna är utan också metoder för att identifiera nya källor till finansiering.

Så då blir frågan hur - hur kan vi hjälpa varandra med detta? Jag tänkte därför börja med att dela mina egna erfarenheter och hur jag arbetar för att hitta stifeltser och fonder.

Jag tror att genom att vi organisationer inom civilsamhället aktivt stöder och hjälper varandra så kommer vi att kunna hjälpa fler människor och nå bättre resultat. Detta gäller också finansieringskällor.

1. Ta del av andra organisationers verksamhetsberättelser

Jag läser ofta andra organisationers årsberättelser eller verksamhetsberättelser. Många organisationer samlar i dessa berättelser namn på sina finansiärer. Ofta ser jag namn på olika stiftelser och fonder som för mig är obekanta. Jag samlar dessa för mig obekanta finansiärer och därefter vidtar ett sökarbete.

Sökarbetet brukar jag lägga upp på så vis att först använder jag den klassiska sökmotorn Google och ser vilken information kan jag få fram genom att helt enkelt googla namnet. Därefter brukar jag köra kontrollsökningar av det aktuella namnet via Finders sökmotor.

Via Finder går det ibland att få fram aningen mer information än vid en vanlig Google-sökning. Efter det så kör jag oftast en koll via YTJ:s företags- och organisationssökning. I YTJ använder jag oftast namnsökningen för att jobba mig framåt till den aktuella potentiella finansiären.

Slutligen brukar jag använda Patent- och registerstyrelsens informationstjänst.

Via dessa sökvägar går det att hitta flera olika finansieringskällor, framför allt sådana som kanske inte nödvändigtvis hittas via traditionella ställen som till exempel Fyrk.fi.

2. Prenumerera

Det finns en hel del stiftelser och fonder som väljer att annonsera om möjligheter att söka pengar via dem endast via dagspressen. Exempelvis via KSF Media eller HSS Media. Så ett tips för organisationer är att överväga en prenumeration på någon av dessa för att på så vis inte missa potentiella finansieringskällor.

3. Nätverka

De egna nätverken sitter ofta på mycket värdefull information, också om finansieringskällor. Använd era nätverk då det gäller att hitta nya finansieringskällor. Förbundsarenan är ett exempel på en instans att vända sig till om ni har funderingar kring just detta.

I detta sammanhang vill jag också passa på att flagga för Stiftelsernas förbund. Stiftelsernas förbund har i skrivande stund 227 medlemmar. På sidan finns också en länk till deras egen sökmotor, där du till exempel kan kolla vilka utlysningnar som just nu är öppna. Där kan det löna sig att botanisera.

För mig är det helt klart så att genom att bygga upp en sådan här typ av förfarande eller metodik så har arbetet med att hitta olika finansiärer som passar organisationens syfte ökat. Men det som framför allt hjälpt mig framåt genom åren har varit att öppet tala med andra organisationer om och kring egna erfarenheter. Vi borde alltså tala mer om våra olika källor till finansiering.

I bloggen Finansieringsfunderingar reflekterar, analyserar och informerar Förbundsarenans projektledare Robert Nilsson kring finansiering inom civilsamhället, och i synnerhet bland de finlandssvenska förbunden.

 Läs mer om projketet Finansieringskällor för förbunden

 

93811_t.jpg

Ny resurs för arbetet kring finansieringskällor

I augusti börjar Camilla Sederholm som projektledare för Finansieringskällor 2.0. Under hösten kommer Camilla att inom projektet att fortsätta utveckla stödformer för förbund som vill börja jobba med någon ny finansieringskälla.Läs mera »
18.06.2025 kl. 13:52
93745_t.jpg

Tio sätt att uppvakta 10-åringen Förbundsarenan

ARTIKEL. Förbundsarenan fyller i år tio år och vi ber våra medlemsförbund om tio gåvor under året. Här är förslag på vad ni kan göra för att bidra till den gemensamma arenan för samverkan.Läs mera »
11.06.2025 kl. 08:24
93738_t.jpg

Tio år av stöd för utveckling och kompetenshöjning har gett resultat

NYHET. Då civilsamhällets verksamhetsförutsättningar utmanas har Förbundsarenan som gemensam arena för de finlandssvenska förbunden visat sig fungera bra. Det visar en extern utvärdering som gjorts av Siv Sandberg då Förbundsarenan firar tio år.Läs mera »
10.06.2025 kl. 08:00
93684_t.jpg

Robban Nilsson går vidare – men lämnar inte tredje sektorn 

ARTIKEL. Robert Nilsson har efter knappa tre år på Förbundsarenan valt att gå vidare till ett annat jobb. Både vi kollegor och våra medlemsförbund kommer att sakna den alltid lika energiska, entusiastiska och humoristiska Robban. Läs mera »
04.06.2025 kl. 09:06
93683_t.jpg

Kampanjen Engagera nådde över 100000 personer

NYHET. Under våren 2025 koordinerade Förbundsarenan en synlighetskampanj kring engagemang för att visa på olika sätt att engagera sig. 26 organisationer deltog i kampanjen och tillsammans lyfte vi temat mycket brett med stor synlighet som resultat.Läs mera »
04.06.2025 kl. 08:27
93655_t.jpg

Internationellt erfarenhetsutbyte ger nya perspektiv

BLOGG. Trots olika förutsättningar ger utbyte med kollegor från andra länder insikter om de egna arbetsmetoderna. Det har Annica Wahrman reflekterat över efter sitt deltagande i Erasmus+ kursen Team Work as a Means for Enhancing Productivity i Prag.Läs mera »
02.06.2025 kl. 06:34
93617_t.jpg

Starka team byggs genom närvaro och sårbarhet

BLOGG. Vi arbetar i olika grupper men reflekterar sällan kring hur vi kan göra samarbetet mer produktivt och effektivt. Susanna Elenius delar med sig av insikter från en kurs i temat.Läs mera »
28.05.2025 kl. 09:38
93586_t.jpg

Problemlösning och beslutsfattande – på kurs i Rom

BLOGG. Konflikter på jobbet handlar ofta om bristande kommunikation. Det reflekterar Camilla Sederholm kring efter kursen Problem Solving and Decision Making som hon deltog i via Förbundsarenans Erasmus+-mobilitetsprojekt.Läs mera »
26.05.2025 kl. 13:06
93475_t.jpg

Vill din organisation bidra till nästa steg i projektet kring finansieringskällor?

NYHET. Förbundsarenan har sedan år 2022 arbetat med stöd till förbund och föreningar kring olika former av finansieringskällor. Projektet fortsätter åtminstone ännu i höst, men då med andra krafter eftersom Robban Nilsson går vidare.Läs mera »
16.05.2025 kl. 07:33