Spelmansförbundet bevarar traditioner

07.04.2016 kl. 13:43
Vad tror du att händer på en spelmansstämma? Vad är buskspel för något? Finlands svenska spelmansförbund balanserar mellan att bevara traditioner och ta in nytt i verksamheten för att locka nya medlemmar.

- Under det knappa år jag varit ordförande har jag märkt att när man på olika sätt ska presentera sin organisation, så gäller det att lägga fram verksamheten som nyskapande. När man till exempel ansöker om pengar från fonderna så belönas nyskapande. Men vi vill bevara och Spelmansförbundet har en väldigt viktig roll att bevara den finlandssvenska folkmusiktraditionen. Rotlösheten sprider sig i samhället och vi har en viktig roll att stärka rötterna bakåt, säger ordförande Åsa Lillhannus.

- Det är en balansgång mellan att bevara det gamla och att göra sig intressant för nya medlemmar. Verksamheten måste paketeras på olika sätt, funderar hon vidare.

Finlands svenska spelmansförbund grundades år 1972 och då hölls även den första spelmansstämman.

- Spelmansstämman kommer i sommar att vara i Lovisa, ifjol var vi i Mariehamn. Kring 150–200 spelmän har de senaste åren deltagit i spelmansstämmorna. På programmet finns bland annat bygdespel, kurser, utflykter, konserter och dans. På söndagens huvudfest blir det allspel, vilket betyder att alla spelmän spelar några låtar tillsammans. Stämmorna sommartid brukar dra mycket publik, berättar Pia-Stina Sarin, organisationssekreterare.

Stämmorna ger de finlandssvenska spelmännen en möjlighet att träffas, och en av höjdpunkterna är buskspel. Det är spontant, improviserat och otvunget samspel mellan spelmän. En spelman börjar på en låt som han eller hon vill spela och som en del av de andra kan spela med i. En låt leder sedan till en annan och alla som kan hänga med gör det, antingen genom att försöka följa melodin eller genom ett improviserat ackompanjemang.

Förutom årliga spelmansstämmor ordnar förbundet flera kurser varje år, ger ut tidningen Fiolen min och säljer material, främst notböcker de själva gett ut. En uppgift är att bevara gamla låtar som tidigare spelats endast på gehör. Organisationen verkar för att främja finlandssvensk folkmusik och finlandssvenska folkmusiktraditioner. En viktig del av verksamheten är att skapa kontakt mellan enskilda spelmän och mellan spelmanslag i Svenskfinland.

Hur mår ni som organisation?

- Det skulle behövas mer engagemang. Många vill spela i ett spelmanslag, men det gemensamma inom förbundet faller bort. Det skulle också behövas mer ekonomiska resurser, men hittills har vi klarat oss, säger Pia-Stina.

Förbundet får verksamhetsbidrag från Undervisnings- och kulturministeriet samt bidrag från olika fonder och stiftelser. Pia-Stina berättar att medlemsantalet igen stigit, vilket är resultatet av målmedvetet arbete.

- Vi jobbar med medlemsrekrytering och försöker få ungdomar engagerade. Vi försöker ibland erbjuda också lite rivigare folkmusik för att locka människor med olika musiksmak till våra evenemang, säger Pia-Stina.

Läs mer

Läs mer om förbundet, de vanligaste frågorna (och svar på dessa), se var det finns spelmanslag och läs Fiolen min.

Årtal

1972 grundades Finlands svenska spelmansförbund.

1972 hölls Finlands svenska spelmansförbunds första spelmansstämma i Tenala och 40 år senare, år 2012 ordnades en jubileumsstämma på samma ort

Siffror

632 medlemmar har Finlands svenska spelmansförbund

150 spelmän brukar delta i Finlands svenska spelmansförbunds spelmansstämma som ordnas varje år

4 nummer per år ges ut av Fiolen min, Finlands svenska spelmansförbunds medlemstidning.

Ordförande Åsa Lillhannus och organisationssekreterare Pia-Stina Sarin på Finlands svenska spelmansförbund.

68982_t.jpg

Spelmän till havs och på torra land

PÅ BORDET. Finlands Svenska Spelmansförbund fyller i år 50 år. Organisationssekreterare Pia-Stina Sarin konstaterar att förbundet resten av året ska försöka hålla sig på torra land. Vi får veta vad som är på bordet hos Spelmansförbundet, och vi får också veta vad som döljer sig i skåpen.Läs mera »
03.05.2019 kl. 09:16
68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07
61116_t.jpg

Att vara förbundsordförande

I SOFFAN: Hur är det att vara ordförande för ett finlandssvenskt förbund? Vi frågade några ordföranden om plus och minus med uppdraget. Läs mera »
16.11.2017 kl. 09:18