Vem blev Svenskfinlands mesta förbundsexpert?

08.09.2016 kl. 10:46
NYHET. Delad förstaplats! Och här även de rätta svaren, varsågod!

I samband med Studieförbundets kalas förra veckan ordnade vi en frågesport med frågor om våra medlemmar. Man kunde delta i frågesporten både på kalaset, och på nätet under några dagar. I många frågor fick man poäng för flera svar, eftersom det finns flera rätta svar, lite beroende på hur man räknar och ser på saken.

De flesta fick kring 20 poäng, men två personer fick 29 poäng och är således Svenskfinlands förbundsexperter: Pia-Stina Sarin på Finlands Svenska Spelmansförbund och Stefan Andersson på Svenska folkskolans vänner. Gratulerar, imponerade bra koll på förbunden har ni!

Dessutom var det två personer som visste (eller gissade) helt rätt på frågan om hur många av Studieförbudnets medlemmar som har en kvinnlig ordförande. Rätt svar är 25, och vi gratulerar Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola och Torbjörn Stoor på FSKC, Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området.

Alla fyra vinnare får ett pris. Vi gratulerar!

 

Rätta svaren

Många har tyckt att frågorna var svåra, men samtidigt visar många av svaren att det nog finns många som känner till organisationerna rätt väl.

Första frågan handlade om att kombinera ett förbund med rätt medlemsantal. Så här många medlemmar har de förbund som nämndes:

  • Svenska hörselförbundet 3000 medlemmar
  • Finlands Svenska Brand- och räddningsförbund 6 700 medlemmar
  • Svenska pensionärsförbundet 20 000 medlemmar
  • Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU 50 000 medlemmar
  • Finlands Svenska Idrott 105 000 medlemmar

Många hade fullpott i frågan där man skulle kombinera ett förbund med det årtal då förbundet grundades. Här är rätta raden:

  • Svenska kvinnoförbundet år 1907
  • Förbundet De Utvecklingsstördas Väl år 1954
  • KRAN år 1982
  • Finlands Seniordansförbund år 1995
  • SAMS- Samarbetsförbundet kring funktionshinder år 2010

Vilka av våra medlemmar har grundats på 1800-talet? Man kan lätt argumentera för att det är svårt att svara på den här frågan, eftersom många av Studieförbundets medlemmar idag är en annan organisation än den var vid grundandet. Många har slagits samman, delats, bytt namn och på olika sätt förändrats.

I alla fall dessa organisationer uppger själva att de har grundats på 1800-talet: Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland, Barnavårdsföreningen i Finland och Svenska Folkskolans vänner. Dessutom har Föreningen Martha, som är en föregångare till dagens Marthaförbund grundats på 1800-talet.

Tidningar då, vilken organisation ger ut vilken tidning? Här har nästan alla fått alla rätt.

  • Fiolen min - Finlands Svenska Spelmansförbund
  • Resonans - Finlands Svenska Sång- och Musikförbund
  • Barnavännen - Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland
  • Gula pressen - Förbundet De Utvecklingsstördas Väl
  • EOS- Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik

Vilken av Studieförbundets medlemmars tidningar har störst upplaga och hur stor är upplagan? Också här kunde man få rätt för flera svar, eftersom en del tidningar ges ut av någon som hör till ett förbund och således kan räknas som deras tidning. Ett rätt svar är i alla fall Förbundet Hem och Skola i Finlands tidning Hem och skola med en upplaga på 36 000. Kyrkpressen, som ges ut av Fontana Media, som ägs av Församlingsförbundet, har en upplaga på 90 000.

Hur många av Svenska studieförbundets 57 medlemsorganisationer har en kvinnlig ordförande? Här kom det gissningar på allt från 3 till 40 kvinnliga ordföranden. Rätt svar är 25.

Om man räknar bort Folkhälsan som är överlägset största arbetsgivaren (Samfundet Folkhälsan och Folkhälsans Förbund har kring 1500 anställda), ungefär hur många personer är anställda av Studieförbundets 46 egentliga medlemmar (alla är inte heltid)? Här varierade också gissningarna mycket, och det är lite knepigt eftersom det finns alla möjliga deltids- och specialarrangemang och en del uppger sin personalstyrka i personår, medan andra säger antalet personer som är anställda. Svaret är ungefär 346.

Vilken organisation har flest anställda (Folkhälsan räknas inte med)? Också här kan man tolka på olika sätt, men Barnavårdsföreningen torde vara störst med ungefär 120 anställda.

Tack till alla som deltog, hoppas du lärde dig något nytt och intressant om de många viktiga och intressanta förbund och centralorganisationer som finns i Svenskfinland!

70049_t.jpg

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.Läs mera »
04.09.2019 kl. 10:07
70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20
69231_t.jpg

Sänk tröskeln och bjud med oss unga

ARTIKEL. Vad är skillnaden på ett förbund och förening? Detta är en fråga Rebecka Svedberg ofta fått av vänner och bekanta under sin praktikperiod på Svenska studieförbundet. Att människor inte vet svaret på detta väcker många tankar hos henne.Läs mera »
24.05.2019 kl. 09:35
69206_t.jpg

Alla förbund kan öka medlemsantalet genom hårt arbete

ARTIKEL. Nedåtgående medlemssiffror är vardag inom många finlandssvenska förbund. Svenska pensionärsförbundet och Svensk Ungdom hör till dem som trotsar trenden och istället höjer sitt medlemsantal. De avslöjar hur de gjort. Läs mera »
22.05.2019 kl. 10:11