Dynamiskt kansli och moderna system hos Finlands Svenska Scouter

18.11.2016 kl. 07:57
För personalen på Finlands Svenska Scouters (FiSSc) kansli är ingen dag den andra lik. Man stödjer medlemskårerna, driver projekt, sköter om fortbildning för ledare och personal samt arbetar tillsammans med förbundets förtroendevalda med verksamheten.

Bland evenemangen som förbundet varit med och ordnat finns bland annat sommarens jätteläger Roihu med 17000 deltagare, roverscout- och ledardagar på Lärkkulla, grundutbildningar för scoutledare samt olika evenemang för de yngre vargunge-, äventyrs- och spejarscouterna.

Heidi af Heurlin, som koordinerar och utvecklar utbildningen inom förbundet, talar om livslångt lärande.

- Det är viktigt att ge alla de redskap de behöver för att bli bättre på sina uppgifter och att premiera den som gör bra ifrån sig. Scoutledarnas grund- och fortsättningsutbildningar ger dessutom studiepoäng och vi satsar mycket på att validera utbildningarna, säger Heidi.

För att hålla reda på både ledare och vanliga medlemmar krävs det planering, kommunikation och lämpliga datasystem.

- Vi använder oss av ett nytt medlemsregister, Kuksa. Kuksa är mer än ett medlemsregister, det är en omfattande serviceenhet för kårerna. Registret erbjuds FiSSc via Finlands Scouter, centralorganisationen för scouting i Finland, och används också av alla kårer. Förutom via Kuksa kommunicerar förbundet med medlemmarna genom Kårposten, olika kampanjer och webbsidor, samt webbsidor. Vi har både de offentliga webbsidorna på www.scout.fi, öppna medlems- och programsidor och ett intranät, berättar förbundskoordinator Frida Lundberg.

Kate Lönnberg, förbundets informatör, lovordar de nya webbsidorna. Där finns bland annat en materialbank så att kårerna enkelt kan få tag på exempelvis brevmallar och annat som hör till den grafiska profilen. Framöver blir målsättningen att varje medlemskår också ska ha en egen webbsida.

Patrick Relander, förbundets ekonom, inflikar att när han började för tre år sedan sköttes mycket ännu manuellt och att det skett en omfattande modernisering sedan dess.

Verksamheten finansieras genom medlemsavgifter, statsunderstöd och bidrag från centralorganisationen Finlands Scouter. Bidraget från centralorganisationen är för förverkligandet av den landsomfattande svenska verksamheten. Därutöver kommer det också medel från olika fonder och den egna försäljningen av adventskalendrar.

- Vi jobbar med att få fler personer intresserade av scouting och har målsättningen att bli 6000 medlemmar, säger verksamhetsledare Jonna Sahala.

Förbundet har totalt 65 scoutkårer. En av utmaningarna är att medlemsomsättningen är hög. Många börjar, men många slutar också. Det finns också ett hundratal förtroendevalda på olika uppdrag inom förbundet.

Jonna konstaterar att det är kårerna som är förbundets styrka.

- De deltar och gör allt vi ber om, till exempel under gemensamt ansvar-insamlingen. Det var jättestort.

Läs mer

Läs mer om FiSSc på www.scout.fi.

Årtal

1907 fick scoutrörelsen sin start då Robert Baden-Powell samlade 20 pojkar på ett läger på Brownsea Island, utanför London.

1910 kom scoutrörelsen till Finland, som var ett av de första länderna där scoutingen fick fotfäste

1972 grundades Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry för att agera som samlande kraft för rörelsen

1976 grundades Finlands Svenska Scouter genom hopslagning av Finlands Svenska Flickscoutförbund och Finlands Svenska Scoutförbund

Siffror

70000 scouter finns det i Finland och knapp 5000 av dessa inom Finlands Svenska Scouter

2000 deltagare hade Finlands Svenska Scouter år 2015 på förbundets evenemang, som var 73 till antalet

16143 adventskalenderar såldes inom Finlands Svenska Scouter år 2015

3 miljoner frivilligtimmar görs av scouter varje år för att möjliggöra scoutverksamhet för barn och unga i Finland

45 miljoner scouter finns i över 200 länder

70080_t.jpg

Kursplanering – från idé till verklighet

ARTIKEL. Kurser och utbildningar är en väsentlig del av många förbunds verksamhet. Trots att kursinnehållet varierar stort är det mycket gällande kursadministrationen som är väldigt lika och fungerade rutiner krävs för aktuella och intressanta kurser. Läs mera »
06.09.2019 kl. 11:28
70067_t.jpg

Julia Hemgård koordinator på Studieförbundet

NYHET. Julia Hemgård har inlett sitt arbete som koordinator på Svenska studieförbundet. Hon kommer bland annat att vara med och utveckla verksamheten till stöd för förbunden och arbeta med Studieförbundets kommunikation.Läs mera »
05.09.2019 kl. 07:40
70049_t.jpg

Styrelsen föreslår namnbyte

NYHET. Styrelsen för Svenska studieförbundet föreslår att organisationen byter namn. Namnet Svenska studieförbundet motsvarar inte längre dagens verksamhet. Nu hör styrelsen gärna åsikter om namnförslaget.Läs mera »
04.09.2019 kl. 10:07
70048_t.jpg

Logotävling för Svenska studieförbundets nya namn

NYHET. Svenska studieförbundet planerar nu att byta namn till ett namn som bättre motsvarar dagens verksamhet. Nu söker vi en logo och en grafisk profil för det nya namnet.Läs mera »
04.09.2019 kl. 09:27
69742_t.jpg

Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
07.08.2019 kl. 13:18
69741_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en koordinator på deltid

NYHET. Vill du vara med och stöda de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna? Svenska studieförbundet söker en koordinator som kan vara med och utveckla och genomföra verksamheten.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:43
69740_t.jpg

Svenska studieförbundet söker en praktikant

NYHET. Svenska studieförbundet söker en praktikant för hösten 2019. Vi letar efter en driftig högskolestuderande och erbjuder en unik inblick i förbundsvärlden.Läs mera »
07.08.2019 kl. 11:28
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68930_t.jpg

Nätverk och kompetenshöjning på Styrelsedagarna 2019

NYHET. Den 5–6 oktober är det dags för Styrelsedagarna på G18 i Helsingfors. Helgen kommer att bjuda på fortbildning, information, inspiration och nya kontakter i ditt förtroendeuppdrag. Ta med din styrelse och kom för att delta i en lärorik helg!Läs mera »
05.08.2019 kl. 10:20