Nystart

07.09.2017 kl. 09:44
PÅ BORDET: Denna tid på året kan man nästan känna doften av skolstart i luften. För en grupp personer med erfarenhet av missbruk och/eller psykisk ohälsa eller som är närstående hägrar också en form av skolstart i höst: KRAN:s erfarenhetsexpertutbildning kör snart igång, skriver Emma-Lena Lybäck på KRAN.

Text: Emma-Lena Lybäck

Vad är en erfarenhetsexpert? En erfarenhetsexpert är en person som har genomgått en erfarenhetsexpertutbildning och som har egen erfarenhet av missbruk och/eller psykisk ohälsa, antingen genom att själv ha haft problem och återhämtat sig, eller i egenskap av närstående. Det är även möjligt att utbilda erfarenhetsexperter inom andra klientgrupper, men eftersom vi jobbar med missbrukarfrågor är det naturligt att vi har valt denna inriktning.

Utbildningen strävar till att följa de rekommendationer som utarbetades inom projektet Sinnets nyckel som avslutades för tre år sedan i södra Finland. Deltagarna utbildas bland annat i missbruk, psykisk ohälsa, vård och rehabilitering, i pedagogiska färdigheter, gruppledarskap och kommunikation. Deltagarna lär sig också att bearbeta sin livshistoria och att berätta om sina egna erfarenheter.

Då jag frågade en av deltagarna i vår förra utbildning vad den gett henne, berättade hon att utbildningen har hjälpt henne att lära känna sig själv, öppnat nya vägar samt gett henne en vilja att hjälpa och ett hopp om att hur stora trauman man än har varit med om finns det alltid en möjlighet att ta sig ur mörkret. Den personliga utvecklingen är med andra ord en väldigt viktig del av kursen. En annan viktig sak är kamratstödet. Det delas väldigt personliga saker inom gruppen och deltagarna kommer varandra nära.

Det är nu tredje gången som KRAN ordnar en erfarenhetsexpertutbildning. De två senaste har ordnats i Helsingfors, men denna gång föll valet på Åbo. Valet av ny ort gav en ny samarbetspart i form av Åbo svenska församling i vars utrymmen närstudiedagarna hålls, och har även lett till att vi har fått tänka i nya banor bland annat gällande marknadsföring och utomstående föreläsare. Vi är mycket tacksamma över att vi igen tack vare bidrag kan erbjuda en utbildning som är gratis för deltagarna.

Som arrangör får man under varje utbildning nya lärdomar, insikter och kanske viktigast av allt feedback från deltagarna. Allt detta har vi i tankarna när vi planerar följande utbildning. Denna gång har vi en ansvarig utbildare som var med på ett hörn redan under föregående utbildning. Hon är nu på slutrakan av sina studier till diakon och har valt att vidareutveckla erfarenhetsexpertutbildningen som en del av sitt slutarbete.

Vad gör våra utbildade erfarenhetsexperter idag? En del av dem leder till exempel stödgrupper och kurser, föreläser och stöder hjälpbehövande. Vi stöder och hjälper dem gärna att få uppdrag, bland annat genom information på vår hemsida och att tipsa om dem i olika sammanhang. Flera av dem kommer att föreläsa under kommande utbildning. Det optimala vore att det alltid fanns erfarenhetsexperter med exempelvis i utveckling och planering av social- och hälsovården för att få så kvalitativa tjänster som möjligt, och att alla personer som håller på att ta sig ur ett missbruk eller lider av psykisk ohälsa kunde få möjlighet att ha en utbildad erfarenhetsexpert som stödperson.

Är du intresserad av att anlita en erfarenhetsexpert till exempel för ett seminarium? Då är du välkommen att kika in på www.kran.fi och läsa mer om vad våra experter kan erbjuda!

Emma-Lena Lybäck jobbar som koordinator vid KRAN rf

60717_t.jpg

Knark, knark, knark

PÅ BORDET: För tillfället går knarkdiskussionen på högvarv efter polisens tillslag i en österbottnisk högstadieskola. Joonas Turtonen, verksamhetsledare på Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, lyfter upp vad som är aktuellt hos dem just nu. Läs mera »
19.10.2017 kl. 08:27
60222_t.jpg

Där pendeln svänger står vi stadigt kvar

PÅ BORDET: I år fyller Svenska Kvinnoförbundet 110 år. Det betyder att vi har haft en kvinnorörelse som fört en kamp om jämställdhet på svenska längre än vad landet Finland varit självständigt. Sandra Ahtola skriver om vad som är på bordet hos Svenska Kvinnoförbundet just nu.Läs mera »
02.10.2017 kl. 12:49
59409_t.jpg

Finlandssvenska livsmiljöer 2050

PÅ BORDET: De finlandssvenska förbunden har en viktig roll i bevarandet av finlandssvenska livsmiljöer med landsbygd och skärgård i fokus. Det skriver Ann-Sofi Backgren på SFV och rekommenderar alla att delta i Landsbygdsparlamentet i Leppävirta i september.Läs mera »
09.08.2017 kl. 08:35
58718_t.jpg

Reformen av yrkesutbildningen

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Finlands Svenska Skolungdomsförbund? Ordförande Bicca Olin skriver i kolumnen På bordet om reformen av yrkesutbildningen och om en av grundpelarna för att få föreningsverksamhet att snurra: fruktbart samarbete.Läs mera »
06.06.2017 kl. 14:40
58219_t.jpg

Digitala tjänster för synskadade

PÅ BORDET: Vad är aktuellt hos Förbundet Finlands Svenska Synskadade? Matthias Jakobsson skriver i kolumnen På bordet om förbundets kursverksamhet och FSS roll som utbildare. Läs mera »
05.05.2017 kl. 13:24