Var står Studieförbundet nu?

20.08.2018 kl. 13:55
INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.

Text: Mari Pennanen

Den är nu nästan tre år sedan jag stegade in på FSU:s kansli en vacker höstmorgon och med hjälp av Svenska studieförbundets dåvarande ordförande Tomas Järvinen, verksamhetsledare på FSU, kom igång med arbetet som verksamhetsledare för Svenska studieförbundet. En milstolpe i begynnelsen var att fixa postlådor, både för epost och snigelpost.

Sedan dess har mycket hänt. Det har varit en lottovinst att både få vara med och driva utvecklingen och också följa med och se vad som händer i organisationsvärlden. Svenska studieförbundet har just nu 61 medlemmar. Det är förbund och centralorganisationer, som alla är unika, olika och speciella. Trots olikheterna  finns det mycket gemensamt. Spelplanen är för de flesta det vi kallar Svenskfinland och alla drivs av ett ideellt syfte. En annan gemensam nämnare är att organisationerna består av människor som på olika sätt bidrar till det vi kallar ett förbund eller en organisation.

Det är lätt att märka att utmaningarna inte tar slut för ett enda förbund. Samtidigt är det också viktigt att se att det hela tiden sker och görs väldigt mycket bra. Organisationerna har redan åstadkommit mycket och gjort att stort, gemensamt jobb på vägen mot en bättre värld.

Hur passar då Svenska studieförbundet in? Som handen i handsken. Det finns ett klart behov av förbundens eget förbund. Det finns mycket som är gemensamt, om inte för alla medlemsorganisationer så för många. Det behövs en spindel i nätet, ett paraply eller någon som gödslar gräsmattan vi alla står på, beroende på hur man ser på saken. Via Studieförbundet får förbunden riktad information om aktuella frågor, en kanal att använda för frågor som är gemensamma och kontakt till ett brett fält av kompetens. Förbunden står inte ensamma utan kan ena sig och gemensamt ta sig an viktiga frågor.

Det är ungefär där jag ser att Svenska studieförbundet nu står. Genom aktivt nätverksarbete, etablerade verksamhetsformer och kommunikation har grundens lagts för förbunden att i högre grad börja använda sig av Svenska studieförbundet. Det finns allt fler länkar mellan förbunden, då det är fler än enbart verksamhetsledarna som aktivt nätverkar med varandra. Det finns någon som kan ta lyra då något eller några förbund lyfter en fråga eller ett tema där gemensamma satsningar kunde vara viktiga. Det är alltså skönt att blicka framåt och spännande att se vilka alla av de bollar som finns i luften som ska prioriteras. Både förväntningarna och potentialen är höga – och åtminstone något har gjorts rätt då det ofta landar frågor, tips och förslag i Studieförbundets postlåda.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

I soffan: Varför är ni med i Studieförbundet?

Svenska studieförbundet - i medborgarsamhällets mitt eller marginal?

88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
idag kl. 14:21
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55
89498_t.jpg

Nyfiken på erfarenhetsutbyte med en finsk kollega?

NYHET. Vill du knyta kontakter över språkgränserna och bredda ditt nätverk? Eller är du nyfiken på hur arbetet inom en finsk civilsamhällesorganisation ser ut? Då är Förbundsarenans Järjestöhopping-samverkansmodell just för dig!Läs mera »
25.03.2024 kl. 14:04
89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39