Frivilligt engagemang - nyckeln till att ordna evenemang

01.03.2019 kl. 13:18
PÅ BORDET. För att kunna ordna många evenemang behövs ofta frivilligt engagemang. Edny Fors på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland berättar hur de gör för att ordna familjelägret, ett av deras största evenemang.

Text: Edny Fors

Den här tiden på året är en mycket aktiv tid i vår organisation. Nu planeras programmet för alla sommarens fester, evenemang och läger för att vara klart i god tid före sommaren. Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland (SLEF) är en inomkyrklig väckelserörelse och vi ordnar årligen ett trettiotal flerdagsevenemang av olika slag, allt från barnläger och vildmarksutflykter för ungdomar till den fyra dagar långa årsfesten som ordnas på olika orter varje sommar.

SLEF är en organisation där större delen av verksamheten vilar på frivilligt engagemang. Vi har ett tiotal anställda i hemlandet, men utöver det är det hundratals människor som är engagerade i olika råd, kommittér och lokala styrelser. Utan dessa frivilliga, så skulle det arbete vi anställda gör vara förgäves. De frivilligas insats är stor och ovärderlig.

Ett av de största evenemangen under året är familjelägret på lägerområdet Klippan i Munsala, som går av stapeln i mitten av juli. Familjelägret samlar varje år kring 500 deltagare i alla åldrar, familjer, unga par, singlar och pensionärer. Alla är välkomna och tillsammans bildar vi en enda stor familj. Också familjelägret har en kommitté som planerar och genomför hela arrangemanget.

Planeringen börjar redan under hösten och fortsätter under våren för att sedan kulminera i en talkovecka på lägerområdet dagarna innan lägerdeltagarna anländer. I planeringsskedet ska programstrukturen slås fast, medverkande vidtalas, barn- och tonårsprogrammet tänkas igenom och praktiska arrangemang granskas.

Marknadsföringen av lägret är också en viktig del av förarbetet. Under talkoveckan ställs lägerområdet i ordning. Tält sätts upp, kökpersonalen förbereder sig, barnledarna planerar det sista för sitt program, pynt och dekorationer sätts upp och husvagnar anländer från alla Österbottens hörn.

Utöver lägerkommittén är många fler på plats som vill vara med och hjälpa till. Under själva lägret är frivilliga i alla åldrar engagerade i köket, i musiken, inom första hjälpen, som seminariehållare, grillmästare, parkeringsvakter, hjälpledare vid barnprogrammet, kioskförsäljare med mera. Det är ett myller av aktivitet under dessa dagar, och förväntan inför en av årets höjdpunkter hänger i luften. Hoppas bara det inte börjar regna!

Under de senaste åren har fler och fler sökt sig till familjelägret. Man kan fråga sig vad de är som gör att folk trivs, att de kommer år efter år och också lockar med sig sina vänner. Jag tror det är gemenskapen på lägret, att känna att man är del av en stor familj, att träffa gamla vänner och knyta band till nya bekantskaper. Att både barn och vuxna får ta del av program riktat just till dem är också en viktig del av lägrets identitet, liksom det natursköna området med den långgrunda sandstranden säkert gör sitt till för trivselfaktorn.

Det kanske inte finns så många platser idag där människor i olika åldrar och livssituationer kan mötas och känna att här är vi välkomna och del av gemenskapen, precis som den stökiga familj vi är. Isåfall hoppas jag att SLEF:s familjeläger skulle få vara en sådan plats.

Edny Fors är utbildad special- och klasslärare och jobbar som ungdomssekreterare i Svenska Lutherska Evangeliföreningen. Hon tycker om att umgås med människor, vistas ute i naturen på skidor och i kajak, och att sy kläder och sticka.

Läs också

På bordet: Ett mångkulturellt Finland skapas tillsammans

 

68596_t.jpg

”Det är viktigt att arkivera”

Arkivering kan kännas jobbigt och tidskrävande men det behöver inte vara en svår grej. Svenska studieförbundet har beslutat att överlåta sitt arkivmaterial till Svenska centralarkivet och överlåtelseavtalet är nu undertecknat.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:39
68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
68476_t.jpg

Nytta i att göra gemensamt

Är ditt förbund intresserat av evenemangshanteringssystemet Lyyti? Eller har ni idéer på annat där det finns fördelar av att fler förbund går samman?Läs mera »
27.03.2019 kl. 12:48
68470_t.jpg

Civilsamhällets målsättningar för regeringsprogrammet

Riksdagsvalet närmar sig och därmed även tankar kring det nya regeringsprogrammet. Svenska studieförbundet står bakom de målsättningar som KANE och Medborgararenan har valt att lyft fram. Läs mera »
27.03.2019 kl. 10:40
68332_t.jpg

Kom ihåg att ha roligt tillsammans

Arbetsvälmående har varit ett aktuellt tema inom Svenska studieförbundet under det senaste året i och med Förbundsbarometern. På förbundsfrukosten i Vasa gjorde vi en gallup bland förbundsanställda där vi bad dem om tips för arbetsvälmående.Läs mera »
20.03.2019 kl. 12:07
68004_t.jpg

Kortsiktigt gå förbi förbunden

INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.Läs mera »
05.03.2019 kl. 07:55
67981_t.jpg

Publicistförbundet värnar om yttrandefrihet

En av Svenska studieförbundets nyaste medlemsorganisationer upplever ett uppsving i verksamheten eftersom syftet är minst lika aktuellt nu som tidigare. Finlands Svenska Publicistförbund värnar om yttrandefriheten och pressfriheten. Läs mera »
04.03.2019 kl. 11:19
67754_t.jpg

Rebecka Svedberg ny praktikant på Studieförbundet

NYHET. Svenska studieförbundet har fått en ny praktikant. Under våren kommer Rebecka Svedberg att göra praktik hos oss.Läs mera »
18.02.2019 kl. 08:58