Kortsiktigt gå förbi förbunden

05.03.2019 kl. 07:55
INGÅNGEN. Ibland verkar det anses att ”mannen på gatan” är en bättre representant för en grupp än någon som representerar en etablerad organisation. Kortsiktigt att nonchalera förbundens samlade erfarenhet, tycker Studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

I en artikel i Hufvudstadsbladet 4.3.2019 beskrivs processen kring utvecklingen av färdtjänsten i västra Nyland. I artikeln står det att ”ingen i de rikstäckande organisationerna för personer med funktionsnedsättning har fått ge sin syn på den nya färdtjänsten”. Däremot har en grupp med 72 frivilliga fått vara med i utvecklingen.

Jag känner inte till mer om processen eller bakgrunden än det som står i artikeln, men fick veta att det inte stämde utan att organisationer nog hörts. Det jag ändå upprörs över är det i artikeln verkar som om man valt att förbigå den kompetens, kunskap och samlade erfarenhet som finns inom föreningar, förbund och organisationer.

Ett liknade exempel på en situation där någon valt att rikta sig till ”mannen på gatan”, snarare än gått via föreningar och förbund, kom upp inom delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) där det på ett möte förra hösten diskuterades medborgarsamhället och EU:s framtid. Det framkom att av en serie hörandetillfällen som skulle ordnas kring EU:s framtid så var det flera planerade tillfällen som fick ställas in på grund av för få anmälda. I diskussionen kom det fram att tillfällena inte ordnats eller planerats i samarbete med någon organisation, uttryckligen för att det var meningen att nå ”vanliga människor” och inte ”föreningsmänniskor” för att man inte ville få svar på frågorna via föreningar och förbund utan nå enskilda människor.

Också här är frågan i sig större än så, men det som upprör mig är samma sak som i fallet med utvecklingen av färdtjänsten. Någon har insett att det behövs representanter för målgruppen (färdtjänstanvändare, EU-medborgare) som ska få vara med och säga sin åsikt, vilket förstås är bra. Men att sedan förbigå de strukturer som finns uppbyggda i vårt land för just detta är kortsiktigt. Som ett komplement till att på olika sätt höra organisationer kan det vara bra att även höra direkt med målgruppen, men det finns en orsak till att Finland kallas föreningarnas förlovade land.

Landet är uppbyggt av föreningar som samlar och representerar olika grupper. Via föreningar får vi lära oss att säga vår åsikt, vi får vara med och påverka och kan tillsammans nå längre. De som är aktiva inom en förening eller ett förbund, antingen som anställda eller frivilliga, har oftast en bred kontakt till medlemmarna och är insatta i de frågor föreningen finns till för. Enskilda människor har oftast endast sin egen erfarenhet att förlita sig på, medan en större samlad erfarenhet inom en förening bygger på många människors upplevelser och åsikter.

Att tro att man får en verkligare eller ofiltrerad bild som på något sätt bättre motsvarar verkligheten genom ”mannen på gatan” är både kortsiktigt och dumt, då det via föreningar och förbund går att få en större, samlad erfarenhet och kompetens.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

På bordet: Frivilligt engagemang nyckeln till att ordna evenemang

 

89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
85841_t.jpg

Fem lärdomar jag tog med mig från Sicilien

BLOGG. Vad lär man sig på kurs i teambuilding? Andrea Södergård på Röda Korset Åbolands distrikt listar fem saker hon tog med sig från Erasmus+-kursen i Italien.Läs mera »
03.04.2023 kl. 11:53
84889_t.jpg

Nu åker de första på kurs till Italien

NYHET. I slutet av februari åker fyra förbundsanställda på kurs till Sicilien för att i fem dagar fördjupa sig i temat teambuilding. Under våren deltar totalt 18 personer i kurser runt om i Europa via Förbundsarenans mobilitetsprojekt.Läs mera »
30.01.2023 kl. 11:18
80395_t.jpg

Kom med i kampanjen #DigiDu och berätta om er digitala verksamhet

NYHET. Tillsammans kan de finlandssvenska förbunden göra mycket och denna vår kommer vi tillsammans i kampanjen #DigiDu att slå två flugor i en smäll. Förbund och föreningar vill nå fler för att på sikt få fler medlemmar och erbjuder samtidigt en möjlighet att tackla digitalt utanförskap. Läs mera »
11.01.2022 kl. 10:07
76470_t.jpg

Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.Läs mera »
03.02.2021 kl. 11:05
75377_t.jpg

Hur har vi lyckats som samarbetsförbund?

PÅ BORDET. SAMS firar sitt tioårsjubileum denna höst. Tf. verksamhetsledare Ilona Salonen skriver i kolumnen om hur organisationen som en del av jubileumsåret undersöker hur de lyckats som samarbetsorganisation.Läs mera »
30.10.2020 kl. 06:21
75331_t.jpg

Tillsammans för ett livskraftigt civilsamhälle – SFV och Förbundsarenan förtydligar samarbetet

NYHET. SFV och Förbundsarenan har preciserat formerna för sitt samarbete genom ett nytt avtal. Med en tydligare rollfördelning fortsätter vi arbeta tillsammans för ett starkt och livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland. Läs mera »
26.10.2020 kl. 08:17
74998_t.jpg

Nätverk viktigast av allt

PÅ BORDET. Vi som jobbar i föreningar och förbund är ofta bra på att berätta för medlemmar hur viktiga nätverk är. Genom att bli medlem i föreningen får man ett kontaktnät som är guld värt. Men förstår vi även att det är lika viktigt att vi själva har ett omfattande nätverk? Siru Lönnqvist på VVS Föreningen i Finland lyfter fram nätverkens betydelse.Läs mera »
30.09.2020 kl. 12:59