Studieförbundet är de finlandssvenska förbunden

07.08.2019 kl. 13:18
INGÅNGEN. Svenska studieförbundet är en plattform för samverkan och beskrivs ofta som de finlandssvenska förbundens eget förbund. Nyttan och effekten av verksamheten syns i Svenskfinland bland annat genom stärkt yrkesidentitet, skriver verksamhetsledare Mari Pennanen.

Text: Mari Pennanen

Svenska studieförbundet grundades i sin första form redan år 1919, då SFV tillsatte en byrå med ambitionen att höja bildningsnivån bland befolkningen. Svenska föreläsningsbyrån ordnade allmänna föreläsningar och understödde olika slags studiecirklar.

Ett sekel senare ser både organisationerna och omvärlden annorlunda ut. Efter en historia tätt sammankopplad med SFV under många år står organisationen, som 1961 fick namnet Svenska studieförbundet, sedan några år tillbaka självständigt på egna ben. Stadgarna och syftesparagrafen förnyades år 2017 och styrelsen arbetar nu med att implementera den strategi som togs fram under fjolåret.

Idag är Svenska studieförbundet den gemensamma plattformen för de finlandssvenska förbunden att agera tillsammans. Organisationen har 64 medlemmar, som är finlandssvenska förbund och centralorganisationer. Tillsammans representerar dessa förbund över 400 000 personmedlemmar och 1200 andra medlemmar (föreningar, församlingar, kommuner osv).  

Uppgiften för Svenska studieförbundet är att stöda medlemsförbunden i deras strävanden och att fungera som förbundens förbund. Genom vår verksamhet har vi sett effekter som till exempel lägre trösklar till kontakter mellan förbund, ökat samarbete och gemensamma lösningar. Fler personer inom förbunden har kontakt med personer från andra förbund, vilket bland annat bidrar till en stärkt yrkesidentitet hos anställda inom förbunden och bidrar till de professionella förbunden. Samarbete och kontakter bidrar även till välbefinnande i arbetet och arbetsglädjen, då man från andra förbund kan få både inspiration och idéer. Svenska studieförbundet stärker Svenskfinland.

En annan viktig aspekt är att enskilda förbund av naturliga orsaker har hög tröskel att med sina små resurser ta tag i frågor som ligger utanför deras egentliga kärnverksamhet. Frågor av mer allmän natur som berör fler kan genom Studieförbundet behandlas gemensamt. Studieförbundet erbjuder en möjlighet och ramar för att göra saker, som kanske annars skulle prioriteras bort, tillsammans.

Verksamheten hänger helt på medlemsförbunden. Verksamheten formas enligt vad medlemsförbunden väljer att lyfta fram och föreslå samt deras behöv och önskemål. Styrelsen, som består av representanter för medlemsförbunden, arbetar aktivt, och förutom styrelsen är det många andra som på olika sätt bidrar till verksamheten.

Förändring upplevs ofta som skrämmande och negativt, men förändring är också nödvändig. Vad organisationen gör om hundra år är omöjligt att veta idag, men troligen heter organisationen redan inom kort något annat. Styrelsen arbetar nämligen med att ta fram ett nytt namn som bättre reflekterar vad organisationen idag är.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Svenska studieförbundet.

Läs också

Ingången: Nätverkträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration

Ingången: Slipade förbund blir starkare tillsammans

 

 

89286_t.jpg

Studio Dim utformar kampanjen Framtidsgåvan

ARTIKEL. Studio Dim är en design- och kommunikationsbyrå med en vision om att tillgängliggöra gott digitalt stöd för ideella initiativ. Tillsammans med Förbundsarenan har de utvecklat kampanjen Framtidsgåvan. Tillgänglighet och trovärdighet är avgörande när det gäller att sprida kunskap, menar Henrietta Andersson som tillsammans med Ida Dimic driver Studio Dim.Läs mera »
07.03.2024 kl. 09:39
87330_t.jpg

Företagssponsring – hur kan en organisation attrahera sponsorer?

ARTIKEL. Sponsring har stor potential för finlandssvenska förbund. Vi tipsar kring hur förbund kan få till samarbeten med företag.Läs mera »
11.09.2023 kl. 09:25
87201_t.jpg

Förbundsbarometern: Medlemsantalet ökar i många förbund

NYHET. De finlandssvenska förbunden har klarat sig väl genom coronapandemin och verkar överlag må bra. Medlemsantalet har till och med ökat i fler förbund än det har minskat, lyfter forskare Kaisa Kepsu fram i rapporten Förbundsbarometern. Läs mera »
30.08.2023 kl. 14:00
85852_t.jpg

Dags för Förbundsrundan – nu samlas aktuell info om förbunden

NYHET. Hur ser det ut på förbundsfältet i Svenskfinland? Vad är aktuellt och vilka utmaningar är gemensamma? Snart landar medlemsenkäten Förbundsrundan 2023 i våra medlemsförbunds e-postlådor.Läs mera »
04.04.2023 kl. 07:45
82368_t.jpg

Mät och utveckla digitalt kunnande inom förbunden

ARTIKEL. Hur mäter man digitalt kunnande och utvecklar digitala kunskaper inom förbunden? Ni kan börja genom att använda något av de verktyg som här presenteras.Läs mera »
30.05.2022 kl. 15:12
81034_t.jpg

Rörelse en viktig del av en trygg vardag

BLOGG. Våren knackar försiktigt på dörren och inom idrottsrörelsen blickar man framåt, skriver Elin Blomqvist och uppmanar alla att hjälpa både barn och vuxna att hitta tillbaka till sin hobby.Läs mera »
01.03.2022 kl. 12:42
79968_t.jpg

Padda, podd eller papper?

ARTIKEL. Hur kan och ska tidskrifter idag förhålla sig till olika format för att nå läsarna? Tidskrifternas många nya former var temat för en diskussion på Helsingfors Bokmässa, där Janne Wass på Ny Tid och Hanna Rundell på Folkhälsan möttes i ett samtal med Henrika Zilliacus-Tikkanen.Läs mera »
30.11.2021 kl. 08:47
79485_t.jpg

Fina möjligheter att påverka statsbidragsutvecklingen

NYHET. Förbundsarenans ordförande Viveca Hagmark är med i arbetsgruppen för utveckling av statsunderstödsförfarandena vid understöd till organisationer. Arbetsgruppen ingår i reformen där statsunderstödverksamheten ska bli mer öppen och enhetlig. Läs mera »
26.10.2021 kl. 15:38
74572_t.jpg

Stormen och vi

PÅ BORDET. Som generalsekreterare förväntas du vara redo för förändring. Men nu känns det som om hela havet stormar, inte minst med tanke på stora förändringar gällande finansieringen, skriver Lena Höglund på Pohjola-Nordens Ungdomsförbund. Läs mera »
03.09.2020 kl. 07:19