Dags för förbundsanställda att få upp flåset

31.01.2020 kl. 12:27
PÅ BORDET. En dag på Solvalla år 2020 och en dag på Solvalla nio år tidigare. Maarit Westerén på Förbundet Hem och Skola skriver om att ha ett jobb med mycket stillasittande och vad som kan påverka en att börja röra på sig.

Text: Maarit Westerén, Foto: Petra Ingo

Plats: Solvalla
Tid: Förbundsarenans friluftsdag januari 2020

Pulsen stiger och kroppen blir varm. Functional training känns bra i musklerna. Jag deltar i Förbundsarenans friluftsdag för förbundsanställda och ser idel glada miner och rosiga ansikten omkring mig. Dagen är en lyckad satsning av Förbundsarenan för att stödja välmående bland de anställda inom tredje sektorn och uppmuntra deltagarna att pröva på nya motionsformer.

Plats: Solvalla
Tid: Förbundet Hem och Skolas Tyky-dag 9 år tidigare

Konditionstest med förödande resultat. Vem vill höra att man i ett gångtest presterar sämre än andra kvinnor i samma ålder? Ingen.

Mellan de här två besöken i Solvalla har mycket vatten flutit i Aura å. Från att ha knappt tränat alls i en hetsig vardag med småbarn har jag nu blivit en ivrig motionär som njuter av både löpning och träningspass. Jag ser det idag rentav som ett privilegium att få röra på mig fysiskt. Jag har blivit omvänd till den grad att jag också försöker dela glädjebudskapet till andra i min omgivning om hur härligt det är.

För mig var arbetsgivarens hälsofrämjande Tyky-dag då för många år sedan vattendelaren. Jag tänker att jag är ett levande exempel, ”living proof” som de skulle säga på Youtube, på att alla arbetsgivare har en verklig chans att påverka de anställdas inställning till att röra på sig. Det kan vara just något så enkelt som att ordna Tyky-dagar eller att erbjuda personalen möjlighet att delta i Förbundsarenans friluftsdag för förbundsanställda på Solvalla som kan vara det som gör skillnad. Vi förbundsanställda har ofta mycket stillasittande skrivbordsjobb. Vi sitter hopkurade vid våra datorer och deltar i många möten vid inte så ergonomiskt lämpliga stolar och bord. Det vi behöver är en väckarklocka.

Det är självklart att var och en som individ har det största ansvaret för sina hälsovanor. De flesta av oss agerar ändå bäst i grupp och i samspel med varandra. Det är lättare att ta sig ut i rusket då man har en kompis som man ska jogga med. För min del passar det också bättre att delta i ett gruppträningspass än att träna på egen hand. Åtminstone för min del så händer det aldrig att jag hemma i mitt vardagsrum skulle göra armhävningar eller magmuskelövningar så att svetten lackar.

Gruppens och kollektivets kraft är ett stort stöd också i en arbetsgemenskap. En bra arbetsgivare uppmuntrar de anställda genom att erbjuda motionssedlar eller motsvarande förmåner som uppmuntrar till en aktiv livsstil. Den lilla insatsen får positiva kringeffekter på nationell nivå med bättre arbetshälsa och minskad sjukfrånvaro. Konkret märks det på en arbetsplats med gladare, nöjdare och friskare anställda.

Jag är tacksam över att jag fick ta del av gemenskapen under Förbundens friluftsdag på Solvalla. Jag är också glad att min arbetsgivare, Förbundet Hem och Skola, konkret stödjer oss arbetstagare att få upp flåset.

Vi ses på jumpan och under stiglöpningspassen i skogen!

 

Maarit Westerén är kommunikatör på Förbundet Hem och Skola.

Läs också

På bordet: Alla tiders sångfest under planering

På bordet: Kommunikation är nyckeln till samarbeten

 

71976_t.jpg

Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.Läs mera »
04.02.2020 kl. 08:26
71975_t.jpg

Thomas Rosenberg har stöttat tidskrifterna i tretton år

PROFILEN. Tunga tidskriftslådor och så många finlandssvenskar att han inte velat tala med någon alls på flera dagar efteråt. Tidskriftsmontern för de finlandssvenska tidskrifterna på bokmässan har varit en årlig höjdpunkt för tidskriftskoordinator Thomas Rosenberg. Läs mera »
04.02.2020 kl. 07:20
71957_t.jpg

Förbundens roll som kompetenshöjare

ARTIKEL. För många är det en självklarhet att personer som deltar i förbundens verksamhet utvecklar sitt kunnande på olika områden. Idag kan det vara viktigt att få sitt kunnande identifierat och erkänt, eftersom det kan ha betydelse då man studerar vidare eller då man söker arbete.Läs mera »
31.01.2020 kl. 12:12
71896_t.jpg

Vilket förbund blir Årets förbund 2020?

NYHET. Vilket förbund gjorde något extra bra eller utmärkte sig förra året? Nominera organisationen till vandringspriset Årets förbund senast den 27 mars.Läs mera »
28.01.2020 kl. 08:16
71880_t.jpg

Harriet Sundholm ny viceordförande för Förbundsarenan

NYHET. Harriet Sundholm har valts till vice ordförande för Förbundsarenan. Hon vill fortsätta utveckla verksamheten i enlighet med strategin och lyfter fram kompetenshöjning som ett speciellt viktigt område för förbunden.Läs mera »
27.01.2020 kl. 08:43
71694_t.jpg

Är allt föreningsliv bra?

INGÅNGEN. Finland är föreningarnas förlovade land. Mycket gott sker i föreningars namn och många individer mår bra av föreningsliv. Men föreningsformen kan också missbrukas. En rättegång där en verksamhetsform ska förbjudas med hänvisning till föreningslagen pågår.Läs mera »
13.01.2020 kl. 08:38
71676_t.jpg

Alla tiders sångfest under planering

PÅ BORDET. Finlands Svenska Sång- och musikförbund siktar på stjärnorna då Svenskfinlands massmusikfestival går av stapeln i Helsingfors 2021. Sofia Strömgård ger en inblick i planeringsarbetet.Läs mera »
10.01.2020 kl. 07:45
71667_t.jpg

Förbundsarenans nya namn är godkänt

På höstmötet 2019 beslöt medlemsförbunden i Svenska studieförbundet att byta namn på sin gemensamma organisation. Förbundsarenan samlar de finlandssvenska förbunden kring gemensamma frågor.Läs mera »
09.01.2020 kl. 10:53