Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

04.02.2020 kl. 08:26
NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.

- 37 av tidskrifterna ges ut av Förbundsarenan medlemsorganisationer och långt över hälften av tidskrifterna är organisations- eller medlemstidskrifter. Kopplingen till våra medlemmar är stark och det känns bra att Tidskriftsprojektet får ett långsiktigt hem hos Förbundsarenan, som fungerar som en plattform för samverkan, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare och nu även tidskriftskoordinator.

Tidskriftsprojektet erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd genom gemensam marknadsföring och synlighet, kompetenshöjning och erfarenhetsutbyte. Inom projektet kommer Förbundsarenan att fortsätta med etablerade verksamhetsformer. Den finlandssvenska tidskriftsmontern på bokmässan i Helsingfors ger tidskrifterna behövlig synlighet. Fortbildning för tidskriftsredaktörerna är också viktiga, då de flesta tidskrifter ges ut med små resurser.

- Vi kommer att utveckla verksamheten utgående från tidskrifternas önskemål och behov, bland annat behövs arenor för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan tidskrifterna, och vi kommer att erbjuda både fysiska mötesplatser och möjlighet att utbyta erfarenheter på nätet, säger Mari Pennanen.

Tidskrifterna representerar en mycket brokig flora från mindre medlemsbulletiner till stora och regelbundet utkommande tidskrifter. Tidskriftsprojektet initierades år 1995, i syfte att stärka och stödja de finlandssvenska tidskrifterna. Initiativtagaren till och långvarig koordinator för projektet var Anders G. Lindqvist, som år 2007 efterträddes av Thomas Rosenberg. Han fungerade som tidskriftskoordinator till och med år 2019. Från och med år 2020 håller Förbundsarenan i trådarna. Verksamheten stöds ekonomiskt av Föreningen Konstsamfundet.

- De finlandssvenska tidskrifterna mår överlag överraskande bra. Det finns en stark tro på tidskrifternas framtid. De står för en långsammare takt, både då det gäller produktionstakten och själva innehållet, eftersom de ger utrymme för längre och långsammare, reflekterande texter än dagstidningar och elektroniska medier. Men visst finns det också mörkare moln. En utmaning för tidskrifterna idag är distributionen. Det är både dyrt och svårt att distribuera tidskrifter idag och det är väldigt olyckligt, säger Thomas Rosenberg, som under årens lopp samlat på sig mycket material om olika tidskrifter och planerar att skriva en historik.

Förbundsarenan är de finlandssvenska förbundens och centralorganisationernas egen arena. Förbundsarenans medlemmar är 65 finlandssvenska förbund och centralorganisationer.

72961_t.jpg

Förbundsarenans vårmöte flyttas

NYHET. På grund av rådande undantagstillstånd kommer Förbundsarenans vårmöte, som skulle hållas 22 april, att skjutas fram. Läs mera »
29.03.2020 kl. 10:50
72967_t.jpg

Webbinarium: kom igång med digitala möten

I nuvarande läge är digitala möten inte bara ett alternativ utan ett måste för de flesta förbunden. I april ordnas därmed webbinarier kring hur hålla möten, dela filer och arbeta tillsammans med andra på distans.Läs mera »
27.03.2020 kl. 13:34
72905_t.jpg

Namnbyte – död och pina eller realism och framtidstro?

PÅ BORDET. Handikappförbundet har bytt namn och är nu FMA - Funktionsrätt med ansvar. Verksamhetsledare Ulf Gustafsson reflekterar kring processen bakom namnbytet.Läs mera »
27.03.2020 kl. 08:31
72911_t.jpg

Julia Hemgård fortsätter jobba på Förbundsarenan

NYHET. Sedan början av mars jobbar Julia Hemgård igen deltid som koordinator på Förbundsarenan. Julia kommer att arbeta med bland annat Organisationskonferensen och tidskrift.fi. Läs mera »
26.03.2020 kl. 06:34
72444_t.jpg

Gör så här för att synas på Wikipedia

ARTIKEL. Projekt Fredrika jobbar för att förbättra tillgången på täckande och korrekt information om det svenska i Finland på Wikipedia. Här är deras råd till förbund och föreningar.Läs mera »
04.03.2020 kl. 14:46
72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
72409_t.jpg

Kunskap och information om vvs-lösningar

ARTIKEL. Koldioxidsnålt byggande, avloppsvattenhantering och ventilationssystem. VVS Föreningen i Finland samlar alla som jobbar i vvs-branschen och informerar både medlemmar och allmänheten om den vvs-tekniska utvecklingen i vårt land.Läs mera »
02.03.2020 kl. 13:13
72365_t.jpg

Save the date: Organisationskonferensen 2020

NYHET. Dags att plocka fram kalendern och boka in årets mest spännande evenemang för förbundens anställda ledning: Organisationskonferensen 2020. Temat är hållbarhet och programmet byggs upp för att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla den egna organisationen hållbart.Läs mera »
27.02.2020 kl. 14:05
72345_t.jpg

Psykisk hälsa för alla

PÅ BORDET. Den psykiska ohälsan gör sällan något stort väsen av sig. Den finns mitt ibland oss, men syns sällan på utsidan. Psykosociala förbundet lyfter fram detta med en kampanj, som genomförs med stöd av den nya penninginsamlingslagen. Läs mera »
26.02.2020 kl. 12:59