Förbundsarenan tar över Tidskriftsprojektet

04.02.2020 kl. 08:26
NYHET. Svenskfinland berikas av närmare hundra tidskrifter. Förbundsarenan håller från och med 2020 i trådarna för Tidskriftsprojektet, som erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd med gemensam synlighet och fortbildning. Bland annat erbjuds möjligheter till erfarenhetsutbyte för tidskriftsredaktörer.

- 37 av tidskrifterna ges ut av Förbundsarenan medlemsorganisationer och långt över hälften av tidskrifterna är organisations- eller medlemstidskrifter. Kopplingen till våra medlemmar är stark och det känns bra att Tidskriftsprojektet får ett långsiktigt hem hos Förbundsarenan, som fungerar som en plattform för samverkan, säger Mari Pennanen, verksamhetsledare och nu även tidskriftskoordinator.

Tidskriftsprojektet erbjuder de finlandssvenska tidskrifterna stöd genom gemensam marknadsföring och synlighet, kompetenshöjning och erfarenhetsutbyte. Inom projektet kommer Förbundsarenan att fortsätta med etablerade verksamhetsformer. Den finlandssvenska tidskriftsmontern på bokmässan i Helsingfors ger tidskrifterna behövlig synlighet. Fortbildning för tidskriftsredaktörerna är också viktiga, då de flesta tidskrifter ges ut med små resurser.

- Vi kommer att utveckla verksamheten utgående från tidskrifternas önskemål och behov, bland annat behövs arenor för nätverkande och erfarenhetsutbyte mellan tidskrifterna, och vi kommer att erbjuda både fysiska mötesplatser och möjlighet att utbyta erfarenheter på nätet, säger Mari Pennanen.

Tidskrifterna representerar en mycket brokig flora från mindre medlemsbulletiner till stora och regelbundet utkommande tidskrifter. Tidskriftsprojektet initierades år 1995, i syfte att stärka och stödja de finlandssvenska tidskrifterna. Initiativtagaren till och långvarig koordinator för projektet var Anders G. Lindqvist, som år 2007 efterträddes av Thomas Rosenberg. Han fungerade som tidskriftskoordinator till och med år 2019. Från och med år 2020 håller Förbundsarenan i trådarna. Verksamheten stöds ekonomiskt av Föreningen Konstsamfundet.

- De finlandssvenska tidskrifterna mår överlag överraskande bra. Det finns en stark tro på tidskrifternas framtid. De står för en långsammare takt, både då det gäller produktionstakten och själva innehållet, eftersom de ger utrymme för längre och långsammare, reflekterande texter än dagstidningar och elektroniska medier. Men visst finns det också mörkare moln. En utmaning för tidskrifterna idag är distributionen. Det är både dyrt och svårt att distribuera tidskrifter idag och det är väldigt olyckligt, säger Thomas Rosenberg, som under årens lopp samlat på sig mycket material om olika tidskrifter och planerar att skriva en historik.

Förbundsarenan är de finlandssvenska förbundens och centralorganisationernas egen arena. Förbundsarenans medlemmar är 65 finlandssvenska förbund och centralorganisationer.

68994_t.jpg

Dags för förbunden att se över sin digitala tillgänglighet

EU:s direktiv om webbtillgänglighet berör även de finlandssvenska förbunden. Syftet är att främja allas möjligheter att använda digitala tjänster på lika villkor. Förbunden kan genom att se över sina digitala tjänster även här vara föregångare och visa att verksamheten är öppen för alla.Läs mera »
03.05.2019 kl. 15:24
68990_t.jpg

”Nätverksträffar tar lite av arbetstiden men ger mycket av inspiration”

INGÅNGEN. En viktig del av vår verksamhet är nätverk. Vi erbjuder anställda inom de finlandssvenska förbunden möjlighet till erfarenhetsutbyte och referensstöd genom nätverk. Verksamhetsledare Mari Pennanen funderar på effekterna av nätverkandet.Läs mera »
03.05.2019 kl. 10:52
68597_t.jpg

Slipade förbund blir starkare tillsammans

INGÅNGEN. Visst känner du ju ”alla” som jobbar inom de andra förbunden? Du vet redan vem du ska ringa till för kollegialt stöd i olika frågor? På förbundsfrukostarna i Vasa och i Åbo blev Svenska studieförbundets verksamhetsledare Mari Pennanen igen påmind om att nej, vi känner inte alla varandra.Läs mera »
04.04.2019 kl. 12:38
66627_t.jpg

Organisationerna har en framtid

PÅ BORDET. Trots att orosmoln svävar i luften vill jag fortsätta att tro på organisationernas framtid. Det är Ulrika Krooks känsla efter Studieförbundets och SOSTE:s seminarium Organisationernas roll i framtiden på G18 22.11.Läs mera »
04.12.2018 kl. 10:57
66589_t.jpg

Glad ända ner i magen efter givande höstmöte

INGÅNGEN. En lång föredragningslista, ordförandes mötesklubba och noggranna procedurer på ett formellt och stadgeenligt höstmöte. Stunden då Svenska studieförbundets höstmöte avslutades var verksamhetsledare Mari Pennanen lättad, men framförallt glad.Läs mera »
03.12.2018 kl. 10:08
65642_t.jpg

Syns vi inte så finns vi inte

INGÅNGEN. En ödesfråga för varje förbund är synligheten. Tävlingen om synlighet är orättvis då vi står på samma startstreck som till exempel företag med större resurser att satsa på synlighet. Ett sätt att synas är på Wikipedia, där det ännu finns luckor då det gäller finlandssvenska förbund.Läs mera »
05.10.2018 kl. 11:02
64897_t.jpg

Var står Studieförbundet nu?

INGÅNGEN. Aktiva nätverk, frågor kring arbetsvälmående och spännande strategidiskussioner. Det är lite av vad som är på gång inom Svenska studieförbundet, tre år efter att verksamhetsledare Mari Pennanen gladde sig över att förbundet fått en egen postlåda.Läs mera »
20.08.2018 kl. 13:55
60243_t.jpg

Tidskrifternas juridiska frågor

PÅ TAPETEN: Vad har förbundens tidskriftsredaktörer för rättigheter och skyldigheter? Vem bestämmer vad när det gäller förbundets medlemstidning? Gäller journalistreglerna också tidskrifterna? Tytti Oras, jurist vid Journalistförbundet, reder ut frågetecknen.Läs mera »
03.10.2017 kl. 11:30