Namnbyte – död och pina eller realism och framtidstro?

27.03.2020 kl. 08:31
PÅ BORDET. Handikappförbundet har bytt namn och är nu FMA - Funktionsrätt med ansvar. Verksamhetsledare Ulf Gustafsson reflekterar kring processen bakom namnbytet.

Text: Ulf Gustafsson

När vi första gången började fundera på att byta namn så kändes det väldigt formellt. Allt som krävdes var att ersätta allt det gamla med något nytt och fräscht. Problemet är då frågan; vad är det som är så gammalt? Inom funktionshinderrörelsen kan alla våra värderingar återföras på något så enkelt och simpelt som på vars och ens rätt att välja själv. I slutet på 1970-talet förknippade ”Independent Living” -rörelsen valfrihet med personlig assistans. Alltså med en inom ramen för institutionssystemet då helt samhällsomstörtande tanke som handikapprörelsen mot alla odds lyckades driva igenom med stöd av tjänstemännens ekonomiska argument. Detta år 1986 som alternativ till serviceboende i samband med reformen kring statsandelar till kommunerna.

Tio år senare ställdes samhället inför en ny utmaning – ”en skola för alla”. Specialskolorna skulle stängas. De svenskspråkiga organisationernas svar på den förestående utmaningen var ett projekt ”Come On 2000”. Med ett teaterstycke ”Bassängliv”, svenska (VAU) undervisningsvideor och enorm entusiasm i bagaget samlades unga informatörer som representerade eliten inom alla våra diagnosbaserade organisationer till en gemensam utbildning i Härnösand. Detta för att vi under ”Muminmamman” Margit Lindemans ledning skulle lära oss att med modern teknik informera om alla de krav som skulle ställas på lärare och elever när specialskolorna stängdes.

När vi anlände till Härnösand så vågade vi inte ens se på varandra. När vi åkte hem så var vi så uppfyllda av eufori över att vi hade lärt känna varandra som vanliga människor att vi ville berätta om det för hela världen. Som krona på verket författade vi ett pressmeddelande som alla skrev under.

Härnösand 1997

”Somliga behöver mer för att få lika mycket. 

Vår målsättning är att upphäva fördomar oss handikappade emellan och gemensamt arbeta för alla handikappgruppers intressen. Vi kräver och förutsätter att utvecklingsstörda, att personer med psykosociala problem, kroniskt sjuka (t.ex. reumatiker, diabetiker och ms-sjuka), samt personer som handikappats p.g.a. ålder, skall åtnjuta samma rättigheter som andra handikappade. Någon särskild lag som t.ex. omsorgslagen behövs inte. Detta krav berör bl.a. rättigheter till hjälpmedel, ersättningar och personlig assistans."


På basen av Come On projektet grundades Finlands Svenska Handikappförbund. Samarbetet mellan organisationerna visade sig emellertid att vara betydligt mera komplicerat än mellan informatörerna. Rädslan för att ett gemensamt förbund skulle monopolisera informationsverksamheten var stor. Tjugo år efter pressmeddelandet i Härnösand gick informatörernas målsättningar i uppfyllelse i och med att Finland ratifierade FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Samtidigt fattade Kulturfonden beslut om att börja stöda organisationerna på det sociala området. Organisationernas svar på Kulturfondens initiativ var att grunda ett helt nytt förbund och börja om från början. Det nya förbundet fick heta SAMS - samarbetsförbundet kring funktionshinder.

Efter att SAMS hade grundats så fanns det två centralorganisationer. Till SAMS hörde svenskspråkiga syn- och hörselskadade samt psykosocialt och intellektuellt funktionsnedsatta. De som blev utanför var handikappförbundet med sina 12 små svensk-, två- eller teckenspråkiga organisationer. Alltså i princip personer med neurologiska funktionsnedsättningar. När handikappförbundet beslöt sig för att ansöka om medlemskap i SAMS så började vi undersöka möjligheten att byta namn. Ett sådant som omfattar just målsättningarna inom vår målgrupp fann vi inom ”Independent Living” -rörelsen. Men eftersom vi inte ville ha ett engelskt namn antog vi i stället en svenskspråkig motsvarighet, nämligen ”FMA – Funktionsrätt med ansvar”.

 

Ulf Gustafsson beskriver sig så här: "Jag är en sjuttiårig filosof från Tölö. Skadad i min ungdom i en dykolycka. Obotlig arbetsnarkoman och verksamhetsledare för FMA. På min fritid är jag farfar med skärgård och båtliv som intresse. Älskar kryddad mat, min fotbollsspelande sonson och lilla Lydia."

 

Läs också

På bordet: Psykisk hälsa för alla

På bordet: Dags för förbundsanställda att få upp flåset

82830_t.jpg

Fira Östersjön!

BLOGG. Östersjödagen handlar om att fira vårt alldeles egna hemhav men också ta ansvar för dess framtid. Cecilia Nyman, sakkunnig på Marthaförbundet, ger tips på hur du och din organisation kan delta i evenemanget den 25 augusti.Läs mera »
09.08.2022 kl. 15:15
82817_t.jpg

Lyft fram gott ledarskap

NYHET. Mikaela Björklund utnämndes till Årets ordförande 2021 och ser ett stort värde i vandringspriset - det synliggör olika typer av gott ledarskap. Nomineringstiden för Årets ordförande 2022 pågår till den 15 september. Nominera en kandidat och synliggör gott ledarskap.Läs mera »
08.08.2022 kl. 17:01
82814_t.jpg

Vill du vara med och diskutera ”Utanför protokollet”?

NYHET. Förbundsarenan startar en LinkedIn-grupp för oss som tror på och vill att medborgarorganisationer är en central del i ett demokratiskt och hållbart samhälle. Gruppen ”Utanför protokollet” är ett forum för förtroendevalda och anställda inom Förbundsarenans medlemsorganisationer. Välkomna med!Läs mera »
08.08.2022 kl. 14:16
82563_t.jpg

Nycklarna till digitalisering

BLOGG. Nu tar det ettåriga projektet Digistöd slut och det är dags att blicka både bakåt för att se på de lärdomar projektet har medfört, men mest framåt för att se den framtid som digitaliseringen möjliggör.Läs mera »
20.06.2022 kl. 11:19
82473_t.jpg

Att vara del av något större

ARTIKEL. Finland är föreningarnas förlovade land. För en del är föreningslivet självklart, för andra inte. Malin Lindholm, förbundssekreterare på Svensk Ungdom och Ilona Salonen, verksamhetsledare på Svenska hörselförbundet berättar om betydelsen av föreningar och vikten av engagemang.Läs mera »
09.06.2022 kl. 10:59
82450_t.jpg

Robert Nilsson leder projekt för att hitta nya finansieringskällor för finlandssvenska förbund

NYHET. Förbundsarenan startar projektet Finansieringskällor för förbunden och Robert Nilsson har valts till projektledare. Projektet ska höja de finlandssvenska förbundens kompetens kring olika finansieringskällor och stödja dem med att bredda sin finansieringsbas. Läs mera »
08.06.2022 kl. 07:30
82397_t.jpg

Effekter och resultat av ett studiebesök

BLOGG. Nya kontakter, idéer och mycket inspiration i arbetet. Men varför är det så svårt att komma sig iväg? Förbundsarenans verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring vad ett studiebesök kan leda till, bara man får det gjort. Läs mera »
02.06.2022 kl. 09:30
82378_t.jpg

Praktikperiod har gett inblick i förbundsvärlden

BLOGG. Studier i statskunskap kan kännas lite teoretiska, men en praktikperiod kan komplettera studierna. Efter tre månaders praktik på Förbundsarenan har Karen Lindholm fått en inblick i förbundsvärlden. Läs mera »
31.05.2022 kl. 17:10
82374_t.jpg

Inspiration och goda exempel ger upphov till fler hållbara val

BLOGG. Hållbarhetsveckan är en evenemangsvecka för att synliggöra goda hållbara lösningar. Nora Backlund som leder projketet delar tankar kring hållbarhet och hur ditt förbund kan vara med och bidra under evenemangsveckan.Läs mera »
31.05.2022 kl. 11:31