Säg det med ord

30.01.2021 kl. 17:39
PÅ BORDET. Dagens samhälle är i hög grad både digitalt och visuellt. Men för dem som inte ser säger bilder absolut inget om den inte är åtkomlig. Säg det med ord, påpekar Camilla Blomstedt på Förbundet Finlands Svenska Synskadade.

Text: Camilla Blomstedt

Samhället i dag är i hög grad både digitalt och visuellt. Oavsett vilket socialt medium du använder är det sannolikt att du stöter på en selfie, en inforuta eller ett internetmem under loppet av några fingersvep. Bilden är ofta informativ eller rolig, men för den som inte ser säger bilden absolut ingenting om den inte är åtkomlig.

Det är ett stort framsteg att lagen om tillhandahållande av digitala tjänster förpliktar offentliga sektorn och vissa organisationer inom privata och tredje sektorn att följa tillgänglighetskraven. En målsättning med lagen är att webbtillgängligheten ska uppfattas som en central verksamhetsprincip, som alltid ska beaktas när webbinnehåll och digitala tjänster planeras, genomförs och underhålls. Som en självklar och normal del av verksamheten.

Jag hoppas och tror att detta även i nära framtid inspirerar allt fler privata aktörer att implementera tillgänglighetskraven i de egna tjänsterna – oberoende om det förutsätts i lagen eller inte. I praktiken tar det ändå en stund att skrida från idé till ord och från ord till handling och att anamma nya rutiner. För vem som helst! Det är lätt att tänka enbart ur majoritetens perspektiv om man inte själv tillhör en minoritet, men alla kan bidra med något och därför behövs allas insats.

På Förbundet Finlands Svenska Synskadade har det nya verksamhetsåret kört igång med ett nytt tema; Säg det med ord. Med temat vill vi uppmuntra till att beakta personer med synnedsättning i vardagen, som en självklar och normal del av det man gör. Det är bra att minnas då man twittrar, publicerar inlägg på Facebook, surfar på nätet eller håller en föreläsning att det kan finnas personer bland läsarna eller i publiken som förlitar sig på dina ord för att ta del av det budskap du vill sprida.

Utan att gå in på hur man rent tekniskt bygger upp en tillgänglig webbplats finns det många sätt för vem som helst att förbättra tillgängligheten och inkludera flera. Du kan skriva alt-texter till bilder du publicerar på webbplatsen eller på sociala medier. Du kan göra en ordkarta för att beskriva ditt verksamhetscenter så att personen med synnedsättning kan få en uppfattning om bottenplanen och hur man hittar till toalett eller mötesrum. Du kan inleda ditt seminarium med att berätta ungefär hur många personer som sitter i publiken och du kan syntolka bilder och filmsnuttar verbalt.

Redan små förbättringar har en stor inverkan. Det både bjuder in och välkomnar, och din information når plötsligt ut till fler personer än förut. Några beskrivande ord kan öppna upp en helt ny värld för en annan.

Tack för att du säger det med ord!

 

Camilla Blomstedt är kommunikationschef vid Förbundet Finlands Svenska Synskadade (FSS) och jobbar tillsammans med sina kollegor för ett mer tillgängligt samhälle. På fritiden undersöker hon flitigt matbutikernas glassortiment och lånar andras hundar för att sänka den egna febern.

Läs också

På bordet: Att planera inför förändring av Katja Salojärvi

På bordet: Coronaårets bokslut av Malin Lindholm

 

76451_t.jpg

Engagerad och motiverad ordförandeduo

NYHET. Det gångna året har visat hur viktigt ett aktivt civilsamhälle är för att människor ska må bra. För att stöda de finlandssvenska förbunden har Förbundsarenan en given plats. Ordförande Viveca Hagmark och vice ordförande Harriet Sundholm ser fram emot ett aktivt år inom Förbundsarenan.Läs mera »
01.02.2021 kl. 15:17
76421_t.jpg

Förbundsutmaningen

NYHET. Ett nytt år är igång, men distansjobb och virtuella träffar kvarstår. Avsaknaden av fysiska träffar och distansarbetet är utmanande. För att öka arbetsgemenskapen bland förbunden har Förbundsarenan satt igång Förbundsutmaningen.Läs mera »
31.01.2021 kl. 14:44
76171_t.jpg

Förbundsrundan är igång

NYHET. Förbundsarenan samlar in information av sina medlemsförbund under vårvintern. Målet är att samla information om samtliga förbund och även om behov och utmaningar i förbundsvärlden. Välkomna med i Förbundsrundan! Läs mera »
27.01.2021 kl. 15:44
76190_t.jpg

Att planera inför förändring

PÅ BORDET. Att leda förändring – det kursnamnet klingar bekant sedan årtionden, men sällan har det väl varit så brännande aktuellt som nu med både pandemin som är över oss, och demokratins kris, vars kulmen (får vi väl innerligt hoppas!) skådades i USA för ett tag sedan. Katja Salojärvi på Norr om Stan drömmer om att fostra nya generationer som bygger en bättre värld.Läs mera »
12.01.2021 kl. 09:05
76183_t.jpg

Hur nätverkar man i corona-tider?

INGÅNGEN. Förbundens anställda och förtroendevalda har stor nytta av breda kontaktnät. På många poster tas det både för givet och förväntas att man har nätverk att vända sig till i olika frågor. För en del går det lätt, andra får jobba mer målmedvetet för att skapa sina kontakter. Men hur bygger man nätverk då man inte träffar någon?Läs mera »
11.01.2021 kl. 12:08
75833_t.jpg

Kolla vad jag läser- vem är jag?

NYHET. Vem gömmer sig bakom tidskrifterna? Ta reda på vilka tidskrifter som är populära bland sju finlandssvenska profiler. Kanske ni delar samma favorit.Läs mera »
04.12.2020 kl. 14:05
75824_t.jpg

Året som blev annorlunda

INGÅNGEN. Många suckar av lättnad över att det här tunga, konstiga året snart är slut. Nu vill vi blicka framåt mot ett nytt år som kanske blir lite mer som vi är vana vid. Verksamhetsledare Mari Pennanen anser att förbunden ska ge sig tid att hämta andan ordentligt innan gasen körs i botten gällande verksamhetsåret 2021.Läs mera »
04.12.2020 kl. 07:45
75797_t.jpg

Vill du göra din pro gradu-avhandling i samarbete med Förbundsarenan?

NYHET. Förbundsarenan planerar genomföra en medlemskartläggning gällande de finlandssvenska förbundens utmaningar, behov och framtidsutsikter. För att genomföra kartläggningen söker vi en studerande som intresserar sig för civilsamhället och kunde utföra uppdraget i form av en pro gradu-avhandling. Läs mera »
03.12.2020 kl. 22:52