Långsiktigt arbete för förbundens verksamhetsförutsättningar

03.02.2021 kl. 11:05
INGÅNGEN. Mandatperioden för delegationen för medborgarsamhällspolitik tar nu slut. Efter fyra år som medlem i delegationen reflekterar verksamhetsledare Mari Pennanen över betydelsen av att de finlandssvenska förbunden genom Förbundsarenan varit representerade i delegationen.

Text: Mari Pennanen

I februari 2017 tillsatte statsrådet en ny delegation för medborgarsamhällspolitik för mandatperioden 2017-2021. Delegationens uppgift var att främja samarbetet och växelverkan mellan det civila samhället och myndigheterna. Under åren har delegationen tagit olika initiativ, tagit upp olika teman och uttalat sig och gett utlåtanden i en mängd olika frågor inom medborgarsamhällspolitiken.

Ordförande för delegationen för medborgarsamhällspolitik var Kristiina Kumpula som är ordförande för SOSTE Finlands social och hälsa. Vice ordförande för delegationen var Finlands Olympiska Kommittés verkställande direktör Mikko Salonen. Till delegationen hörde dessutom 19 medlemmar som representerade organisationer, forskning, näringslivet, fri medborgaraktivitet samt ministerier och ämbetsverk. Förbundsarenan var en av dessa medlemmar, och när delegationens mandatperiod nu tar slut är jag stolt över att ha varit en del av arbetet inom delegationen.

I början av perioden satte delegationen upp några strategiska huvudmålsättningar: att stärka det civila samhällets autonomi och livskraft samt att identifiera globala förändringsfaktorer. Civilsamhällets autonomi har varit ett centralt tema under perioden och visade sig vara extra viktigt att lyfta fram och arbeta för när coronakrisen visade på betydelsen av ett livskraftigt civilsamhälle. Frågan är också viktig att lyfta fram när det gäller finansieringen av civilsamhällets organisationer i framtiden.

Insyn i pågående processer

För Förbundsarenans del har medlemskapet i delegationen bland annat betytt en bred insyn i aktuella frågor som berör hela civilsamhället. Via delegationen har jag fått träffa experter och höra om pågående processer gällande lagberedningar och utredningar. Det har i sin tur betytt att jag både haft möjlighet att ställa frågor och lyfta fram det jag hört från Förbundsarenans medlemskår, och att jag kunnat sprida informationen vidare via våra kanaler.

Det som också är klart att det behövs resurser för den här typens arbete. Delegationens genomslagskraft hänger långt på medlemmarna och deras engagemang. För Förbundsarenans del har det bland annat inte varit möjligt att engagera sig till exempel i delegationens arbetsutskott, vilket skulle ge ytterligare möjligheter att påverka och bidra. Däremot har vi bra kanaler både för att hålla kontakt med våra medlemmar och för att sprida information vidare.

För Förbundsarenan, som under tiden samtidigt byggt upp sin verksamhet och organisation, har medlemskapet i Delegationen för medborgarsamhällspolitik varit centralt. När en ny delegation småningom ska tillsättas är det av största vikt att det finns representation också för de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna.

Det är viktigt att vi är en del av den pågående diskussionen om den medborgarsamhällspolitik som förs, inte bara för att verksamhetsförhållandena för oss som språkminoritet är annorlunda, utan också för att vi har viktiga erfarenheter och synpunkter som bidrar till att utveckla medborgarsamhället i Finland. Tillsammans är Förbundsarenans medlemmar en stark och modig vägvisare för medborgarsamhället i Finland.

Mari Pennanen är verksamhetsledare för Förbundsarenan och var under åren 2017-2021 medlem i delegationen för medborgarsamhällspolitik.

Läs också

Rekommendationer: Medborgarsamhällspolitiken måste trygga en livskraftig medborgarverksamhet

Slutrapport från delegationen för medborgarsamhällspolitik 2017-2021

89329_t.jpg

Arbetsvälmående – nyckeln till en engagerad personal

ARTIKEL Hur mår du på jobbet? Hur mår övriga medarbetar? Och vad är det som påverkar hur ni mår? Här kan du läsa om hur några ledare ser på arbetsvälmående och sin roll i att skapa en fungerande arbetsgemenskap.Läs mera »
11.03.2024 kl. 14:10
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
75830_t.jpg

Webbkurser: Civilsamhället och hållbarhet

NYHET. Filip Wijkström, docent i företagsekonomi och miljöexperten Maria Wetterstrand diskuterade civilsamhällets betydelse för en hållbar framtid under Organisationskonferensen 2020. Nu kan du ta del av deras föreläsningar i efterhand. Läs mera »
02.12.2020 kl. 11:29
74279_t.jpg

Kommunikation – en förutsättning för föreningsarbetet

PÅ BORDET. När kan ett förbund anse sig ha lyckats med kommunikationen med medlemmarna? DIFF – Ingenjörerna i Finland förnyar sitt sätt att kommunicera. Tf. verksamhetsledare Viktor Kock skriver att de går mot trenden då de gjort sin strategi.Läs mera »
11.08.2020 kl. 08:18
72426_t.jpg

Aktivt eller passivt deltagande i evenemang

INGÅNGEN. En lång seminariedag och vad är det som blir kvar? Tankarna snurrar i huvudet då jag är på väg hem från seminariet Menestyvät järjestöt. Förutom några riktigt konkreta saker jag redan använt mig av i arbetet hoppas jag att den inspirerade känsla det välorganiserade seminariet gav ska leva kvar länge.Läs mera »
03.03.2020 kl. 12:35
72365_t.jpg

Save the date: Organisationskonferensen 2020

NYHET. Dags att plocka fram kalendern och boka in årets mest spännande evenemang för förbundens anställda ledning: Organisationskonferensen 2020. Temat är hållbarhet och programmet byggs upp för att ge deltagarna konkreta verktyg för att utveckla den egna organisationen hållbart.Läs mera »
27.02.2020 kl. 14:05
69735_t.jpg

Biblioteksföreningen vill ha anställd verksamhetsledare

PÅ BORDET. Vad är på gång inom Finlands svenska biblioteksförening? Ordförande Karolina Zilliacus skriver att föreningen inom kort ska anställa sin första verksamhetsledare och hon efterlyser matnyttiga tips.Läs mera »
07.08.2019 kl. 07:39
68773_t.jpg

DIFF - Ingenjörerna i Finland ny medlem i Studieförbundet

Svenska studieförbundet har antagit DIFF - Ingenjörerna i Finland som ny medlem i samband med vårmötet. Det betyder att Studieförbundet nu samlar 65 förbund och centralorganisationer.Läs mera »
16.04.2019 kl. 15:03