Du får gilla jobbet eller att ta ansvar för ditt eget arbetsvälmående

06.09.2021 kl. 14:50
INGÅNGEN. En solig höstdag i skogen springer jag sist i raden efter ett gäng sportklädda, glada förbundsanställda längs stigen. I en glänta bredvid en sjö stannar vi, pulsen lugnar ner sig och utsikten över vattnet är avslappnande. Medan jag njuter så smyger sig ändå en liten fråga in i medvetandet: får jag ha det så här bra mitt under en arbetsdag?

Text: Mari Pennanen

Deadline imorgon, ansökningar ska skrivas, telefonen ringer och mailboxen har för många obesvarade mail. Det är lätt att glömma att stanna upp och fundera på vad jag gör, hur jag gör och varför jag gör det. Samtidigt är det just det som behövs för att jag ska kunna tänka större, se mer långsiktigt och planera framåt. Likaså behöver jag stanna upp och se arbetet och verksamheten ur ett helhetsperspektiv för att kunna blicka bakåt och fundera på vad arbetet och verksamheten leder till.

När har du senast stannat upp, insett att du nått ett mål i jobbet och tagit en paus för att känna efter hur det känns? Förbundens friluftsdag, där jag bland annat deltog i ett pass med trailrun och hann stanna upp, passade bra just i början av september för mig personligen. Jag passade på att fira att det dagen innan var årsdag för mig på jobbet. Det kändes bra att få fira tillsammans med personer från många förbund med en må bra-dag. 

När Förbundsarenan för några år sedan gav ut Förbundsbarometern 2018 – Arbetsglädje i förbundsvärlden hade vi med åtta rekommendationer som baserade sig på resultaten i kartläggningen. Bland rekommendationerna finns som första punkt att prioritera arbetsvälmåendet inom organisationen. Viktigt är också att satsa på arbetsgemenskapen, både för att öka trivseln och stärka arbetsvälmåendet, och samtidigt motverka belastningar i arbetet.

En av rekommendationerna tänker jag på ofta: att reflektera över sitt eget arbete och ta ansvar för det. Jag tänker att det är viktigt för alla, men kanske speciellt inom tredje sektorn där arbetet ofta är gränslöst och mycket hänger på en själv.

I mindre organisationer är det ännu tydligare att det är upp till var och en att ta i sitt arbetsvälmående och jobba för det. I större organisationer finns det mera stöd och system för detta. Men ibland tänker jag att det handlar om en i grunden felaktig inställning, om man utgår från att det ska vara jobbigt på jobbet för att det ska kännas som om man gör ett riktigt jobb. Man får och ska trivas på jobbet och jo, man får ha det så bra. Då är det dessutom större sannolikhet att man gör ett gott jobb.

 

79170_t.jpg

Givande att sitta i Förbundsarenans styrelse

Det bästa med att sitta i Förbundsarenans styrelse är de nya kontakterna och arenan för samarbete som styrelsearbetet för med sig, anser Regina Strandberg. På höstmötet är det dags att välja nya medlemmar till Förbundsarenans styrelse. Ännu hinner du nominera kandidater. Läs mera »
04.10.2021 kl. 12:38
79127_t.jpg

Jarl Hohenthal har gjort priset till Årets ordförande

NYHET. Vandringspriset för Årets ordförande är en glasskulptur av glasblåsaren Jarl Hohenthal. Inspirationen till det bladformade priset fick han av likheten mellan ledare och myror. Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50
79116_t.jpg

Mikaela Björklund är årets ordförande 2021

NYHET. Mikaela Björklund är den första mottagaren av vandringspriset Årets ordförande som delades ut på Styrelsedagarna 2021. FDUV:s ordförande har utmärkt sig som ordförande genom att engagerat arbeta för ett gott liv på jämlika villkor för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland.Läs mera »
02.10.2021 kl. 12:50
79045_t.jpg

Mentorskap mer än endast kompetenshöjning

NYHET. Mentorix 2020 - 2021 erbjöd förbundsanställda en möjlighet att få yrkesmässigt stöd av en mentor för att utvecklas i sitt arbete. Mentorskapsprogrammet visade sig vara en uppiggande erfarenhet för både adepter och mentorer. Läs mera »
24.09.2021 kl. 09:11
78911_t.jpg

Förbundsbarometern 2021 är nu publicerad

Förbunden tar stort samhällsansvar men behöver engagemang och pengar. Förbundsarenan har genomfört en omfattande kartläggning av den finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna.Läs mera »
15.09.2021 kl. 12:56
78763_t.jpg

Konkret kring arbetshälsa på Förbundens friluftsdag

ARTIKEL. Glada miner, svettiga människor, solsken, högljudda skratt och människor som somnade. Förbundens friluftsdag i början av september på Solvalla erbjöd förbundens anställda en paus i det vardagliga arbetet och en möjlighet att fokusera på arbetsvälmående.Läs mera »
03.09.2021 kl. 14:43
78759_t.jpg

Caisa Sundell ny praktikant på Förbundsarenan

NYHET. Den här hösten är Caisa Sundell praktikant på Förbundsarenan. Caisa kommer under sin praktik att jobba med bland annat kommunikation, evenemangsplanering och administration. Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:39
78757_t.jpg

Namnbyte för att professionalisera verksamheten

PÅ BORDET. Regnbågsallians Svenskfinland är det nya namnet för organisationen som tidigare hette Regnbågsankan. Verksamhetsledare Ida Boucht påminner om att regnbågspersoner finns överallt och att också förbund bör se till att de känner sig trygga inom verksamheten.Läs mera »
03.09.2021 kl. 10:18