En pigg 100-åring, ständigt i rörelse

01.02.2022 kl. 10:01
BLOGG. Tålamod, ödmjukhet och djupandning. Det har krävts av Karin Lassenius som till stor del på distans började på ett nytt jobb på Samfundet Folkhälsan. Nu är det implementering av den nya strategin som driver arbetet framåt.

Text: Karin Lassenius

Nytt år, nya tag – eller hur brukar man säga? Men jag måste erkänna att det känns aningen slitsamt med pandemiläget, det smakar trä som min pappa brukar säga. För visst hade vi ju alla förväntat oss ett lättare läge än vad vi befinner oss i. Trots detta måste vi ju hoppas och tro att vi börjar skönja ljuset i tunneln.

För pandemi eller inte, livet rullar ju på trots allt, och jobbet ska göras – oavsett om vi sitter hemma och jobbar i mysbyxor eller om vi vågar smyga oss in till kontoret (lite uppklädda). Jag började mitt jobb på Samfundet Folkhälsan, som ledningens assistent, mitt i pandemin våren 2020. Jag kunde skriva en essä om hur det är att börja ett nytt jobb under en pandemi, men jag var knappast den enda som var i den situationen den våren.

Det är en utmaning att börja ett nytt jobb, men att börja ett nytt jobb i en, för mig ny organisation, och göra det till stor på del på distans; det kräver en hel del tålamod, ödmjukhet och djupandning. Jag säger inte att jag alltid har klarat alla dagar med bravur, men något har jag lärt mig. Och det som har slagit mig under detta 1,5 år som jag jobbat på Folkhälsan är att det är en organisation som är i ständig rörelse. En pigg 100-åring skulle jag säga! Folkhälsan firade nämligen 100 år av samhällsaktivt hälsofrämjande arbete ifjol, men på grund av det rådande pandemiläget var vi tvungna att skjuta upp en del av 100 års firandet. Jag hoppas att vi ska kunna ta igen det under 2022. För människor behöver få vara tillsammans, föra diskussioner tillsammans och utbyta idéer tillsammans.

Jag säger inte att jag alltid har klarat alla dagar med bravur, men något har jag lärt mig.

Men vad har då Folkhälsan på bordet just nu? Folkhälsan har en färsk strategi som vi jobbar aktivt med att implementera i våra verksamheter. Folkhälsan har sen starten år 1921 tagit ett aktiv grepp om social- och hälsovårdsfrågor i Svenskfinland och vår förhoppning och strävan är att fortsätta med det även i framtiden. Barn och ungas psykiska hälsa har lidit under pandemin och en av våra strategiska satsningar ligger just här; att stärka familjers, barns och ungas psykiska hälsa, välbefinnande och känsla av sammanhang.

Folkhälsan vill jobba för en hälsofrämjande och hållbar livsstil och detta kommer vi även i fortsättningen att satsa på. Utöver detta fokuserar strategin även på att medverka till livskvalitet för en åldrande befolkning. Vårt mål är att kicka igång strategin i våra olika verksamheter och även att göra arbetet mer sektoröverskridande för att på så sätt få strategin att genomsyra hela Folkhälsans breda verksamhet.

Genom strategin tror jag att vi som organisation kan fortsätta att vara en viktig del i att stärka välmåendet i det svenska Finland och dra vårt strå till stacken för att människor på det lokala planet ska må bra.

I skrivande stund har välfärdsområdesvalet avgjorts. Hur och var vården ska ordnas är något som berör oss alla. Det ska bli spännande att se hur arbetet i välfärdsområdena kommer igång och hur det utformas, speciellt med tanke på den svenskspråkiga servicen. Här tror jag nämligen att Folkhälsan kommer att ha en viktig roll tillsammans med andra organisationer inom tredje sektorn.

Karin Lassenius jobbar som ledningens assistent vid Samfundet Folkhälsan.

Läs också

På bordet: Hur har Ledarskapsakademin lyckats förverkliga sin vision?

På bordet: Vem är förbundets målgrupp?

81374_t.jpg

Förbundsarenan rekryterar projektledare

NYHET. Har du erfarenhet av finansiering för ideell verksamhet? Känner du till olika offentliga och privata finansieringskällor? Vill du jobba för inte bara ett utan rentav 64 ideella syften? Förbundsarenan söker en projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden. Läs mera »
05.04.2022 kl. 15:44
81486_t.jpg

Förbundsarenan startar projekt kring finansieringskällor för förbunden

NYHET. De finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna jobbar kontinuerligt med sin finansiering. Många vill testa nya former av finansiering. För att stöda medlemsförbunden startar Förbundsarenan ett projekt kring finansieringskällor.Läs mera »
01.04.2022 kl. 21:24
81558_t.jpg

Tidskriftstips direkt till din e-post

NYHET. Hur många finlandssvenska tidskrifter brukar du läsa? Är du nyfiken på att få veta vad fler tidskrifter skriver om? Beställ nyhetsbrevet Tidskriftstips så får du utvalda artiklar från olika tidskrifter direkt till e-posten. Läs mera »
01.04.2022 kl. 10:37
81481_t.jpg

Karen Lindholm ny praktikant på Förbundsarenan

NYHET. Den här våren är Karen Lindholm praktikant på Förbundsarenan. Karen kommer under sin praktik att jobba med bland annat kommunikation, evenemangsplanering och administration.Läs mera »
30.03.2022 kl. 15:51
81449_t.jpg

Så här skapar du engagemang

ARTIKEL. Hur kan förbundsordförande gå till väga för att engagera både nya och gamla medlemmar? Frida Sigfrids från Svensk Ungdom och Filip Nyman från Finlands Svenska Scouter lyfte fram hur man som ordförande kan främja engagemang då förbundens ordförande samlades till en nätverksträff. Läs mera »
29.03.2022 kl. 11:32
81405_t.jpg

Inom FSL-akademin utbildas nästa generation

BLOGG. Från en tanke i bakhuvudet om att engagera sig fackligt till att bli den som är med och startar upp FSL-akademin igen. Ombudsman Jens Mattfolk på Finlands Svenska Lärarförbund FSL skriver om hur FSL jobbar kring att skapa gemenskap och få fler att komma med i verksamheten.Läs mera »
05.04.2022 kl. 10:25
81195_t.jpg

Vill du hjälpa oss med en utredning kring de finlandssvenska tidskrifterna?

NYHET. Hur står det till med de finlandssvenska tidskrifterna? På sajten tidskrift.fi finns 86 tidskrifter samlade. Nu söker vi en person som kan göra en kartläggning av det finlandssvenska tidskriftsfältet.Läs mera »
22.03.2022 kl. 14:52
80631_t.jpg

Vilket är Årets förbund 2022?

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året, vilket förbund gjorde en nämnvärd insats trots det utmanande året? Nominera till Årets förbund 2022 senast den 25 mars.Läs mera »
11.03.2022 kl. 17:11
81068_t.jpg

Gör det ni är bäst på

BLOGG. Ett levande och autonomt civilsamhälle – det går inte att betona betydelsen av det tillräckligt. Varenda förening och förbund är viktiga. Nu behövs verkligen gemenskap och möjligheter att träffas, prata och vara tillsammans. Ge era medlemmar, aktiva och målgrupper den möjligheten.Läs mera »
03.03.2022 kl. 07:44