Små steg med stor betydelse

04.11.2022 kl. 13:11
BLOGG. Förbundsarenan har nu för första gången ett riksdagsvalsprogram. Verksamhetsledare Mari Pennanen reflekterar kring gemensamt påverkansarbete och varför det måste göras trots att det är svårt.
Text: Mari Pennanen
Foto: Joanna Lindén-Montes
 

När organisationen som idag heter Förbundsarenan sökte sina former för sju år sedan var en av frågorna som diskuterades påverkansarbete och intressebevakning. Bland de finlandssvenska förbunden fanns det de som sa att påverkansarbete är allt Förbundsarenan borde syssla med, och andra som bestämt meddelade att de själva sköter den viktiga intressebevakningen för just deras målgrupp och syfte.

Vi har sammanställt tre punkter som för civilsamhället i Finland är viktiga.

Ett antal år senare har både styrelsen och aktiva medlemsförbund varit med och arbetat fram ett gemensamt riksdagsvalsprogram. Vi har sammanställt tre punkter som för civilsamhället i Finland är viktiga. Arbetet med att ta fram punkterna har varit minst lika viktigt som själva programmet. Följande fråga är hur vi ska nå ut med dessa punkter. Ett svar på den frågan är att vi når just precis så långt som Förbundsarenan 64 medlemsförbund är med och för ut frågorna som lyfts.

Förbundsarenans roll gällande påverkansarbete har diskuterats och ventilerats åtskilliga gånger. I strategin för åren 2018–2021 nämns påverkansarbete, och det finns också med i den nya strategin som tas upp om några veckor på höstmötet. Förbundsarenans roll och plats får allt klarare ramar. Dels behöver alla förbund som driver påverkansarbete stöd i arbetet genom erfarenhetsutbyte, kompetenshöjning och informationsutbyte. Det är också klart att det finns frågor som berör förbunden men som organisationerna inte prioriterar på grund av resursbrist. Exempelvis frågor som berör civilsamhällets verksamhetsförutsättningar, men nödvändigtvis inte förbundets egna specifika syfte. Här har Förbundsarenan en viktig roll i att lyfta fram och belysa effekterna av förbundens verksamhet som en helhet – betydelsen av ett livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland.

Målsättningen är att tillsammans med våra medlemsförbund jobba kring lagstiftning och finansiering som främjar verksamhetsförutsättningarna för medborgarorganisationerna och civilsamhället som helhet.

Genom våra nätverk får förbunden både kontakter och möjlighet att byta erfarenheter och lära sig av varandra. Det har visat sig vara viktigt att känna till vilka frågor andra organisationer jobbar med, eftersom det finns många gemensamma frågor, också ibland på överraskande håll. Samtidigt är det svårt då förbunden jobbar med påverkansarbete på väldigt olika sätt. Många har redan bra kanaler för informationsutbyte inom sitt område eller sin sektor och upplever kanske inte behov av ytterligare nätverk. En del jobbar med väldigt specifika frågor, och har svårt att se direkt nytta av samarbete eller samverkan med andra sektorer och frågor som inte rör det egna jobbet.

Små resurser för påverkansarbete är en gemensam nämnare för de flesta, vilket också betyder prioriteringar. Saker som inte direkt berör den egna verksamheten, så som frågor av mer allmän karaktär gällande civilsamhällets verksamhetsförutsättningar, upplevs som viktiga men är enkla att prioritera bort då mer brådskande och kritiska saker landar på arbetsbordet. Resurser behövs, och det är resurser som Förbundsarenans styrelse arbetar med att få för att stärka och utveckla det gemensamma påverkansarbetet. Målsättningen är att tillsammans med våra medlemsförbund jobba kring lagstiftning och finansiering som främjar verksamhetsförutsättningarna för medborgarorganisationerna och civilsamhället som helhet.

Mari Pennanen är verksamhetsledare på Förbundsarenan och bloggar regelbundet kring frågor som berör civilsamhället - både stora och små.

84660_t.jpg

Förbundsarenan erbjuder möjligheter att nätverka över språkgränserna

NYHET. Förbundsarenan startar ett nytt projekt för att utöka och utveckla samarbetet mellan svensk- och finskspråkiga organisationer. Förbunden kommer att erbjudas olika möjligheter till att skapa kontakter till finska organisationer.Läs mera »
09.01.2023 kl. 14:22
84615_t.jpg

Nyfikenhet och kollegor som stöd för ny i förbundsvärlden

BLOGG. Från ett jobb med full koll på hur allt fungerar till något helt nytt. Christian Joffs lämnade klasslärarjobbet för att dyka ner i något nytt på Förbundet Hem och Skola. Han rekommenderar två saker för nya i förbundsvärlden: att delta i ett Onboarding-tillfälle och att våga fråga.Läs mera »
04.01.2023 kl. 10:06
84483_t.jpg

Trender inom fundraising inför det nya året

BLOGG. Vilka är de stora trenderna när det gäller fundraising för år 2023? Projektledare Robert Nilsson som jobbar med projektet Finansieringskällor för förbunden noterar bland annat epostens renässans och kaxigare kommunikation. Läs mera »
15.12.2022 kl. 13:01
84368_t.jpg

Stöd och inspiration till 64 medlemsförbund

NYHET. Kompetensutveckling, påverkansarbete, delaktighet och kommunikation. Inom dessa tyngdpunkter ska Förbundsarenan enligt den nya strategin stöda och inspirera sina medlemsförbund. Höstmötet valde också styrelsen som under år 2023 leder verksamheten.Läs mera »
07.12.2022 kl. 09:25
84309_t.jpg

Människor vill donera

ARTIKEL. Trenden är tydlig - människor i Finland donerar gärna till organisationer i civilsamhället. Seminariet Fundraisingens möjligheter gav ett smakprov på medelsanskaffningens potential för sektorn. Läs mera »
01.12.2022 kl. 08:45
84300_t.jpg

Företagssponsring - en möjlighet för finlandssvenska förbund

ARTIKEL. Sponsring har stor potential och är en relativt outforskad källa till finansiering för de finlandssvenska förbunden. Under hösten har en sparringgrupp kring temat företagssponsorering funderat på hur förbunden kan arbeta kring detta.Läs mera »
30.11.2022 kl. 13:55
83971_t.jpg

Fundraisingens möjligheter för förbund

BLOGG. Vilka olika fundraisingsmöjligheter finns det för förbund i civilsamhället? Fundraising är ett begrepp som delar åsikter och Förbundsarenans projektledare för projektet Finansieringskällor för förbunden Robert Nilsson funderar vidare kring detta.Läs mera »
03.11.2022 kl. 10:00
83507_t.jpg

Årets ordförande Henna Björkqvist vill värna om mångfalden i föreningslivet

NYHET. Förbundsarenan har korat Henna Björkqvist som Årets ordförande bland centralorganisationer i det finlandssvenska civilsamhället. Björkqvist har varit ordförande för miljöorganisationen Natur och Miljö sedan hösten 2020. Läs mera »
04.10.2022 kl. 19:00