Civilsamhället och banktjänster - ojämlikhet och möjligheter?

22.01.2024 kl. 10:48
BLOGG. Bankavgifter är nödvändiga kostnader för föreningar och organisationer. En ny undersökning visar dessutom att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.

Text: Robert Nilsson
Foto: Joanna Lindén-Montes

Civilsamhällets behov av banktjänster har nyligen varit i fokus. Delegationen för medborgarsamhällspolitik (KANE) har genomfört en enkätundersökning under slutet av år 2023 där de kartlagt erfarenheterna av banktjänster hos organisationer. Resultaten av undersökningen ger flera insikter och anledningar till reflektion.

Föreningar, oavsett storlek eller inkomstkällor, behöver banktjänster, bland annat för att kunna ansöka om bidrag. I mitt arbete med att hjälpa Förbundsarenans medlemsförbund att utveckla deras finansieringskällor ingår det som en del i paketet att också titta på kostnader. Just bankavgifter är kostnader som är nödvändiga för förbund men i praktiken inte möjliga att påverka. Undersökningen som genomförts visar också tydligt att bankavgifterna är en kostnadsfaktor för organisationer i civilsamhället som varierar stort.  

Modernisering av synsättet på prissättning 

Undersökningen visar att det finns stora variationer kring kostnader för banktjänster. Det är ett tecken på en bristande förståelse från bankernas sida och att det generellt krävs en ökad förståelse för organisationers kostnadsstrukturer. Kan det vara så att det finns en oförståelse då det gäller civilsamhällets verksamheter, roll och betydelse? Jag menar att det behövs en modernare syn och förhållningssätt då det gäller prissättning och kostnader för föreningars banktjänster. Civilsamhället behöver tillgång till prisvärda och lättillgängliga banktjänster som till sin struktur också stöder organisationers verksamheter.

Att identifiera och erbjuda organisationsspecifika banktjänster är inte bara en investering i civilsamhället utan något som också kan bidra till att minska samhällskostnader i det långa loppet.

Resultaten från undersökningen visar tydligt på ojämlikheter och olika syn på bankavgifter mellan olika organisationer. Vissa organisationer, generellt större organisationer med många anställda, är nöjda med tillgänglighet och prissättning. Samtidigt kämpar andra, särskilt mindre organisationer och de som drivs av frivilliga, med kostnader som de upplever att är oskäliga.

En möjlighet att minska samhällskostnader 

Att identifiera och erbjuda organisationsspecifika banktjänster är inte bara en investering i civilsamhället utan något som också kan bidra till att minska samhällskostnader i det långa loppet. Banker har nu, enligt min åsikt, en unik möjlighet att se över prissättningen när det gäller föreningar. Det kunde gynna hela samhället både nu och i framtiden.

Organisationer har också ett större behov än någonsin att lyfta fram hur kostnaderna påverkar verksamheten. I grunden handlar det inte bara om ekonomisk effektivitet utan också om att främja och stärka det autonoma civilsamhället. Varför skulle vi inte arbeta för att göra detta? 

89244_t.jpg

Att lyfta varandra till framgångar?

BLOGG. Varför är det inte fler organisationer som lyfter varandras verksamheter, initiativ och projekt? Robert Nilsson funderar i bloggen om det handlar om brist på tid eller en oro för att förlora uppmärksamhet för den egna verksamheten.Läs mera »
04.03.2024 kl. 15:39
89199_t.jpg

Civilsamhället, tredje sektorn eller ideell sektor?

INGÅNGEN. Begrepp och ord. Ibland känns det komplicerat och när man lärt sig det senaste dyker det upp nya termer. Nu verkar fler på engelska använda CSO där man tidigare använde NGO.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:29
89198_t.jpg

Hållbar verksamhetskultur

BLOGG. Hur kan vi inom våra organisationer främja ett hållbart arbetssätt, både för våra kollegor och för oss som leder? Och hur ska vi skapa en varm arbetsgemenskap när många arbetar på distans? Det är frågor som Susanne Norrbäck-Råman reflekterat över efter att ha gått kursen Hållbar verksamhetskultur.Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:24
89197_t.jpg

Fem frågor till Robert Nilsson om projekt Finansieringskällor

ARTIKEL. Kampanjen Framtidsgåvan, företagssamarbeten och workshops. Det händer mycket inom projekt Finansieringskällor för förbunden. Vi ställde några frågor till projektledare Robert Nilsson om vad vi inte ska missa just nu. Läs mera »
29.02.2024 kl. 12:01
88887_t.jpg

Tätare samarbete med finska fältet stärker våra påverkansmöjligheter

BLOGG. Att knyta kontakter till det finska fältet hjälper oss i svenskspråkiga organisationer att bredda våra nätverk. Samtidigt är det viktigt att språkfrågorna inte hamnar i skymundan, menar Tina Kärkinen som deltagit i Järjestöhopping.Läs mera »
05.02.2024 kl. 07:38
88872_t.jpg

Liten ökning i antalet anställda i förbunden

Antalet anställda i Förbundsarenans medlemsförbund har ökat med nästan sex helårsverken. Det visar statistiken som Förbundsarenan samlat in.Läs mera »
02.02.2024 kl. 13:39
88794_t.jpg

Nu kan du nominera Årets förbund

NYHET. Vilket förbund utmärkte sig förra året? Vilket förbund har gjort något extra bra? Nominera till Årets förbund 2024 senast den 31 mars.Läs mera »
01.02.2024 kl. 08:30
88824_t.jpg

Vi ärvde en fastighet – tack gärna!

BLOGG. Gemensamma värderingar som syns bland annat i intakta syltburkar från 1990-talet. Camilla Sederholm på Natur och Miljö skriver om en överraskning i form av en testamentdonation, som innebar arbete, funderingar och tacksamhet. Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:56
88823_t.jpg

Nadina Vihinen är Förbundsarenans nya verksamhetskoordinator

NYHET. Nätverksträffar, projekt, kommunikation och verksamhetsutveckling. Det kommer Nadina Vihinen att börja jobba med på Förbundsarenan. Hon ser fram emot att lära känna alla 68 medlemsorganisationer närmare.Läs mera »
30.01.2024 kl. 10:26