Djupdykning som ny ekonomichef

02.04.2024 kl. 07:55
BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet.

Text: Anna Voutilainen

Att börja arbeta i en ny organisation är som att öppna en dörr och stiga in i en fräsch värld av möjligheter och utmaningar. Jag öppnade den dörren på Språkambassadörerna i mitten på januari när jag började i min nya roll som föreningens ekonomichef.

Språkambassadörerna jobbar för att väcka studerandes inre motivation att lära sig det andra inhemska språket – antigen svenska i finskspråkiga skolor eller finska i de svenskspråkiga. Det är givande att jobba i en organisation vars syfte är i linje med ens egna värderingar och intressen.


En stödjande gemenskap

Mitt första intryck av Språkambassadörerna var en känsla av varmt välkomnande. Kollegorna var inte bara vänliga utan genuint intresserade av att hjälpa mig att komma in i organisationen.

Efter att nu ha jobbat några månader i tredje sektorn märker jag att gemenskapen inte bara handlar om vår organisation utan också andra föreningar och aktörer. Det har varit viktigt för mig att få träffa andra som börjat inom tredje sektorn till exempel genom Förbundsarenans nätverksträffar och Onboarding-tillfället och få dela med mig mina tankar och frågor där med andra som befinner sig i samma situation som jag.

Efter att jag fått diskutera med andra anställda inom tredje sektorn känner jag mig inspirerad av den allmänna passion och engagemang som är drivkrafterna som får oss att gå framåt.

Direkt dyk till den djupa ändan

Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening som Språkambassadörerna har varit både spännande och utmanande. Spännande för att det finns så mycket frihet att välja och skapa arbetssätt, men också utmanande för att det inte ännu finns vissa strukturer och tillvägagångssätt som skulle stöda arbetet. Därför finns det mycket nytt att skapa, så som till exempel budgetuppföljnings- och löneadministrations-Excel-helheter.

Det är otroligt behändigt att beskriva mitt problem till ChatGPT som sedan slår ihop ett par funktioner som gör exakt det jag önskar.

Någonting som jag har som ett mål att lära mig i min nya roll är att utnyttja de breda möjligheter som Excel erbjuder för automatisering av datainsamling och -analys. Detta tänker jag börja genom att delta i en utbildning om Excel och AI medan ChatGPT förblir mitt dagliga verktyg för att lösa Excel-utmaningar och att lära mig om nya funktioner.

Det är otroligt behändigt att beskriva mitt problem till ChatGPT som sedan slår ihop ett par funktioner som gör exakt det jag önskar – till exempel att skilja för- och efternamnet från en cell till två olika celler bara som ett exempel.

Att börja jobba som ekonomiansvarig för Språkambassadörerna har hittills varit en spännande och fartfylld resa. Jag ser fram emot att fortsätta utforska nya möjligheter, lära mig nytt om tredje sektorn och bidra till Språkambassadörernas fortsatta framgång.


Anna Voutilainen är ekonomichef på Språkambassadörerna. Hon utbyter gärna erfarenheter om ekonomiförvaltning och särskilt tekniska lösningar med andra organisationer.

90119_t.jpg

Ordföranderollen kommer med höga förväntningar

ARTIKEL. Vad innebär det att vara ordförande för ett förbund eller en centralorganisation idag? Vardagen, rutiner och organisationskulturen ser olika ut i alla förbund. Det finns mycket att lära av varandra och här kommer tips från erfarna ordförande.Läs mera »
idag kl. 12:11
90026_t.jpg

Framtidsgåvan - sen då?

BLOGG. Jag brukar ofta tala om att fundraising är kommunikation och kommunikation är fundraising. Under kampanjen Framtidsgåvan har jag ständigt återkommit till detta mantra. Men vad betyder det egentligen? Läs mera »
idag kl. 12:07
89896_t.jpg

Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.Läs mera »
02.05.2024 kl. 08:41
88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
89860_t.jpg

Medlemsförbunden deltar aktivt i Förbundsarenans verksamhet

ARTIKEL. 63 av Förbundsarenans 68 medlemsförbund deltog i verksamheten under verksamhetsåret 2023. Att verksamheten lockar medlemmarna och anses relevant är grunden för allt Förbundsarenan gör, sade verksamhetsledare Mari Pennanen på vårmötet.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:04
89703_t.jpg

Lediga jobb i förbunden

NYHET. Söker ni nästa förbundsstjärna? Förbundsarenan stöder sina medlemsförbund genom att sprida info om lediga jobb inom medlemsförbunden.Läs mera »
22.04.2024 kl. 15:22
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47