Behovet av en strategi för civilsamhällesorganisationer

02.05.2024 kl. 08:41
INGÅNGEN. Regeringens mål är att stärka demokratin, delaktigheten och förtroendet i samhället. Det känns lite utmanande att se hur regeringen just nu arbetar för detta, men strategin som beretts är steg i rätt riktning.

Text: Mari Pennanen

Utarbetandet av en strategi för civilsamhällesorganisationer finns med i regeringsprogrammet och arbetet har pågått sedan hösten. Under beredningen har det ordnats många möjligheter för civilsamhället att komma med input i processen och nu är strategin klar att gå vidare till statsrådet.

I slutet av april ordnades ett diskussionstillfälle på svenska. Ett trettiotal representanter deltog i tillfället. Jag har i arbetet med strategin funderat bland annat på vilka speciella finlandssvenska vinklar det finns när det gäller civilsamhällets utveckling. Finlandssvenska förbund och organisationer är verksamma i samma samhälle som övriga och påverkas på samma sätt, men ett särdrag är att de flesta finlandssvenska organisationer är små och jobbar med och för en rätt liten målgrupp.

I strategin fastställs fem helheter som beskriver hurdana förändringar man vill åstadkomma genom att utveckla civilsamhällesorganisationernas verksamhetsförutsättningar snabbt och på längre sikt.

De fem tyngdpunktsområden som finns med i strategin är:

  • Förutsättningarna för civilsamhällesorganisationernas egen medelsanskaffning stärks
  • Utvecklandet av statsunderstödsverksamheten och statsunderstödssätten fortsätter
  • Tillgången till EU-finansiering i Finland stöds
  • Uppmuntra medborgar- och frivilligverksamhet
  • Kunskapsbasen och samarbetet om civilsamhällespolitiken byggs upp

De stora nedskärningar som regeringen nu fattat beslut om påverkar alla organisationer på olika sätt. För dem som är direkt beroende av statsbidrag är förändringarna säkert störst, men samtidigt kommer behovet av civilsamhället att öka. Av Förbundsarenans medlemsorganisationer får ungefär 2/3 statsbidrag (där inräknat bidrag från STEA). Det här berör alltså många organisationer.

För oss som är verksamma inom civilsamhället kan det vara lätt att se att vi sitter på många lösningar till samhällsutmaningarna. För att kunna göra ett gott jobb och verkligen göra skillnad gällande de ideella syften vi verkar för så måste verksamhetsförutsättningarna vara i skick.

Jag vill tro, och väljer att tro, att civilsamhället kommer att vara en av framgångsfaktorerna för Finland också denna gång då det sker större ändringar i samhället. Det går att göra mycket trots nedskärningar i finansiering. Vi får alla jobba för att påminna om värdet av civilsamhället. Här kan vi alla bli ännu bättre och jobba tillsammans för att lyfta fram betydelsen av civilsamhället som helhet, men också av enskilda insatser.

Framåt tillsammans

För att lyfta fram hur vi tillsammans kan bli bättre ordnas den 14 maj ett tillfälle där bidragsgivare och bidragsmottagare i civilsamhället träffas för att belysa och diskutera gemensamma utmaningar. Och för att tillsammans fundera på framtiden samlas vi till Stormöte den 29 maj och samlar underskrifter till ett gemensamt upprop. Välkomna med!

88901_t.jpg

Medlemsavgifter som inkomstkälla

ARTIKEL. Medlemsavgifter är en viktig inkomstkälla för många organisationer och föreningar i civilsamhället. Här har vi samlat länkar och information om medlemsavgifter.Läs mera »
26.04.2024 kl. 14:21
89860_t.jpg

Medlemsförbunden deltar aktivt i Förbundsarenans verksamhet

ARTIKEL. 63 av Förbundsarenans 68 medlemsförbund deltog i verksamheten under verksamhetsåret 2023. Att verksamheten lockar medlemmarna och anses relevant är grunden för allt Förbundsarenan gör, sade verksamhetsledare Mari Pennanen på vårmötet.Läs mera »
26.04.2024 kl. 12:04
89703_t.jpg

Lediga jobb i förbunden

NYHET. Söker ni nästa förbundsstjärna? Förbundsarenan stöder sina medlemsförbund genom att sprida info om lediga jobb inom medlemsförbunden.Läs mera »
22.04.2024 kl. 15:22
88897_t.jpg

Tänk bredare kring evenemang och försäljning

ARTIKEL. Att arrangera evenemang kan vara ett bra sätt för organisationer att inte bara engagera sin publik utan även generera intäkter. Här är några nyttiga tips och resurser för att göra evenemang både minnesvärda och lönsamma.Läs mera »
22.04.2024 kl. 12:29
89768_t.jpg

Frivilligverksamhet värd över tre miljarder är hotad

NYHET. Frivilligverksamheten kan inte tas för given. Förbundsarenan kräver tillsammans med Medborgararenan och många andra att staten tar ansvar för stöd till frivilligarbete.Läs mera »
19.04.2024 kl. 12:51
89734_t.jpg

Årets förbund 2024 - Norr om Stan har fått unga intresserade av föreningsliv

NYHET. Föreningen Norr om Stan har lyckats få unga att hitta till civilsamhällets verksamhet. Genom GLU – Gruppledarutbildning för unga, som utvecklats i samarbete med många andra organisationer, har Norr om Stan lyckats nå en målgrupp som har stor betydelse för civilsamhällets framtid i en tid där vi aktivt behöver värna om demokratin. Läs mera »
17.04.2024 kl. 12:47
89584_t.jpg

Alla ungdomar borde få ha en orsak att åka Svenskfinland runt

INGÅNGEN. Civilsamhället har många betydelser, men den här gången tänkte jag lyfta fram betydelsen av att som ung få möjligheten och en orsak till att åka omkring i Svenskfinland.Läs mera »
02.04.2024 kl. 12:13
89579_t.jpg

Djupdykning som ny ekonomichef

BLOGG. Att vara ansvarig för ekonomin i en växande förening är både spännande och utmanande. Anna Voutilainen skriver i bloggen om hur hon tar AI till hjälp i arbetet. Läs mera »
02.04.2024 kl. 07:55