Stöd en ideell organisation i ditt testamente

Säkerställ ett livskraftigt civilsamhälle på svenska i Finland och testamentera till en ideell organisation. En gåva i ditt testamente kostar dig inget just nu, men kan göra gott långt in i framtiden.

Alla organisationer som deltar i kampanjen Framtidsgåvan drivs ideellt och strävar efter att på olika sätt skapa positiv förändring i samhället. Genom att stöda ett av Förbundsarenans medlemsförbund hjälper du också till att bevara det svenska språkets ställning i Finland.

Testamentera till en organisation

 
 

Skriva testamente

Alla borde ha ett testamente. Det är det enda sättet att tydligt bestämma vad som kommer att hända med dina tillgångar. Att skriva ett testamente behöver inte vara dyrt, tidskrävande eller svårt. Men hur gör man egentligen?

1. Fundera

Med ett testamente kan du ta hand om dem du älskar på ett planerat sätt. Du kan även välja att testamentera tillgångar till en ideell organisation, för att värna om det du bryr dig om.

2. Planera

Ditt testamente måste vara skriftligt. Ofta går det bra att göra det själv, men det kan vara klokt att ta hjälp av en expert. Det kostar inte mycket och säkerställer att ditt testamente blir giltigt.

3. Skriv ner det

Ett testamente är helt enkelt en förklaring av vad du vill ska hända med dina tillgångar. För de flesta räcker ett enkelt dokument. Det viktiga är att vara tydlig, och det kan vara bra att lägga till bilder på dina ägodelar.

4. Signera

Testamentet måste undertecknas av dig och två närvarande vittnen. Du får inte vara släkt med vittnena, och de får heller inte stå med i ditt testamente som mottagare.

5. Förvara

Du behöver inte registrera ditt testamente någonstans. Det räcker att du förvarar det på en plats där du vet att det kommer att hittas, exempelvis i ett bankfack eller hemarkiv. Det kan också vara en god idé att ge en kopia till några personer du litar på.

6. Om du ändrar dig

Du kan när som helst skriva om ditt testamente, eller skriva ett tilläggstestamente. Dessa måste också bevittnas på rätt sätt. Den senaste giltiga versionen av ditt testamente är den som gäller.

Vill du fortsätta läsa senare? Ladda ner testamentguiden som PDF.

Ladda ner testamentguiden

Visste du att du kan donera procentuellt?

Tycker du det är svårt att veta hur mycket du kommer att kunna skänka? Att ange din donation i procent av dina totala tillgångar kan vara ett bra sätt att skriva testamente.

Skänk en minnesgåva

I ditt testamente har du möjlighet att donera minnesgåvor till ideella organisationer. Det kan vara ett meningsfullt sätt att göra skillnad och samtidigt hedra dem du älskar.

Visste du att du kan donera procentuellt?

Tycker du det är svårt att veta hur mycket du kommer att kunna skänka? Att ange din donation i procent av dina totala tillgångar kan vara ett bra sätt att skriva testamente.

Skänk en minnesgåva

I ditt testamente har du möjlighet att donera minnesgåvor till ideella organisationer. Det kan vara ett meningsfullt sätt att göra skillnad och samtidigt hedra dem du älskar.

Vanliga frågor om testamentgivande

Att överväga testamentgivande är ett viktigt och personligt beslut. Många har naturligtvis frågor i samband med detta. Nedan hittar du svar på några av de vanligaste frågorna. Du kan dessutom alltid höra av dig till din organisation om det är någonting du undrar över.

Hur stor måste min gåva vara?

Det är en vanlig missuppfattning att en person måste vara förmögen för att skriva ett testamente, eller att en donation måste vara stor för att spela roll. Exakt alla gåvor, stora som små, gör skillnad.

Ska jag berätta för mottagaren?

Du måste inte tala om för en organisation att du har inkluderat dem i ditt testamente, men de blir jätteglada om du gör det. På så sätt kan de tacka dig på förhand och svara om du har några frågor.

Kommer min gåva att beskattas?

Nej, ideella organisationer behöver inte betala arvsskatt på det arv de får genom testamente. Det innebär att hela din gåva oavkortat kommer att gå till ändamålet.

Kan jag öronmärka min gåva?

Ja, du kan specificera hur du vill att din gåva ska användas. Men att vara för specifik kan vara begränsande om saker förändras. En bättre idé är att ange att du önskar att din gåva "i första hand" går till ett visst ändamål, men att den annars kan användas som en generell gåva.

Kan jag donera föremål?

Ja, i ditt testamente kan du skänka personliga ägodelar. Ange om du vill att föremålet ska säljas och pengarna sedan doneras, eller om du vill att föremålet ska användas på speciellt sätt.

Kan jag donera fastigheter?

Det går fint att donera fastigheter i ett testamente. Dock kan det vara en bra idé att föra en dialog med mottagaren, för att se att de har kapacitet att ta emot och hantera gåvan.

Kan jag donera värdepapper?

Du kan donera värdepapper i ditt testamente, men organisationer har olika policyer kring att ta emot fonder och aktier. Prata med din organisation och se vad just de kan ta emot och på vilket sätt.

Kan jag donera försäkringar?

Du kan donera vissa försäkringar till välgörenhet genom att namnge en organisation som mottagare. Rådgör med din försäkringsgivare och organisationen för att se om detta passar dig.

Om Framtidsgåvan

Framtidsgåvan är en kampanj av Förbundsarenan som syftar till att sprida kunskap om testamentdonationer och uppmuntra givande i Finland. I kampanjen deltar 33 organisationer varav 29 är medlemmar i Förbundsarenan.

Kampanjen är en del av projektet Finansieringskällor för förbunden som genomförs med bidrag från Föreningen Konstsamfundet, Svenska kulturfonden, Stiftelsen Tre smeder och Svenska folkskolans vänner.

Vill du veta mer om kampanjen? Eller vill din organisation delta? Du är varmt välkommen att höra av dig till oss på Förbundsarenan.

Kontakta Förbundsarenan